Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Конак кнегиње Љубице


Стална поставка Конака кнегиње Љубице

Конак кнегиње Љубице убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Грађен је од 1829. до 1831. године и један је од малобројних данас сачуваних  меморијала српске владајуће династије Обреновић.

Замишљен је да буде репрезентативни двор српске владајуће династије Обреновић. Међутим, због близине Турака кнез Милош је мало боравио у њему. Своју примарну намену Конак је остварио током прве владавине кнеза Михаила (1839–1842), када је служио као његова резиденција. Након протеривања Обреновића из Србије (1842) зграду су у наредних сто тридесет година користиле и према својим потребама уређивале различите државне институције.

Седамдесетих година 20. века управа града Београда одлучила је да зграда Конака, у складу са својим историјским, уметничким и споменичким наслеђем, добије нову намену и постане музеј. После санације и реконструкције зграда је 1980. ушла у састав Музеја града Београда, а у септембру исте године отворена је стална музејска поставка „Ентеријери београдских кућа 19. века“.

„Ентеријери београдских кућа 19. века“

Поставку чини репрезентативни избор предмета ликовне и примењене уметности из збирки Музеја града Београда. Предмети су настали током 19. века као производ западноевропске и домаће занатско-уметничке и индустријске производње.

Припадали су представницима владајуће династије Обреновић и угледних грађанских породица. Стална поставка приказује настанак и развој високе грађанске културе, начин живота и становање у деветнаестовековном Београду.

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Посебни програми Конака кнегиње Љубице

Изложба: „На морском светлу“

од 8. маја до 30. маја

Да бисте разумели дело Еспе Понс, морате га позорно посматрати. Неће нас лако завести предмети или лица, одећа или осветљење. Простори су празни. Архитектонски детаљи су изгубљени у времену. На терену се не види ниједан знак који би нас подсетио на нешто конкретно.

Konak Kneginje Ljubice, izložba "Na morskom svetlu", Manifestacija Muzeji za 10
Изложба: „На морском светлу“

Знамо да је то дело настало у знак сећања на млађег брата њеног деде, који се током грађанског рата борио на републиканској страни и који је настрадао у потоњем репресивном режиму. Када посматрамо фотографије, морамо употпунити информације, учествовати у процесу. Наводе нас да се присећамо.

Синтија Јанг – Кустос Архиве Роберта Капе у Међународном центру за фотографију, Њујорк

(Конак Кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8)

Радно време током Манифестације:

  • 12.05. среда: 10-17 часова;
  • 13.05.четвртак: 10-17 часова;
  • 14.05. петак: 10-18 часова;
  • 15.05. субота:10-20 часова;
  • 16.05. недеља: 10-17 часова;
  • 17.05. понедељак: не ради;
  • 18.05. уторак: 10-17 часова.


Адреса: Кнеза Симе Марковића 8, Београд


Сајт: Конак кнегиње Љубице