Hemikalije - Tehnička baština u zbirkama univerziteta u Beogradu

Универзитет у Београду – Хемијски факултет – Збирка великана српске хемије – ОНЛАЈН

Стална поставка


Збирка великана српске хемије – Све што сте могли или нисте могли да замислите о хемији из 19. и 20. века, можете наћи у Збирци великана српске хемије. Овај јединствен универзитетски музеј налази се у приземљу Хемијског факултета.

Посебно издвајамо богату збирку хемикалија, чији су називи написани руком првих професора хемије у Србији.

Наслеђе Збирке повезано је са наслеђем Универзитета у Београду, а овде се чува чак и први микроскоп у Србији. Анализе вода са појединих београдских извора можете наћи у Збирци.

Богата библиотека сведочи о настави хемије са почетка двадесетог века, а инструменти и научни радови о положају хемије у Србији у односу на светску науку.

Посебни програми – Збирка великана српске хемије

12-18. 05. 2021.

Сви програми биће реализовани виртуелно током трајања манифестације на друштвеним мрежама Хемијског факултета.

Шест деценија зграде Хемијског факултета

Уз виртуелно вођење кроз сталну поставку Збирке моћи ћете да сагледате развој хемије у Србији у току скоро 170 година. Разноликост хемије доживите кроз богату збирку хемикалија и посуђа разне намене. Зграда Хемијског факултета,  која је стара шест деценија, настала је на темељима озлоглашеног затвора Главњаче. Током трајања манифестације сазнаћете више о заслужним појединцима за изградњу зграде. Процес изградње, праћен бројним тешкоћама, опеван је у песми “Зидање Института на Главњачи”.

Veliki Hemijski amfiteatar, Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Велики Хемијски амфитеатар

Студирање хемије кроз деценије

Током трајања Манифестације упознаћете како је изгледало студирање хемије кроз деценције. Приказаћемо бројна сведочења генерације студената хемије после Другог светског рата, тешкоће са којима су се суочавали током студирања као и неизбежне анегдоте студената. Приказаћемо и како су изгледале чувене беле свеске студената хемије из прошлог века. “Индикатор”, оригинални студентски часопис из седамдесетих година прошлог века, најбоље илуструје шта је студенте тада забављало и бринуло. 

Studenti Hemijskog fakulteta na terasi, 2005. godine,  Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Студенти Хемијског факултета на тераси 2005. године

Поезија хемије

Двојица професора, Вукић Мићовић и Ђорђе Стефановић, заслужни за формирање модерне хемије у Србији, опевани су у шаљивој песми, “Зидање Института на Главњачи”, која се чува у Збирци великана српске хемије. Ова песма неодољиво подсећа на познату епску песму “Зидање Скадра на Бојани”. Током манифистације упознаћете се са стиховима ове песме, а у наставку приказујемо један од њих:

“Студентима одаје простране

Па кад раде, не да богораде.

Асистенте по једног у собу

Ем им места, ем им приче нема.

У собу им лежај поставите

Да не губе време узалудно Кад одлазе кући да спавају.”

Profesori Mićović, Stefanović i Lozanić na karikaturi 1950. godine, Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Професори Мићовић, Стефановић и Лозанић а карикатури 1950. године

Наше главне промотивне активности међу ученицима можете погледати на youtube каналу Отворених лабораторија.

 

Logo hemijskog fakulteta

Радно време у току Манифестације:

  • Због епидемиолошке ситуације нисмо у могућности да организујемо посете у простору Збирке великана српске хемије током трајањa Манифестације, већ ове године учествујемо ОНЛАЈН.


Адреса: 

  • Студентски трг 12-16


Сајт: Збирка великана српске хемије