Narodni muzej Kruševac

Stalna postavka Narodnog muzeja u Kruševcu


Narodni muzej Kruševac – Stalna postavka Narodnog muzeja Kruševac smeštena je u starom zdanju nekadašnje gimnazije, građenom 1863, koji kao deo šire prostorne celine srednjovekovnog Kruševačkog grada uživa status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Stalna postavka obuhvata hronološki opseg od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, sve do sredine XX stoleća.

Organizovana u dva nivoa reprezentativnog muzejskog zdanja, stalna postavka je raspoređena na 583 m² izložbenog prostora. Odabrani eksponati, kao i sama postavka u celini svedoče o kulturnom i istorijskom razvoju kruševačkog kraja vodeći posetioce hronološki i slikovito kroz istorijska razdoblja.

U prizemlju, stalna postavka pokriva period od praistorije do turskog ropstva, s naročitim akcentom na Kruševački grad i razdoblje Moravske Srbije. Na spratu, izložba je hronološki nastavak postavke u prizemlju i obuhvata HIX i XX stoleće. Predstavljen je bogat etnografski i istorijski materijal koji ilustruje najznačajnije segmente razvoja seoske i urbane kulture na ovom prostoru, period ustanaka i svetskih ratova, kao i svakodnevni život građanstva u međuratnom i posleratnom razdoblju.

(Narodni muzej Kruševac, Trg despota Stefana 15)

Kuća Simića


Kuća Simića, građena krajem XVIII i početkom XIX stoleća, spada u najstarije očuvane svetovne objekte u gradu. Isprva konak begovske porodice Vrenčevića, izazivača spora koji će biti povodom prisajedinjenja grada Kneževini Srbiji (1833), kuću je otkupio knez Miloš i poklonio je svome kumu, Stojanu Simiću, jednoj od najmarkantnijih ličnosti srpske političke istorije XIX veka.

Stalnom postavkom, koja odslikava ambijent jednog građanskog doma, kao i svojim redovnim programskim aktivnostima, Kuća Simića nastoji da afirmiše duh nekadašnje varoši, apostrofirajući gradski život i kulturu na razmeđu vekova.

(Kuća Simića, Majke Jugovića 2)

Umetnička galerija


Umetnička galerija, Narodni muzej Kruševac, Manifestacija "Muzeji za 10" 2021. godine
Umetnička galerija

(Umetnička galerija, Majke Jugovića 12)

Posebni programi

 

Izložba „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917–1919.“


14. 05. – 14. 06. 2021

Izložba u saradnji Narodnog muzeja Kruševac i Muzeja rudničko-takovskog kraja Gornji Milanovac, biće priređena u Svečanoj dvorani centralne zgrade muzeja i trajaće 14. 5. – 14. 6. 2021.

Izložba "Srpski vojnici u umrli u Holandiji", Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

(Narodni muzej Kruševac, Trg despota Stefana 15)

Uz izložbu, planirana je i promocija istoimene publikacije, autora Fabijana Vendiga, Tanje Vendig i Džona Stinena.

Izložba grafika i fotografija Branimira Karanovića

22. 04. – 30. 05. 2021

Izložba grafika i fotografija Branimira Karanovića biće priređena u prostoru Umetničke galerije Narodnog muzeja Kruševac i trajaće od 22. 4. do 30. 5. 2021.

(Umetnička galerija, Majke Jugovića 12)

 

Narodni Muzej Kruševac

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • Od 08 do 20 časova svakog dana
  • 15.05.2021. od 08 do 24 časa

Adresa: Trg despota Stefana 15

 

 

Kuća Simića

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 08 do 16 časova radnim danima i subotom
  • 15.05.2021. od 08 do 24 časa

Adresa: Majke Jugovića 2

 

 

Umetnička galerija

Radno vremeu tokuManifestacije:

  • od 08 do 18 časova radnim danima
  • 15.05.2021. od 08 do 24 časa

Adresa: Majke Jugovića 12


Sajt: Narodni muzej Kruševac