Народни музеј Аранђеловац

Стална поставка


Изложба „Миленијуми

Народни музеј Аранђеловац – Стална поставка под називом „Миленијуми“ налази се у партерном делу музеја. На изложби су приказана сведочанства о миленијумској настањености територије Аранђеловца и Тополе (Музеј има надлежост на две територије).

Изложба се састоји из више сегмената: палеонтолошки (материјал пронађен приликом истраживања пећине Рисоваче), археолошки и део посвећен историји и етнологији овога краја.

Фрагмент фреске

Изложба „Свет керамике

Посебан сегмет представља изложба савремене керамике настале на манифестацији „Свет керамике“ која се одржава сваке године у оквиру међународне манифестације Смотра уметности „Мермер и звуци“.

Посебни програми

 

Изложба „Када је занат био златан“

12-14. мај 2021. године, од 10.00 до 14.00 часова

Стручно вођење кроз тематску, мултимедијалну изложбу Када је занат био златан, аутора кустоса  Лиле Дробац-Крстић.

На изложби је приказано шеснаест старих заната који су представљени кроз музејски материјал, AR апликације и QR кодове који се налазе и у каталогу изложбе. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, 2020. године.

Изложба „Култура исхране у Шумадији“

12. мај 2021. године, у 12.00 часова

Отварање изложбе Култура исхране у Шумадији, аутора Лиле Дробац-Крстић и Мср Зорице Петровић.

На изложби ће бити приказани музејски предмети везани за сеоско привређивање и производњу хране у Шумадији, с краја XIX и почетком XX века. Међу изложеним експонатима наћи ће се старе али и савремене фотографије прикупљене, односно начињене приликом етнографских и историјских истраживања последњих година.

Изложба ће бити мултимедијална. Своје место ће наћи дигитални записи, QR кодови везани за тему изложбе.

Монографија „Почнимо од погаче“

15. мај 2021. године, са почетеком у 18.00 часова

Промоција монографије Почнимо од погаче, култура исхране у Шумадији (традиционало и савремено), аутора кустоса Лиле Дробац-Крстић и Мср Зорице Петровић.

Монографија је изашла из штампе крајем 2020. године, али због епидемиолошких мера нисмо били у могућности да је промовишемо пред публиком. Посвећена је привређивању, местима промета, чувању и преради намирница, припреми и конзумирању хране, улози хране у породичним и верским обичајима и другим сегментима културе исхране у Шумадији, од краја  XIX и почетка XX века до данас. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, 2020. године.

Изложба „Култура исхране у Шумадији“

15. мај 2021. године, са почетеком у 19.30 часова

Стручно вођење кроз изложбу Култура исхране у Шумадији.

Радно време:

  • Понедељак- петак: од 8.00 до 16.00
  •  Викендом:  од 10,00 до 14.00

 

Адреса:

  • Мишарска 19


Сајт: Народни музеј Аранђеловац