Vojni muzej u Beogradu, Zgrada na Kalemegdanu, Muzeji za 10

Војни музеј Београд


Стална поставка Војног музеја у Београду

Војни музеј Београд је један од најстаријих музеја у Србији. Основан је 1878. године, када је Кнежевина Србија извојевала пуну политичку независнот од Османског царства. Од тог времена, Војни музеј прикупља и чува сведочанства војне историје.

Зграда Војног музеја у Београду, Калемегдан бб

У сталној поставци Војног музеја на Београдској тврђави, на површини од 2300 квадртаних метара, изложено је више од 3000 музејских предмета који су сведочанства ратних окршаја од времена праисторије, а потом и историјског раздобља од насељавања Словена на Балкан и стварања првих јужнословенских средњевековних држава па све до ратних сукоба током деведесетих година прошлога века.

Представљени су разноврсни примерци оружја, војне одеће и униформе, застава, одликовања, фотографија и уметничких дела којима се приказују тековине различитих култура и њихових преплитања, а која су оставила трајан печат на овим просторима.  У екстеријеру  зграде на Београдској тврђави, Војни музеј  презентује и колекцију ретко очуваних примерака артиљеријског оруђа и оклопних средстава.

(Војни музеј, Калемегдан бб, Београд)

Посебни програми Војног музеја

Изложба: „Април ’41“

од 6. априла до 16. маја

понедељак – субота од 11 до 19 часова

Обележавајући осамдесету годишњицу од почетка Другог светског рата у Југославији, изложбом „Април ’41“ подсећамо како је априла 1941. на суров и немилосрдан начин нападнута једна савремена, суверена европска држава, са катастрофалним последицама по људске животе и све њене тековине. Настављамо започет процес расветљавања дешавања непосредно пре војног пуча 27.марта, ратних дејстава до капитулације југословенске војске 17.априла, и борбу југословенске војске ван Отаџбине након Априлског рата.

Биће приказани разноврсни предмети, фотографије, документа који сведоче о тежини сукоба, снази воље народа и судбинама појединаца. Јавност ће имати прилику да види делове авиона на којима су вођене борбе над Београдом и другим местима Југославије, личне предмете југословенских пилота и других припадника југословенске војске који су херојски бранили своју отаџбину. На изложби ће бити приказани и неки од ретко излаганих примерка из наоружања и опреме зараћених страна током Априлског рата.

(у Галерији Дома Војске Србије, Браће Југовића 19, Београд)

Изложба: ,,Јунаци отаџбине, погинули током НАТО агресије 1999. године“

уторак, четвртак од 10 до 17 часова

Изложба: „јунаци отаџбине, погинули током НАТО агресије 1999. године“

Изложбена поставка је посвећена погинулим и несталим браниоцима отаџбине током оружаних дејстава на територији Косова и Метохије од 10.фебруара 1998. године, и током двоипомесечне агресије НАТО-а у пролеће 1999.године. Према јединственом азбучнику изложене су фотографије и лични подаци погинулих и несталих бораца.

(Галерија, Балканска 38-42, Београд)

Радно време током Манифестације:

  • уторак – недеља од 10 до 17 часова
  • 15. мај од 10 до 22 часа

Адреса:

  • Калемегдан бб

Сајт: Војни музеј Београд