Природњачки музеј у Београду


Стална поставка Природњачког музеја у Београду

Изложба поводом 125. година Природњачког музеја: „Прича о нама“

Природњачки музеј у Београду – Изложба обухвата четири целине:

  • Кабинет реткости – кратка историја природњачких збирки,
  • Из архиве Природњачког музеја,
  • Из збирки Природњачког музеја и
  • Савремени период Музеја.

Посетиоци имају прилику да виде раритетне експонате: примерак „последњег медведа са Јастрепца“ из 1885. године, који је красио хол Старог двора у време династије Обреновић; трофејне рогове аргали овна из 1897, као део збирке Елима Павловича Демидова, грофа од Сан Доната и блиског рођака кнеза Павла Карађорђевића. Затим џиновске амоните – изумрле главоношце из Ђердапске клисуре; необичне фосилизоване шкољке старе неколико милиона година; чувена три метеорита који су пали на тло Србије у протеклих 150 година; минерале Трепче, јединствене по лепоти и хемијском саставу.

Премијерно су приказане фосилизоване биљке које су сакупили Јосиф Панчић, Јован Жујовић и Петар Павловић, утемељивачи природњачких наука у Србији; представници фосилизоване фауне из околине Велеса (остаци првих примата); аутентична ентомолошка кутија, изложена на првој изложби Музеја 1904. године и др. Јавности су представљени и значајни догађаји и личности који преносе поруке из прошлости.

(Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд)

Посебни програми Природњачког музеја у Београду

Радионица: „Знањем против страха: научимо да разликујемо отровне од неотровних змија Србије“

15. мај у 13 часова

Радионица је намењена деци (узраста од 5 година на више), као и одраслима (родитељи деце и др.). На радионици ће деца и одрасли имати прилике да науче да разликују отровне од неотровних змија Србије, кроз процес цртања, моделирања и приче о змијама. Радионицу води др Растко Ајтић, кустос херпетолог.

Број учесника је ограничен. Обавезно је пријављивање на телефон 011 3442147.

(простор поред Галерије Природњачког музеја на Калемегдану, на отвореном)

Цртаоница, фото Растко Ајтић

Предавање: „Отровне и неотровне змије Балканског   полуострва“, др Растко Ајтић, кустос херпетолог

15. мај у 18 часова

Кроз презентацију ће се људи уопзнати са основним карактеристикама змија Балканског полуострва, њиховом билогијом, анатомијом, физиологијом, начином живота, као и основним улогом и функцијом отрова. Посебан део предавања је посвећен отровним змијама и препорукама како се понашати у природи уколико дођете у контакт са змијом.

(простор поред Галерије Природњачког музеја на Калемегдану, трибина на отвореном)

Радионица: „Прича о мени у музеју“

16. мај у 13 часова

Након обиласка и стручног вођења кроз изложбу „Прича о нама“, учесници ће се упознати са радом и занимљивостима о Природњачком музеју, једном од најстаријих музеја у Србији. У оквиру радионице имаће задатак да кроз одбаране технике цртања нацртају/насликају предмет са изложбе који је оставио утисак на њих, а старији ученици ће у виду литерарног изражавања (кратког састава) написати своје утиске. Радионица је намењена деци узраста 6-13 година. Радионицу води Драгана Вучићевић, кустос едукатор. Број учесника је ограничен. Обавезно је пријављивање на телефон 011 3442147 или имеилом на draganav@nhmbeo.rs .

(простор поред Галерије Природњачког музеја на Калемегдану, на отвореном)

 

 

Радно време у току Mанифестације:

  • од 10 до 18 часова
  • понедељком затворено
  • 15. маја од 10 до 22 часа


Адреса:

  • Галерија Природњачког музеја – Мали Калемегдан 5, Београд
  • Управна зграда, Његошева 51, Београд


Сајт: Природњачки музеј у Београду