Muzej Jovana Cvijića u ulici Jelene Ćetković u Beogradu - Manifestacija "Muzeji za 10"

Mузеј Јована Цвијића


Музеј Јована Цвијића отворен је у кући у којој је велики географ и научник живео и радио. Налази се на Копитаревој градини, у више од сто година старом културноисторијском језгру у центру града, а саграђена је 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића. Цвијићева кућа са баштом која се издваја лепотом и ретким биљним врстама још увек одражава дух времена с почетка XX века.

Пратећи свој младалачки мото “Студирати ногама а не у кабинету”, велики истраживач и путник резултате своје необичне научне експедиције осликао је и у амбијенту своје куће. Цвијић је, поседујући и осећај за уметност и модерно, од Драгутина Инкиострија Медењака наручио израду целокупног ентеријера своје куће. Сваки детаљ је дизајниран у маниру тада врло популарног стила у Европи, сецесији, која је овде обогаћена елементима српске националне примењене уметности.

Стална поставка – Музеј Јована Цвијића

У сталној поставци аутентичан изглед су задржали салон и соба Цвијићеве супруге Љубице. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника.

(Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5, Београд)

Јован Цвијић (1865-1927), географ, научник, професор, ректор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, почасни доктор и члан најстаријих академија и универзитета Европе. Изузетна је личност културне и научне историје Београда и Србије.

Између научних екскурзија и истраживачких путовања, развио је делатност у оквиру најзначајнијих институција Београда тог времена – Велике школе, новоустановљеног Београдског универзитета и Српске краљевске академије.

Цвијић је био један од првих осам професора новоустановљеног Београдског универзитета. Био је ректор Универзитета у два мандата и председник СКА, оснивач Српског географског друштва, првог такве врсте на Балкану, и покретач Гласника Српског географског друштва.

Цвијић је за собом оставио замашну и по областима разноврсну библиографију. Великим делом на страним језицима; мапе, атласе и географске карте Балканског полуострва, етнографске карте, записе и цртеже. Посветио је целе едиције феномену типологије балканских кућа, обичајима и психичким особинама људи различитих културних појасева Балкана.

Његовом заслугом, стручни термини за крашке облике из нашег језика усвојени су у светској науци о карсту − увала, поље, понор, хум, долина, јама.

Радно време током Манифестације:

  • 12.05. среда: 10-17 часова;
  • 13.05. четвртак: 10-17 часова;
  • 14.05. петак: 10-18 часова;
  • 15.05. субота: 10-20 часова;
  • 16.05. недеља: 10-17 часова;
  • 17.05. понедељак: не ради;
  • 18.05. уторак: 10-17 часова


Адреса: 

  • Јелене Ћетковић 5, Београд


Сајт: Музеј Јована Цвијића