Музеј Паје Јовановића


Стална поставка Музеја Паје Јовановића

Музеј Паје Јовановића – Павле Паја Јовановић (1859–1957) је један од најистакнутнијих српских сликара који су стварали током 19. и у првој половини 20. века. Током вишедеценијске уметничке каријере, насликао је чувене историјске композиције, попут Сеобе Срба и Проглашења Душановог законика, жанр сцене као што је Борба петлова и низ портрета највиђенијих личности  тога доба.

Када је први пут Паја Јовановић посетио Београд не зна се тачно (могуће да је то било током његових посета родном Вршцу и јужним крајевима Србије последњих деценија XIX века) и мада у њему због велике ангажованости и посла на свим странама света није никада дуго боравио, Београд је био град коме се увек враћао.

Преписка Паје Јовановића са Музејом града Београда

Почетак Другог светског рата спречио планове за изградњу уметничког атељеа у Београду, за који су већ били урађени нацрти. Паја Јовановић је 1950. започео преписку са управом Музеја града Београда око отварања Легата.

Своме граду желео је да остави, како је говорио „оно што би вредело чувати“ од његовог рада и алата, како би се направио један атеље, соба мајстора, занимљива за гледаоце који би желели више да сазнају о њему и његовом делу.

Целокупан Легат са више од 800 предмета предат је 1952. на чување Музеју града Београда којем је по уметниковој жељи после његове смрти, 30. новембра 1957. у Бечу, предата и посмртна урна.

Као што је желео, урна са посмртним остацима пренета је и положена да вечно почива у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. Истог дана Музеј града Београда је испунио и другу жељу легатора и 11. јуна 1970. је отворен Музеј Паје Јовановића.

Легат је 1972. допуњен поклоном уметникове супруге Хермине-Муни Даубер, која је Музеју града Београда оставила 11 уметникових слика из приватне колекције и више комада стилског намештаја.

 

Muzej Paje Jovanovića je deo Muzeja grada beograda
Музеј Паје Јовановића

Најрепрезентативнији предмети из Легата изложени су у сталној поставци Музеја Паје Јовановића. У ентеријеру Музеја реконструисан је део сликаревог бечког атељеа с почетка 20. века, који одише атмосфером салонске раскоши.

Legat slikara Paje Jovanovića, Muzej grada Beograda
Легат Паје Јовановића у Београду

Његов саставни део чине намештај у стилу Луја XVI и аутентичан неоренесансни портал. У поставци су изложене Јовановићеве слике, сликарски прибор, дипломе и медаље. Све ово представља драгоцено сведочанство о уметниковом раду и великој интернационалној слави.

https://youtu.be/BSQvLqrEmVY

 

Радно време током Манифестације:

  • 14.05. петак: 10-18 часова;
  • 15.05. субота: 10-20 часова;
  • 16.05. недеља: 10-17 часова


Адреса:

  • Краља Милана 21/4.спрат, Београд


Сајт: Музеј Паје Јовановића