Музеј аутомобила ”Збирка Братислава Петковића”

Стална поставка


Музеј аутомобила ”Збирка Братислава Петковића” – Почетак збирке датира од 1965. године када сам, по завршетку гимназије, купио „форд модел Т“ из 1926. године који се и данас налази у збирци. Био је власништво чика Жарета Васића из Шуматовачке улице и код њега се налазио још пре рата. Овај аутомобил није имао задњи део каросерије, јер је био претворен у камионет, али сам у Ужицу пронашао делове који су недостајали и тако је комплетиран први аутомобил у мојој колекцији. Свака озбиљна колекција аутомобила није могућа без „модела Т“ који се производио од 1908. до 1927. године. Овај модел „Фордовог” аутомобила је ставио Сједињене Америчке Државе и цео свет на точкове. Направљен је у 15 милиона примерака и био је врло једноставан ауто, лак за одржавање и вожњу.

Формула

Осим у САД-у, „форд Т“ је прављен у Енглеској, Немачкој и Јужној Америци. У то време половина аутомобила на свету били су фордови јер је „модел т“ могао да се купи на кредит. До појаве „форда T“ аутомобил је био играчка богатих људи. Други аутомобил који сам набавио је био „БМВ 327/328“. Овакав модел аутомобила је учествовао у Великој награди Београда која је 1939. године одржана на кружној стази око Калемегдана. До 1975. сам направио основну колекцију и имао сам петнаестак аутомобила. То је већ била озбиљна збирка.

Јагуар

Један од вредних аутомобила је „ланча ламбда“, аутомобил који је ишао 30 година испред свог времена. Имам трицикл „марон гардон” из 1897. године. Ту је и један „бјуик“ из 1928. године, само је 11 извезено из Америке, као и „неш модел 870”, кога је возио Велизар Јанковић. Углавном је била неопходна рестаурација аутомобила који су били у лошем стању, јер су неки откупљивани и са отпада. Најзначајнији је „мерцедес 300 Ц – кабриолет Д“, познат као „аденауер“ из 1956. године.

Од почетка сам имао идеју да направим Музеј аутомобила. Спашавао сам жртве прогреса, аутомобиле које нико није желео да има. Мени није била важна материјална вредност, већ историјска. Ти аутомобили су били одраз времена у којима су настали. Сви изуми цивилизације су у аутомобилу, од ватре до точка.

 

Радно време:

  • од 10 до 20 часова сваки дан у недељи


Адреса: 

  • Maјке Jeвросиме 30


Сајт: Музеј аутомобила ”Збирка Братислава Петковића”