Zbirka ikona Sekulić, Muzej grada Beograda

Збирка икона Секулић


Стална поставка Збирке икона Секулић

Збирка икона Секулић – У дому колекционара и легатора Милана и Паве Секулић, у аутентичном ентеријеру из међуратног периода, налази се драгоцена збирка икона, слика и предмета примењене уметности.

Ова збирка је једна од најдрагоценијих и највећих колекција икона у Србији и шире. Формирана је захваљујући великој колекционарској пасији архитекте Милана Секулића (1895–1970) и његове супруге Паве.

Zbirka ikona Sekulić, Muzej grada Beograda
Збирка икона Секулић

Чини је колекција од 165 икона које су настајале од XV до XX века, на простору Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Грчке и Русије. У Збирци се чувају и уметничке слике и предмети примењене уметности.

Сликарство XIX века заступљено је портретима Павела Ђурковића, Константина Данила и Арсенија Теодоровића, као и религиозним композицијама Стевана Алексића, Јована Клајића и других, а сликарство XX века пејзажима Јована Бијелића, Марка Челебоновића и Игњата Јоба.

(Збирка икона Секулић, Узун Миркова 5, 1. спрат, Београд)

Stalna postavka Zbirke ikona Sekulić, Muzej grada Beograda
Стална поставка Збирке икона Секулић

Архитект Милан Секулић (Сремска Митровица, 1895 – Београд, 1970) у међуратном периоду пројектовао је и остварио неколико стамбених вишеспратница, приватних и пословних зграда у Београду, међу којима треба истаћи стару зграду дневног листа Политика и зграду у Узун Мирковој улици 5, у којој се налазио његов породични дом. Као веома цењен предузимач, организовао је и највеће грађевинске подухвате свог времена, изградњу палате Албаније у Београду и Бановске палате у Новом Саду.

https://www.youtube.com/watch?v=e1OhwwOm9BI&list=PLdTf4s6v1iiBPm57KafxVceMGV-NtmT_4
Збирка икона Секулић

 

Радно време током Манифестације:

  • 14.05. петак: 10-18 часова;
  • 15.05. субота: 10-20 часова;
  • 16.05. недеља: 10-17 часова


Адреса:

  • Узун Миркова 5, 1.спрат


Сајт: Збирна икона Секулић