Moderna galerija – Centar za kulturu Lazarevac

Stalna postavka


Centar za kulturu Lazarevac je ustanova kulture  koja je sa radom počela  1977. godine. Centar raspolaže objektom površine 2.745 m2. Poseduje univerzalnu dvoranu sa 566 sedišta, izložbeni prostor i neophodne prateće prostorije.

Moderna galerija


U sklopu Centra nalazi se Moderna galerija površine 1.110m2, u ulici Karađorđeva 29, (50 metara udaljena od objekta Centra). U galeriji se nalazi stalna postavka (Legat Leposave Lepe Perović,  kolekcija savremene srpske umetnosti „Savremenici“ i kolekcija naivne umetnosti), kao i  izložbeni prostor za žirirane izložbe i tekuće programe.

Stalna postavka Legata Lepe Perović i Kolekcije srpske savremene umetnosti „Savremenici“

Donator bazičnog dela zbirke Moderne galerije je Lepa Perović.  Rođena je 1911. godine u brojnoj porodici Zorke i Đorđa Perovića, u selu Mašići blizu Banja Luke. U Banja Luci je završila gimnaziju i učiteljsku školu 1932. godine. Prvo učiteljsko mesto dobila je u selu Medvođe u Bosanskoj Krajini. Posle nekoliko godina premeštena je u Srbiju i dve godine provela je u Šumadiji. Aktivno je učestvovala u političkom životu tadašnje Srbije. Sa suprugom Kočom Popovićem sakupljala je umetnička dela, stvarajući bogatu kolekciju. 1970. godine gradu Lazarevcu poklanja šezdeset. Umrla je 2000. godine u Beogradu.

Slika Proleće Milana Konjovića, Moderna galerija, Centar za kulturu Lazarevac, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godine
Proleće, Milan Konjović 1953.

Moderna galerija poseduje bogatu kolekciju umetničkih dela jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.  U osnovi kolekcije nalazi se Legat Leposave Lepe Perović, o kojoj se galerija brine od svog osnivanja, koji u najvećoj meri sadrži dela tada jugoslovenskih autora: Petra Lubarde,  Milana Konjovića, Zore Petrović, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Radojice Noe Živanovića,  Ivana Radovića, Đorđa Ilića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Voje Stanića i drugih.  Galerija poseduje i kolekciju srpske savremene umetnosti, koju čine dela iz svih oblasti likovnog stvaralaštva domaćih umetnika: Petar Omčikus, Marko Čelebonović, Kosta Bogdanović, Mića Popović, Božidar Prodanović, Cvetko Lainović, Aleksandar Luković, Nikola Graovac, Majda Kurnik i drugi, koje sakuplja uglavnom otkupima Sekretarijata za kulturu grada Beograda ili poklonima samih umetnika.

Stalna postavka kolekcije naivne umetnosti

Kolekcija naivne umetnosti iz umetničkog fonda Centra za kulturu Lazarevac formirana je od osnivanja Centra, tadašnjeg Doma kulture „Spasenija Cana Babović“. Preuzevši brigu o poklon Legatu Leposave Lepe Perović 1978. godine, Dom kulture započinje svoju prikupljačku delatnost, a radovi naivnih umetnika iz neposredne okoline Lazarevca nametnuli su se svojim karakterističnim umetničkim kvalitetom i osobenošću  likovnog izraza.   Pored sistematske brige o Legatu, jasno definisanom prikupljačkom strategijom Centar uspeva da formira još dve kolekcije: „Savremenici“, kolekciju srpske savremene umetnosti i kolekciju naivne umetnosti.

Slika, Vera Ivanković - Old Woman, Moderna galerija, Centar za kulturu Lazarevac, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godine
Old woman, Vera Ivanković

Većina umetničkih artefakata iz kolekcije naivne umetnosti radovi su lokalnih umetnika, mahom vajar, okupljenih oko tzv. Leskovačke škole naivne umetnosti, nezvanične „škole“, formirane u selu Leskovac u blizini Lazarevca. „Čarobni vrt“ samoukog vajara Bogosava Živkovića, oaza umetnikove nesputane, nagonske kreativnosti postaje mesto okupljanja drugih talentovanih ljudi, koji umetnost stvaraju vođeni instiktivnim osećajem, bez nametnutih, naučenih formi i obrazaca.

Posebni programi

Otvaranje izložbe minijatura i ilustracija „Svet u malom“ Vesne Moravić Balkanski

12. maj u 19.00 časova

Izložbom svojih radova Vesna Moravić Balkanski uvešće nas u čarobni svet minijatura i ilustracija knjiga. Objedinjeni u jednu tematsku celinu, saobraćaj, radovi/ slikovnice će nam pričati priče o mišu „Bucku“ i pešačkom mostu, psu „Lari“, koja otkriva podzemni prolaz i  „Crnoj maci“ koja ume da koristi pešački prelaz.

Biografija umetnice

Vesna Moravić Balkanski rođena je 22.02. 1973. godine u Beogradu. Diplomirala i magistrirala slikarstvo na FLU u Beogradu u klasi profesora Anđelke Bojović.Član ULUS-a od 2001. godine. U statusu slobodnog umetnika.

Samostalne izložbe:

CRTEŽI I SLIKE,Centar za kulturu Lazarevac,08- 22.11.2000.

MINIJATURE, Kolarac, 09-28.01.2001

MINIJATURE, Izlozi galerije FLU, 13.04-15.05. 2001.

CRTEZI I SLIKE,Centar za kulturu Lazarevac,22. 05-07.06. 2001.

SLIKE I MINIJATURE, Galerija „Pesak“, Beograd,01.10- 1.11.2002.

SLIKE, Galerija FLU,24.03-05. 04.2003.

SLIKE,Kolarac, 08-27.02. 2005.

RELJEFI,Centar za kulturu Lazarevac,septembar 2005.

Nagrade:

„Neimar“ za mozaik na FLU u sk.1997/98.( mozaik „Zar ptica“)

„Ljubica Sokic, slikar i profesor Akademije za likovne umetnosti“, za najuspeliju sliku malog formata na FLU u sk.1997/98.( slika „Park“)

„Zaharije Orfelin“, za knjigu opremljenu najboljim ilustracijama na 12. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, 2006.(H.K. Anderson, „Palcica“, Kreativni centar, Beograd.

Pored slikanja i izlaganja od 2001.godine bavi se i ilustrovanjem knjiga i časopisa za decu.

 

 

Centar za kulturu Lazarevac 

Adresa:

  • Hilandarska 2             

 

Moderna galerija

Radno vreme:

  • Radnim danima: 10 do 20 časova
  • Subotom: 10 do 15 časova

Adresa:

  • Karađorđeva 29

Sajt: Centar za kulturu Lazarevac