Продајна галерија „Београд“


Продајна галерија „Београд“ је Установа културе града Београда основана 1963. одлуком Скупштине града. То је уједно и најстарија продајна галерија у Београду, специјализована за промоцију, пласман и продају дела савремене визуелне уметности.

Prodajna galerija Beograd na Kosančićevom vencu
Зграда Продајне галерије „Београд“

Стална поставка Продајне галерије „Београд“

Стална продајна поставка представља избор из  галеријске понуде која обухвата слике, цртеже, графике, фотографије, скулптуре и уметничке објекте домаћих реномираних уметника.

Ова поставка осмишљена је да широј публици представи једну врсту неформалног пресека токова  уметности, од међуратног и послератног  модернизма на овим просторима, преко одабраних интернационалних уметника средине XX века,  све до најновије продукције домаћих аутора.

Prodajna galerija Beograd i njena stalna postavka
Стална продајна поставка Продајне галерије „Београд“

Посебни програми – Продајна галерија „Београд“

Изложба ,,Шуме“

Од 29. априла до 17. маја 2021.

Ауторка Јелена Ђурић, чије сликарство настаје на искуству историјског сликарства геста и асоцијативне апстракције, ревидира поставку „универзалних места“ егзистенцијалистичке филозофије са становишта сваког појединачног искуства и рада несвесног. Специфични догађај, задовољство, унутрашњи немир, концентрација или тескоба пројектују се кроз разраду серије апстрактних фантазматских предела.

У циклусу под називом „Шуме“, по речима ауторке: „понекад ‘разорне’ вертикале стабала добиле су улоге немог посматрача или постале когнитивни освешћиван феномен сећања, суспенса, људске пролазности…” Ауторка ће се у галерији представити серијом слика великих димензија.

Виртуелна изложба слика Уне Кнежевић

Од  01. до 31. маја.

Виртуелна изложба биће постављена на веб страници галерије.

Уна Кнежевић (1990. Београд) основне и мастер студије сликарства завршила на Факултету ликовних уметности у Београду, класа проф. Милете Продановића. Тренутно је на докторским студијама сликарства на истом факултету. Добитница је награде за слику малог формата „Љубица Сокић, професор АЛУ“ 2017. године. Члан је УЛУС-а. Излагала је на бројним групним изложбама и две самосталне изложбе. Стваралачко полазиште за своје сликарске целине ауторка неретко проналази у породичном фото-албуму афирмишући став да је породична историја кључна тачка пресецања колективног несвесног и појединца. Променом формата и медија ауторка деконструише и реконтекстуализује фото-предлошке, док је сликарска палета експресивна и интуитивно одабрана. Оно што је било у малом формату фотографије, доступно свакодневном гледању и листању фото-албума, дневника и сакупљених сећања сликарка транспонује у форму монументалног, охлађеног, лишеног персоналног и интимног.

Радно време:

  • понедељак – петак од 09 до 19 часова,
  • субота од 09 до 15 часова.

Адреса:

  • Косанчићев венац 19, Београд

Сајт: Продајна галерија „Београд“