Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице - Музеј Јадра

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница


Стална поставка Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница

 

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница основан је Одлуком СО Лозница бр. 6-17/98 од 23.10.1998. године за обављање делатности у области културе, образовања, музеја, галерија, збирки, заштите културних добара, природних и других знаменитости. Центар за културу „Вук Караџић“ је установа у култури која својим делатностима обухвата више сродних дисциплина чија је основна мисија дифузија културе и подстицање културног стваралаштва као и скупљање, чување и излагање предмета који одражавају живот локалне заједнице.

У оквиру Центра за културу „Вук Караџић“ раде Музеј Јадра, Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Вуков дом културе; уједно Центар за културу управља знаменитим местом Тршић и спомен комплексом Текериш, док што се образовне делатности тиче у оквиру Центра за културу организују се стручно оспособљавање за многа занимања као и курсеви страних језика (енглески, немачки) за децу предшколског узраста, као и за одрасле полазнике. Центар за културу организује неколико маифестација националног значаја: Вуков сабор, Ђачки Вуков сабор, Мићине и Верине дане, Дане Јована Цвијића, Свет жена, Језик у (не)материјалном културном наслеђу који се реализује оквиру Музеја језика и писма. У Тршићу се током лета организује читав низ колонија, радионица и школа. 

У оквиру нашег Центра одвија се и резиденцијални боравак страних књижевника и преводилаца у Кући писаца у Тршићу. Организујемо и редовне месечне програме у Вуковом дому културе и осталим организационим јединицама. Влада Републике Србије је у јулу 2019. године именовала Центар за културу „Вук Караџић“ за управљача Пределом изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“.

(Саве Ковачевића 1, 15300 Лозница)

Музеј Јадра


Музеј чине етнографска, историјска, нумизматичка и археолошка збирка.

(Музеј Јадра, Пашићева 25, Лозница)

Радно време у току Манифестације:

 • од 08 до 20 часова
 • 15.05.2021. посебан програм од 18 до 22 часа
Muzej Jadra - Loznica
Музеј Јадра

Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић


Садржи слике, цртеже и графике Миће Поповића, као и слике Вере Божичковић Поповић. Налази се у Лозници,

(Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Јована Цвијића 15, Лозница)

Радно време у току Манифестације:

 • од 08 до 20 часова
 • 15.05.2021 посебан програм од 19 до 22 часа
Zgrada stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović
Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у улици Јована Цвијића 15 – Лозница

Културно-историјски комплекс Тршић


Знаменито место Тршић (7 км од Лознице) представља културно-историјски комплекс посвећен реформатору српског језика, Вуку Стефановићу Караџићу.

Простире се на 5 хектара. У оквиру њега се налази 40 објеката народног градитељства, различите намене. Комплекс се састоји из неколико целина: Вукова спомен кућа, Сабориште и Музеј језика и писма.

У објектима у Тршићу се налази неколико музејских сталних поставки и то:

 • Вукова спомен кућа са окућницом,
 • стална поставка Вукових сабора у Музеју Вукових сабора и
 • поставка о Ђачким Вуковим саборима који се налазе на Саборишту и у Музеју језика и писма – изложба: „Утицаји. Вук и савременици“.

Радно време у току Манифестације:

 • од 09 до 17 часова
 • 15.05.2021. посебан програм од 17 до 20 часова
Muzej jezika i pisma u kulturno-istorijskom kompleksu Tršič
Тршић – Музеј језика и писма

Спомен комплекс Текериш


Спомен комплекс у Текеришу (38 км од Лознице) је историјски комплекс посвећен историјском догађају из Првог свестког рата. Састоји се из спомен костурнице у којој су сахрањени остаци 3.500 српских ратника и војника 28. прашког пука и и музејска поставка о Церској бици.

Посебни програми Центра за културу „Вук Караџић“

 

За време трајања Манифестације „Музеји за 10“ посетиоци ће бити у могућности да погледају изложбене поставке Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница у Знаменитом месту Тршић, Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић и Спомен-комплексу „Церска битка“ у Текеришу.

Јавности ће бити доступни и дигитални садржаји Центра за културу као што су: Апликација интерактивног мултимедијалног водича у оквиру које су представљени Знаменито место Тршић у трајању од 50 минута и Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у трајању од 30 минута, као и Дигиталну музејску поставку о животу и раду српског научника Јована Цвијића. Осим наведених садржаја заинтересовани могу погледати и програмске садржаје Центра за културу на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстраграм.

 

Презентација „Музеји језика – Простори за стварање богатије будућности“

12-18. мај 2021 (од 09 до 17 часова; 15.05.2021. отварање програма од 17 до 20 часова)

Аутор: Ана Чугуровић, кустос етнолог/антрополог

Посетиоци Музеја језика и писма у Тршићу, моћи ће током трајања манифестације Музеји за 10 да кроз презентацију посете остале музеје језика у свету и да разговарају са кустосом Аном Чугуровић о језику као музејском предмету. Позивамо вас да проверите зашто су музеји језика простори за стварање богатије будућности, зашто је важно неговање посебности сваког језика, како замишљање језика утиче на замишљање свакодневице и заједништава која градимо и разграђујемо…

(Музеј језика и писма у Тршићу, Прилаз саборишту, Тршић)

Изложба „Створене да сведоче – фотографије доктора Аријуса ван Тинховена са балканских ратишта 1912-1916“

12-18. мај 2021 (од 08 до 20 часова; 15.05.2021. отварање програма од 18 до 22 часа)

Аутор: др Владимир Кривошејев

Народни музеј Ваљево

Изложба обухвата око 500 фотографија др Тинховена  из Првог балканског рата, Другог балканског рата и Првог светског рата, а које се чувају у Краљевској националној библиотеци у Хагу. На фотографијама су приказане ратне страхоте, рад санитета и изглед градова у којима је Тинховен боравио (Београд, Врање, Ваљево, Ниш, Крагујевац, Пирот). Дигиталне фотографије су уступљене Народном музеју у Ваљеву. Изложба ће готстовати у Лозници у мају месецу 2021. године за време манифестације Музеји за 10.

(Музеј Јадра, Пашићева 25, Лозница)

Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Лозница

12-18. мај 2021 (од 08 до 20 часова; 15.05.2021. отварање програма од 19 до 22 часа)

Посетиоци ће моћи да погледају дела која су граду Лозници оставили српски истакнути сликари, Мића Поповић, и његова супруга Вера Божичковић Поповић (19 слика, 18 графика и 2 цртежа, штафелај, палету и мантил Миће Поповића и 6 слика Вере Божичковић Поповић).

(Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Јована Цвијића 15, Лозница)

Музеј Јадра

Адреса:

 • Пашићева 25, Лозница

Радно време у току Манифестације:

 • од 08 до 20 часова
 • 15.05.2021. посебан програм од 18 до 22 часа

 

Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић

Адреса:

 • Јована Цвијића 15, Лозница

Радно време у току Манифестације:

 • од 08 до 20 часова
 • 15.05.2021 посебан програм од 19 до 22 часа

 

Музеј језика и писма у Тршићу

Адреса:

 • Прилаз саборишту, Тршић

Радно време у току Манифестације:

 • од 09 до 17 часова
 • 15.05.2021. посебан програм од 17 до 20 часова

Сајт: Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница