Kuća legata u Beogradu

Легат Петра Лубарде


Легат Петра Лубарде – Репрезентативна вила у Иличићевој улици број 1, у којој се налази Легат Петра Лубарде, изграђена је 1927. године према пројекту архитекте Вељка Милошевића као једна од првих приватних кућа-летњиковаца на простору дотадашњих винограда на северној падини Топчидерског брда, данашњег Дедиња.

Петар Лубарда је од 1958/9. године са супругом Вером, живео и стварао у овој кући у елитној београдској четврти. По сликаревој жељи а након његове смрти, Вера Лубарда је 1974. године поклонила граду Београду Лубардине слике, цртеже, намештај и сликарски прибор из његовог атељеа.

Vila u Iličićevoj ulici, Legat Petra Lubarde - Muzeji za 10
Легат Петра Лубарде

Када је 2007. године додељен Кући легата на чување, одржавање и старање, Легат Петра Лубарде састојао се од свега 24 слике, 9 цртежа и 1 скице. У кући је пронађен и уметников сликарски прибор, библиотека, намештај и обимна документарна грађа.

Након сложеног поступка конзервације и рестаурације уметничких дела, санације, адаптације и реконструкције објекта, децембра месеца 2014. године Легат Петра Лубарде је са музејском поставком отворен за публику.

Ревитализација Легата Петра Лубарде истовремено указује на значај лика и дела великог уметника, чији рад је од међународног значаја, али представља и пример позитивне праксе у спасавању девастираних објеката културе у Србији.

 

Посебни програми Легата Петра Лубарде

Петар Лубарда, Камена мрежа (1960), историја једне слике

15. мај у 11, 13 и 15 часова – стручна вођења

Кућа легата – Петар Лубарда се и ове године придружује Манифестацији Музеји за 10. Током трајања манифестације публика ће имати прилике да види по први пут дело Петра Лубарде Камена мрежа (1960) које ће бити изложено у уметниковом легату на Дедињу. Ово ликовно дело претрпело је масивну девастацију те је данас сачувана само лева партија слике.

Петар Лубарда, Камена мрежа (1960)

Слика представља пејзаж родне Црне Горе који је у ликовном стваралаштву уметника неисцрпна тема којој се враћа у свим фазама стваралаштва. На слици Камена мрежа уочава се ликовна промена коју карактерише слободнија немиметничка веза са природом, облик који губи своју волуминозност, посна, порозна структура и палета кречно белог колорита.

Снажна деформација облика који природно формира камени црногорски крш открива један нови свет пун живих асоцијација и слободне маште и доноси једну нову ликовну драму у стваралаштву овог уметика.

Током обележавања 17. Европске ноћи музеја (15.мај) у шетњи са кустосом збирке биће организовано стручно вођење са посебним освртом на слику Камена мрежа.

(Легат Петра Лубарде, Иличићева 1)

 


Kuća Legata u Beogradu

Радно време Легата Петра Лубарде:

  • сваког дана осим понедељка од 10 до 17 часова
  • 15. мај од 10 до 18 часова

Адреса:

  • Легат Петра Лубарде, Иличићева 1


Сајт: Кућа легата