Народни музеј Топлице у Прокупљу

Народни музеј Топлице ове године обележава две значајне годишњице: 75 година Музеја и 25 година Галерије Божа Илић која ради у саставу Народног музеја Топлице.

Народни музеј Топлице са седиштем у Прокупљу основан је 11. октобра 1946. године. Некада је био смештен у згради Савићевац, на брду Хисар, све до 1962. г. када се сели у центар вароши у зграду некадашње Поште. У саставу Музеја данас раде и Галерија Божа Илић, Архео парк Плочник и Спомен соба  Гвоздени пук која је спремна за посетиоце од ове године.

Стална поставка


Народни музеј Топлице поред галеријског простора који се користи за излагање тематских изложби и организовање мултимедијалних садржаја, концерата, предавања, књижевних  вечери има и сталну поставку. Стална поставка се састоји из неколико целина: археологије, етнологије и историје.

АРХЕОЛОГИЈА

Стална археолошка поставка  садржи предмете из неолита, експонате из римског, рановизантијског периода, ранохришћанског периода и средњевековног периода. Археолошка поставка Музеја са античког периода прелази на средњи век, уз велико преплитање, јер испод данашње Латинске тј. Југбогданове цркве, која се налази у подножју Хисара, археолошким истраживањима се утврдило постојање античког храма и византијске базилике монументалних размера. Из средњевековног периода свакако је најбитније откопавање средњевековног утврђења на брду Хисар.

Arheologija - stalna postavka, Narodni muzej Toplice, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Стална поставка – археологија

ЕТНОЛОГИЈА

Етнолошка збирка састоји се од предмета сакупљених на ужем подручју Топлице, па стога има завичајни карактер.

Предмети по збиркама припадају временском периоду од 18. до 20. века, и сврстани су по функцијама и по областима делатности у веће и мање тематске целине.

Dečija sofra, stalna postavka, Narodni muzej Toplice, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Дечија софра

ИСТОРИЈА

Историјско одељење у Народном музеју Топлице је најстарије и најобимније, па није ни чудо што данас постоје две сталне поставке  из области историје и то:

  1. Топлички устанак 1917. године – поставка садржи историјску грађу Прокупља и Топлице везану за устанак 1917.године.
  2. Прокупље у 20. веку – поставка обухвата четири целине: градску собу, период од ослобођења од турака до 2. св. рата, дешавања током 2. св.рата и период после другог св.рата до данас.

 ИСТОРИЈА УМЕТНОСТИ     

Најстарији досад откривени траг сликарства у Прокупљу налази се у животопису цркве Светог Прокопија у Прокупљу из Х века.  Важно место у ликовној делатности Топлице заузима Музеј у оквири кога делују два изложбена простора: Галерија у згради Музеја и Галерија Божа Илић која је почела је са радом 1996. године. Са поносом носи име значајног сликара 20. века, а угостила је за ових 25 година еминентне академске сликаре из земље и иностранства.

Посебни програми – Народни музеј Топлице


Изложба„Словарица Прокупља, Прокупље на словооо…“

Отварање изложбе „Словарица Прокупља, Прокупље на словооо…“, аутори изложбе ученици 7. и 8. разреда основних школа из Прокупља која је део Пројекта Министарства културе и информисања Републике Србије – Културне делатности деце и за децу и младе 2020. године.

Радионица „Ја, музејски водич“

12.-18. мај, од 10 до 17 сати.

Радионица која је осмишљена као „озбиљна игра“ за све маме, тате, баке и тетке, али и за све суграђане. Одржаваће се сваког дана, осим викендом, током Манифестације од 10 до 17 сати у договору са основним и средњим школама. Ученици ће са својим професорима и водичима Музеја припремити све што је потребно да током ове Недеље музеја замене водиче у Народном музеју Топлице и накратко оживе музејске експонате на свој, дечији начин. Услед Пандемије COVID-19 научили смо да се прилагођавамо новонасталој ситуацији, али исто тако и да наставимо сарадњу са основним и средњим школама из града.

Концерт музичке школе „Корнелије Станковић“, Прокупље

Музичка школа „Корнелије Станковић“ дуги низ година учествује заједно са нама у овој Манифестацији, али с`обзиром на тренутну здравствену ситуацију у нашој земљи договорићемо се накнадно да ли ће се концерти ученика и професора одржавати у Музеју или онлајн и на који начин ће бити доступни публици.

Обележавање 10-годишњице Музејске учионице

Током последњих 10 година у Народном музеју Топлице одржавале су се музејске учионице, радионице и играонице. Сваки долазак у музеј деце са учитељима, наставницима и професорима био је нови изазов и посебан доживљај. Подсетићемо се како је све почело.

 

Радно време у току Манифестације:

  • Сатница програма биће накнадно наведена.

Адреса: 

Ратка Павловића 31, Прокупље

Сајт: Народни музеј Топлице у Прокупљу