СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)


Посебни програми – СУЛУЈ

Изложба „Народно благо“

СУЛУЈ: 10 – 22. мај 2021.

Изложба радова из фундуса Удружења Арт Брут Србија (Art Brut Serbia) са неколико радова уметника из Хрватске.

НАРОДНО БЛАГО представља колекцију ликовног стваралаштва Удружења Арт Брут Србија- Аrt Brut Serbia (АБС) из Београда. Колекција АБС садржи огроман број цртежа, слика, предмета, колажа, принтова, фотографија и асамблажа, чланова Удружења али и пар стотина људи који су стварали на Радионицама дубинског цртежа  Горана Стојчетовића.

Ова богата и у много чему оригинална колекција представља врхунце саморазвојног уметничког израза појединаца, од ликовног дела које је настало за пар сати до дела које је плод дугогодишњег рада. Колекцију чине радови уметника чланова Удружења АБС, који су углавном без формалног ликовног образовања; цртежи људи из Арт Брут студија ВМА,јединог професионалног арт брут центра у земљи и региону, у коме учествују пацијенти Дневне болнице и Клуба лечених психоза Клинике за психијатрију Војномедицинске академије; цртежи грађана са Радионица дубинског цртежа, из земље и иностранства; откупљене слике пацијената Специјалне болнице Централног затвора; цртежи деце и младих особа ометених у развоју; цртежи уметника и цивила насталих у време НАТО бомбардовања СРЈ.

На изложби у Галерији СУЛУЈ радови ће бити изложени у две целине. У једној просторији Галерије ће бити представљени радови уметника чланова Удружења АБС са радовима још двоје уметника из Хрватске.

У другој просторији биће изложени цртежи из категорија колекције које су горе наведене. У току трајања изложбе планирамо стручна вођења кроз изложбу, радионице и разговоре.

Видео записи

Видео записи са радионица, изложби у земљи, Хрватској (МСУ Загреб, 2020), и  Француској.

Радионица „Дубински цртеж“

15. мај, 18 – 21 час.

Будући да галерија има 70 квм имамо могућности да примимо 15 посетилаца у једном временском интервалу.

Радионица „Дубински цртеж“

Радионица ДУБИНСКИ ЦРТЕЖ аутора пројекта и лидера АРТ БРУТ СРБИЈА – Горана Стојчетовића са учешћем једног психијатра са ВМА.

Горан Стојчетовић – Биографија

Рођен 15.7.1975. у Скопљу / СФРЈ. Дипломирао сликарство на Факултету Уметности у Приштини 1999. године / СРЈ.

Бави се дубинском асоцијативном уметношћу коју проналази у несвесним изразима кроз цртеж, слику, фотографију, перформанс и позориште. Последњих неколико година је посвећен друштвено ангажованим акцијама у виду Радионица дубинског цртежа кроз које анимира и естетизује несвесне садржаје појединаца и група људи са којима се сусреће приликом гостовања у различитим срединама и околностима, у земљи и иностранству.

Goran Stojčetović, , SULIJ, Manifestacija 2021. godine
Горан Стојчетовић

Од фебруара 2015. води“Арт брут студио ВМА”у Дневној болници Клинике за психијатрију Војномедицинске академије у Београду, где поред ликовних радионица, ради и на теоријском истраживању односа уметности и психологије.

Један је од организатора и излагача на великој групној изложби „Тurbulences dans les Balkans“ у Музеју Halle Saint Pierre у Паризу, где је, на позив директорке, одржао и дводневну радионицу дубинског цртежа, 2018. године.

Један је од излагача, аутора концепције и селектора велике групне изложбе савремене српске и хрватске арт брут и маргиналне уметничке сцене „Хватачи снова“ у Музеју сувремене умјетности Загреб, 2020.

Добитник је награде „Јоаким Вујић“ за најбољу сценографију на Фестивалу професионалних позоришта Србије, Врање 2020. године.

Оснивач је и председник Удружења Арт Брут Сербиа. Запослен као сценограф  у Народном позоришту Приштина у Грачаници.

Радно време у току Манифестације:

  • понедељак –петак 13 – 18 часова,
  • субота 12 – 15 часова,
  • 15. мај 2021. 15 – 21 часова.

Адреса:

  • Теразије 26, 2. спрат 11 000 Београд

Сајт: СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)