Музеј савремене уметности Београд


Посебни програми


Ретроспективна изложба Горанке Матић „Искуство у гужви“ и „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019.”

Музеј савремене уметности Београдод 24. мартa до 24. маја 2021.

Изложба Искуство у гужви представља прву свеобухватну (ре) презентацију фотографског рада и стваралаштва Горанке Матић. Горанка Матић на уметничкој и фотографској сцени присутна је већ 40 година. Од самих почетака, осамдесетих година прошлог века, њен рад паралелно се одвија у доменима новинских, репортажних и уметничких фотографија. Горанка Матић својеврсна је хроничарска збивања на уметничкој, културној, друштвеној и политичкој сцени ове земље, чији се опус, презентован овако у целини, може независно од ауторитета третирати и као проблематична изложба која омогућава увид у друштвене и културне околности некадашње државе Југославије, Србије и Београда, од почетка осамдесетих година па до почетка двехиљадитих.

Изложба Искуство у гужви, коју чини више стотина фотографија и материјала друге врсте (архива, документација, фото-есеји), није структурирана хронолошки већ према тематским целинама које су код ауторке издвојене као доминантне. То су:

1) прве ауторске изложбе и радови реализовани у медијима фотографије,

2) фотографије рок концерата и протагониста новог таласа заједно са актерима ликовне сцене настале осамдесетих година у чијем је средишту био Студентски културни центар (рок фотографија, начин живота актера рок и уметничке сцена, дизајн омота музичких албума),

3) портрети (уметници, редитељи, писци, политичари и др.),

4) 10 година против (фотографије са политичких скупова, манифестација и протеста у Београду 1990–2000),

5) уметнички пројекти ( интимни аутопортрети, пројекти Моравице, Матрилинеарно огледало, Меморабилије, Портрети са пријатељицама, Ожиљци, ауторски пројекат и део раније реализоване изложбе Тихо тече Сутјеска).

Postavka izložbe Iskustvo u gužvi, Muzej savremene umetnosti Beograd, Manifestacija 2021. godine - "Muzeji za 10"
Искуство у гужви – поставка

Биографија уметнице:

Горанка Матић рођена је 1949. године у Марибору (Словенија). Фотографијом се активно бави од 1980. године. Професионална каријера започета је у часопису Џубокс, затим Старту, Свијету. Њене фотографије излазиле су у готово свим водећим часописима бивше Југославије. Била је уредница фотографија у недељнику Време, у дневном листу Политика и на Радио-телевизији Србије (2011–2015). Током осамдесетих година, најзначајнији је њен рад у области рок фотографије, нарочито у оквиру неформалног покрета названог новог таласа. Ауторка је бројних фотографија са друштвено-политичким темама насталих током турбулентних деведесетих.


Кустос изложбе: Уна Поповић, виши кустос МСУ

Музеј савремене уметности Београд, 3, 4. i 5. ниво

Адреса: Ушће 10, блок 15

Радно време:

Радни дани: 12:00-20:00

Субота: 15.05.2021. 10:00-22:00

Недеља: 10:00-18:00

Уторак: 14-20 сати

Изложба „Не- рад“ Драгане Жаревац

од 14. маја до 14. јула 2021.

Самостална изложба Драгане Жаревац, Проширено поље перформанса – документовање и архивирање

Осврћући се на сопствени уметнички и истраживачки пут који је подразумевао употребу различитих метода фузионисања идеје о нематеријалности уметничког дела – од музичког образовања, минималне музике, учења санскрита и ведских знања, до перформанса и видеа – ауторка након четрдесетогодишње уметничке праксе, онтолошки преиспитује сопствени рад. Полазећи од своје архиве – цртежа, нотација и текстуалних и медијатизованих записа првих перформанса (извођених од новембра 1979. до априла 1986. у СКЦ у Београду, Галерији ШКУЦ у Љубљани, Кунстлерхаус-у у Хамбургу, Галерији СЦ у Загребу, Кунстмузеум-у у Дизелдорфу, Модерној галерији у Ријеци), преко сторибордова првих видео радова с краја 80-их и почетка 90-их, до савременог видео реперформанса, Драгана Жаревац преиспитује проширено поље перформанса. Кроз реконтекстуализацију уметничких пракси, ова изложба се бави питањима документовања и архивирања перформанса, његовим трансформацијама, мутацијама и превођењем перформанси у пољу видеа и других медија.

Баланс, реперформанс флаутаум, СКЦ 2019.
Баланс реперформанс флаутаум, СКЦ 2019.

Биографија уметнице:

Драгана Жаревац је визуелна уметница. Излагање је започето 1979. перформанси у Студентском културном центру у Београду, као и у низу галеријских простора бивше Југославије и у иностранству. Њен рад карактерише лични став о питањима од општег друштвеног значаја. Излаже видео радове и инсталације, фотографије, цртеже и радове у звуку. Излагала је, између осталога, у Кунстхалеу – Беч, Тејт Модерн галерији – Лондон, Центру Жорж Помпиду – Париз, ЗКМ-у – Карлсруе, КунстВерке – Берлин, Арт ин Џенерал – Њујорк и у Музеју савремене уметности – Београд. Добитница је награде Центра за уметност и технологију медија (ЗКМ, 1998), Златне Сфинге за Опус на Фестивалу Видео Медеја (1999) и Награде Галерије „Надежда Петровић“ (2005). Њен рад подржале су бројне домаће и међународне институције. Резиденцијалне боравке остварене су у ЗКМ-у, Карлсруе, ЦИЦВ-у, Еримонкур и у Сант Антонину, Корзика. Ради као кустоскиња и селекторка видео програма, међународних видео фестивала и изложби и као ауторка видео радионица.

Nodus Vitae, performans i instalacija, Galerija SKC, Beograd 1986., Muzej savremene umetnosti Beograd, Manifestacija 2021. godine - "Muzeji za 10"
Nodus Vitae, перформанс и инсталација, Галерија СКЦ, Београд 1986.

Кустоси изложбе: Слађана Петровић Варагић и Мирослав Карић

Галерија – легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића


Адреса: Родољуба Чолаковића 2

Радно време: 12:00-20:00

Субота: 15.05.2021. 10:00-22:00

Ретроспективна изложба Миомир Грујић- Флека „Јавни илегалац“

од 23. априла до 21. јуна 2021.

Миомир Грујић Флека је феномен који је обележио урбану културу осамдесетих и деведесетих година у Србији и померио многе границе перцепције уметничког стваралаштва. Покренуо је више иницијатива које су снажно утицале на развој урбане културе, од којих су најзанимљивије: клуб Академија, Радио Шишмиш и пројекат Урбазона. У часописима и новинама са којима је сарађивао, или их уређивао, уносио је провокативне, ангажоване текстуалне и графичке садржаје. Као визуелни уметник деловао је од средине до краја осамдесетих када је тада недавна уметничка сцена унео нови сензибилитет. Крајем осамдесетих, услед оштећења вида, покреће нову перформативну и активистичку фазу, првенствено реализовану кроз аутентични аудио формат Радија Шишмиш.

Себе је често називао „Јавним Илегалцем“ а ту, наизглед бесмислену, синтагму објашњавао: „… Уметник је јавни илегалац. Уметник као процес, зрачење који траје без обзира на то што је запажено или занемарено. Бесмисао и апсурд, иронија и цинизам одлике су актуелне стварности, и истовремено најбоља средства у раскринкавању и борби против таквих стварности. “Иако у основи комплексног задатка представљања свих ангажмана Миомире Грујића – Флеке, ова изложба је фокусирана на његов кратак опус визуелног уметника, који је мање познат јавности, али свакако укључује и друге интердисциплинарне сегменте, изузетно важне за перцепцију значаја овог аутора.

Miomir Grujić Fleka, foto: Vesna Pavlović, Muzej savremene umetnosti Beograd, Manifestacija 2021. godine - "Muzeji za 10"
Миомир Грујић Флека, фото: Весна Павловић

Пројекат „Јавни илегалац“ чине три независне целине: у Салону МСУБ одржава се ретроспективна изложба, у галерији Ремонт изложба до сада неизлаганих радова – актова, а у издању Ремонт НУА објављује се и монографија.

Биографија уметника:

Миомир Грујић Флека (Шабац, 1954 – Београд, 2003) студирао је право и сликарство, дипломирао је на Факултету ликовних уметности 1985, где је две године касније и магистрирао. Као двадесетогодишњак, у родном граду Шапцу сарађује са различитим организацијама и штампаним медијима док на почетку студија у Београду започиње сарадњу са Омладинским новинама. У штампаним медијима ради као сарадник и уредник објављујући литерарне радове, илустрације, текстове, есеје, преводе из области популарне културе, проширене медије и теорије уметности.

Muški princip ženski princip, akril na platnu 1987. godine, Muzej savremene umetnosti Beograd, Manifestacija 2021. godine - "Muzeji za 10"
Мушки принцип женски принцип, акрил на платну 1987.

Уписавши Факултет ликовне уметности, врло брзо постаје главни и одговорни уредник часописа 4Ф, Универзитет уметности у Београду, а затим и програмски уредник клуба Академија при ФЛУ (1984-1989). У рад Клуба Академија уноси нове стандарде, програмски повезује визуелну уметност и роцк & ролл сцену. У истом периоду интензивно излаже на самосталним и групним изложбама. Од децембра 1989. године на Радију Б92 покреће експериментални медијски програм Радио Шишмиш, који се једним прекидом емитује до марта 1999. Паралелно, 1993. године покреће пројекат УРБАЗОНА који се кроз стотину различитих акција реализује у формалним и неформалним просторима до 2000. године . Од 2000.године, у сарадњи са Културним центром РЕКС реализује пројекат ТРОТОЛЕТАК у оквиру кога објављује визуелне прилоге у дневном листу Данас.

Кустоскиња: Дарка Радосављевић

Салон Музеја савремене уметности

Адреса: Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00

Субота: 15.05.2021. 10:00-22:00

Музеј савремене уметности
Адреса: Ушће 10, блок 15

Салон Музеја Савремене уметности
Адреса: Париска 14

Галерија – легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића
Адреса: Родољуба Чолаковића 2

Сајт: Музеј савремене уметности Београд