Народни музеј Кикинда


Стална поставка Народног музеја Кикинда

Народни музеј Кикинда – Стална поставка презентује историју Кикинде од оснивања града половином XVIII века, формирања грађанског друштва, развоја и изградње, преко преломних историјских тренутака, са посебним освртом на традиционалне сегменте живота и уз истицање утицаја мултикултуралности. Период од млађег каменог доба од када потичу најстарији археолошки остаци, па све до краја средњег века представљен је кроз најзначајније археолошке локалитете.

Најатрактивнији сегмент експонат музеја је Кикиндски мамут – Кика чији су скелетни остаци изложени у оквиру сталне поставке, а прати их 3Д филм и копија у природној величини, постављена у стојећем положају на отвореном у дворишту музеја.

Стални садржај поставке чине различити радни листови који деци узраста од 4 до 12 година приближавају наслеђе и подстичу заинтересованост.

Посебан депанданс музеја представља Сувача – јединствени млин на коњски погон у Србији, недавно рехабилитован и отворен за јавност.

Радно време сталне поставке је од уторка до суботе од 10 до 20 часова.

(Народни музеј Кикинда, Трг српских добровољаца 21, Кикинда)

Zgrada Narodnog muzeja Kikinda
Народни музеј Кикинда

Посебни програми Народног музеја Кикинда

Изложба: „Суграђани“

мај 2021. уторак – субота од 10 до 20 часова

Изложба под називом „Суграђани“ подразумева изложбу портрета некадашњих становника Кикинде и околине из уметничке збирке музеја. Осим ликовног и уметничког, изложба се бави и историјским контекстом и открива ко су личности на портретима, чиме су се бавили и слично.

Изложба такође одговара на питања због чега су се портрети радили, да ли су и у којој мери били престиж и коначно како је музеј дошао у посед портрета од којих је већина преузета из такозваног Народног магацина који је непосредно после II светског рата постојао у згради данашње библиотеке.

Током трајања Манифестације Музеји за 10 у склопу изложбе биће организовано свакодневно вођење.

У оквиру Ноћи музеја у суботу 15. маја у периоду од 18 до 00 часова, у склопу изложбе биће реализован низ радионица и других интерактивних садржаја, а изложба ће посебно за овај дан бити проширена портретима из приватних збирки.

(Народни музеј Кикинда, Трг српских добровољаца 21, Кикинда)

Едукативне радионице на Сувачи за децу основношколског узраста.

Радионице ће се у склопу Манифестације Музеји за 10 одржавати свакодневно у периоду од 10 до 16 часова. У склопу Ноћи музеја Сувача ће бити отворена у продуженом радном времену од 10 до 19 часова.

(Народни музеј Кикинда, Трг српских добровољаца 21, Кикинда)

 

 

Радно време:

  • од уторка до суботе од 10 до 20 часова


Адреса: 

  • Трг српских добровољаца 21, Кикинда


Сајт: Народни музеј Кикинда —