Модерна галерија – Центар за културу Лазаревац

Стална поставка


Центар за културу Лазаревац је установа културе  која је са радом почела  1977. године. Центар располаже објектом површине 2.745 м2. Поседује универзалну дворану са 566 седишта, изложбени простор и неопходне пратеће просторије.

Модерна галерија


У склопу Центра налази се Модерна галерија површине 1.110м2, у улици Карађорђева 29, (50 метара удаљена од објекта Центра). У галерији се налази стална поставка (Легат Лепосаве Лепе Перовић,  колекција савремене српске уметности „Савременици“ и колекција наивне уметности), као и  изложбени простор за жириране изложбе и текуће програме.

Стална поставка Легата Лепе Перовић и Колекције српске савремене уметности „Савременици“

Донатор базичног дела збирке Модерне галерије је Лепа Перовић.  Рођена је 1911. године у бројној породици Зорке и Ђорђа Перовића, у селу Машићи близу Бања Луке. У Бања Луци је завршила гимназију и учитељску школу 1932. године. Прво учитељско место добила је у селу Медвође у Босанској Крајини. После неколико година премештена је у Србију и две године провела је у Шумадији. Активно је учествовала у политичком животу тадашње Србије. Са супругом Кочом Поповићем сакупљала је уметничка дела, стварајући богату колекцију. 1970. године граду Лазаревцу поклања шездесет. Умрла је 2000. године у Београду.

Slika Proleće Milana Konjovića, Moderna galerija, Centar za kulturu Lazarevac, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godine
Пролеће, Милан Коњовић 1953.

Модерна галерија поседује богату колекцију уметничких дела југословенске и српске модерне и савремене уметности.  У основи колекције налази се Легат Лепосаве Лепе Перовић, о којој се галерија брине од свог оснивања, који у највећој мери садржи дела тада југословенских аутора: Петра Лубарде,  Милана Коњовића, Зоре Петровић, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Радојице Ное Живановића,  Ивана Радовића, Ђорђа Илића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Лазара Возаревића, Лазара Вујаклије, Воје Станића и других.  Галерија поседује и колекцију српске савремене уметности, коју чине дела из свих области ликовног стваралаштва домаћих уметника: Петар Омчикус, Марко Челебоновић, Коста Богдановић, Мића Поповић, Божидар Продановић, Цветко Лаиновић, Александар Луковић, Никола Граовац, Мајда Курник и други, које сакупља углавном откупима Секретаријата за културу града Београда или поклонима самих уметника.

Стална поставка колекције наивне уметности

Колекција наивне уметности из уметничког фонда Центра за културу Лазаревац формирана је од оснивања Центра, тадашњег Дома културе „Спасенија Цана Бабовић“. Преузевши бригу о поклон Легату Лепосаве Лепе Перовић 1978. године, Дом културе започиње своју прикупљачку делатност, а радови наивних уметника из непосредне околине Лазаревца наметнули су се својим карактеристичним уметничким квалитетом и особеношћу  ликовног израза.   Поред систематске бриге о Легату, јасно дефинисаном прикупљачком стратегијом Центар успева да формира још две колекције: „Савременици“, колекцију српске савремене уметности и колекцију наивне уметности.

Slika, Vera Ivanković - Old Woman, Moderna galerija, Centar za kulturu Lazarevac, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godine
Old woman, Вера Иванковић

Већина уметничких артефаката из колекције наивне уметности радови су локалних уметника, махом вајар, окупљених око тзв. Лесковачке школе наивне уметности, незваничне „школе“, формиране у селу Лесковац у близини Лазаревца. „Чаробни врт“ самоуког вајара Богосава Живковића, оаза уметникове неспутане, нагонске креативности постаје место окупљања других талентованих људи, који уметност стварају вођени инстиктивним осећајем, без наметнутих, научених форми и образаца.

Посебни програми

Отварање изложбе минијатура и илустрација „Свет у малом“ Весне Моравић Балкански

12. мај у 19.00 часова

Изложбом својих радова Весна Моравић Балкански увешће нас у чаробни свет минијатура и илустрација књига. Обједињени у једну тематску целину, саобраћај, радови/ сликовнице ће нам причати приче о мишу „Буцку“ и пешачком мосту, псу „Лари“, која открива подземни пролаз и  „Црној маци“ која уме да користи пешачки прелаз.

Биографија уметнице

Весна Моравић Балкански рођена је 22.02. 1973. године у Београду. Дипломирала и магистрирала сликарство на ФЛУ у Београду у класи професора Анђелке Бојовић.Члан УЛУС-а од 2001. године. У статусу слободног уметника.

Самосталне изложбе:

ЦРТЕЖИ И СЛИКЕ,Центар за културу Лазаревац,08- 22.11.2000.

МИНИЈАТУРЕ, Коларац, 09-28.01.2001

МИНИЈАТУРЕ, Излози галерије ФЛУ, 13.04-15.05. 2001.

ЦРТЕЗИ И СЛИКЕ,Центар за културу Лазаревац,22. 05-07.06. 2001.

СЛИКЕ И МИНИЈАТУРЕ, Галерија „Песак“, Београд,01.10- 1.11.2002.

СЛИКЕ, Галерија ФЛУ,24.03-05. 04.2003.

СЛИКЕ,Коларац, 08-27.02. 2005.

РЕЉЕФИ,Центар за културу Лазаревац,септембар 2005.

Награде:

„Неимар“ за мозаик на ФЛУ у ск.1997/98.( мозаик „Зар птица“)

„Љубица Сокиц, сликар и професор Академије за ликовне уметности“, за најуспелију слику малог формата на ФЛУ у ск.1997/98.( слика „Парк“)

„Захарије Орфелин“, за књигу опремљену најбољим илустрацијама на 12. међународном салону књига у Новом Саду, 2006.(Х.К. Андерсон, „Палцица“, Креативни центар, Београд.

Поред сликања и излагања од 2001.године бави се и илустровањем књига и часописа за децу.

 

 

Центар за културу Лазаревац 

Адреса:

  • Хиландарска 2             

 

Модерна галерија

Радно време:

  • Радним данима: 10 до 20 часова
  • Суботом: 10 до 15 часова

Адреса:

  • Карађорђева 29

Сајт: Центар за културу Лазаревац