Zavičajni muzej Knjaževac, Manifestacija "Muzeji za 10" 2021. godine

Завичајни музеј Књажевац

Стална поставка Завичајног музеја Књажевац


Завичајни музеј Књажевац у свом саставу има три објекта са различито конципираним поставкама, које представљају богато и разноврсно културно наслеђе књажевачког краја. Завичајни музеј Књажевац чине:

Централна зграда


Стална поставка Завичајног музеја у Карађорђевој 15 која приказује  хронолошки и тематски постављене  предмете из богатих збирки музеја које илуструју живот у књажевачком крају од праисторије до данашњих дана, са изложбеном галеријом у приземљу зграде.

(Завичајни музеј Књажевац, Карађорђева 15)

Кућа Аце Станојевића


Поставка Музеја града у кући Аце Станојевића у Његошевој 6 која представља живот у граду кроз реконструисан грађански ентеријер с краја 19. и почетка 20. века.

(Кућа Аце Станојевића, Његошева 6)

Архео – етно парк у РавниАрхео-етно парк у Равни са школском зградом у којој је истраживачко-конзерваторски центар и поставка камене пластике и споменика са археолошког налазишта Timacum Minus, лапидаријумом са римским епиграфским споменицима и Етно-парком са аутентичним примерима стамбене народне архитектуре и пратећим привредним објектима, грнчарском радионицом и репликама античке и традиционалне грнчарске пећи.

Овај комплекс Музеја на отвореном додатно је обогатио Музеј вина са винотеком који је уврштен у понуду Путева вина Србије.

(Архео – етно парк, Равна)

Посебни програми

 

Музеј за све – музеј за понети – интернет презентација и андроид апликација

12. мај 12:00 часова

Промоција публикације, апликације, интернет презентације образовног програма Завичајног музеја Књажевац који је превасходно намењен деци али и старијој публици, као и особама са инвалидитетом, а који има за циљ унапређење приступачности и инклузије објеката и програма музеја. Пројекат чији је аутор Милена Милошевић Мицић, музејска саветница историчарка уметности, финансијски је подржан од стране Министарства културе и информисања. Андроид апликацију креирала је АрхиМедиа група Математичког института САНУ, а за дизајн интернет презентације заслужан је GetToNet.

Андроид апликација

(Галерија – двориште Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15 и друштвене мреже Завичајног музеја Књажевац)

Сликарство Драгослава Живковића

14. мај 13:00 часова

Промоција монографије, премијерно приказивање документарног филма и представљање виртуелне галерије дела Драгослава Живковића. Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе и информисања и општине Књажевац. Аутор пројекта је Милена Милошевић Мицић, музејска саветница историчарка уметности. Монографију су приредиле Милена Милошевић Мицић и Душица Живковић, ауторски текст монографије написао је Драган Јовановић Данилов, док се  у књизи налазе и одабрани текстови и поезија ликовних критичара, књижевника, песника Миодрага Павловића, Стојана Богдановића, Мирослава Тодоровића и др. Виртуелну галерију дела дизајнирао је GetToNet. Аутор документарног филма је Милош Јеремић испред продукцијске куће MediaLinkNew.

(Галерија – двориште Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15 и друштвене мреже Завичајног музеја Књажевац)

Документарни филм „Богиње Timacum Minus-а“

15. мај 19:00 часова

Промоција документарног филма ауторке Бојане Илијић, више кустоскиње археолога Завичајног музеја Књажевац у продукцији Завичајног музеја Књажевац.  Премијерно приказивање филма пратиће додатни садржаји у вези са предметима из збирки Завичајног музеја Књажевац.

(Галерија – двориште Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

Завичајни појмовник – све о Књажевцу од А до Ш

17. мај 12:00

Представљање мултимедијалних елемената образовног програма Завичајни појмовник, интернет презентације и бесплатне андроид апликације поводом Дана општине Књажевац. Завичајни појмовник је вишегодишњи образовни програм који Завичајни музеј Књажевац реализује у сарадњи са Народном библиотеком „Његош“ из Књажевца. У току реализације програма приређена је и објављена публикација Књажевац – о завичају од А до Ш, која сада има и електронско издање доступно читаоцима у оквиру е-Читаонице Завичајног музеја Књажевац.

Појмовник можете погледати овде.

Андроид апликација

(Галерија – двориште Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

Отварање нове поставке у доњој етажи Музеја града у кући Аце Станојевића

18. мај 13:00 часова

Свечано отварање биће одржано у дворишту Музеја града, у присуству представника општине Књажевац и колектива Завичајног музеја Књажевац уз пригодан програм и демонстрацију пратећих едукативних елемената и програма у оквиру нове музејске поставке. Аутори поставке су Милена Милошевић Мицић, музејска саветница историчарка уметности, Јелена Куртић, кустоскиња етнолог и Драгослав Живковић, ликовни уредник музеја. Ауторка дизајна поставке и  визуелног решења је диа Оливера Николић. Ауторка илустрација едукативних елемената је Сања Младеновић, илустраторка и дизајнерка, док су дидактичка средства и едукативне елементе израдиле чланице удружења Етно центар из Књажевца.

(Двориште Музеја града, Кућа Аце Станојевића, Његошева 6)

Образовни мултимедијални програми Завичајног музеја Књажевац

Од 12. до 18. маја 

Образовни мултимедијални програми Завичајног музеја Књажевац биће представљени путем друштвених мрежа и у објектима Завичајног музеја Књажевац, Музеја града у кући Аце Станојевића и Архео-етно парку у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

(Објекти Завичајног музеја Књажевац)

Андроид апликација

Радно време објеката у саставу музеја у току Манифестације:

  • сваког радног дана од 8 до 15 часова,
  • викендом и празником по најави,
  • за поједине активности у оквиру манифестације „Музеји за 10“ одређено је посебно радно време.

Завичајни музеј Књажевац

Адреса: Карађорђева 15

 

Кућа Аце Станојевића

Адреса: Његошева 6

 

Архео – етно парк

Адреса: Равна


Сајт: Завичајни музеј Књажевац