Rančićeva kuća - Centar za kulturu Grocka

Центар за културу Гроцка

Стална поставка Центра за културу Гроцка


Музеолошка поставка ЛЕГАТ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА

Центар за културу Гроцка – Стална музеолошка поставка Легат др Александра Костића, свестраног научника и првог српског сексолога, изложен је у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија.

Стална поставка обухвата археолошке и палеонтолошке налазе са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома. 

Др Костић је градећи летњиковац у Дубочају 1932. године открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија  заборава од 2018. године поново пред очима јавности.

радним данима од 8 до 20 часова

суботом од 8 до 14 часова

(Библиотека „Илија Гарашанин” Булевар ослобођења 11, Гроцка)

Посебни програми Центра за културу Гроцка

Стручно вођење „Топлина варошког дома Гроцке“

од 9 до 16 часова

суботом од 10 до 16 часова

Лепотица народног неимарства Гроцке и Србије бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. 

Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је од материјала са поднебља крајем 18. и почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.

Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. 

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Самостална изложба „INNERSPECTED2“ визуелне уметниц 17 до 19е Миле Гајин

14. маја од 17 до 19 часова

Самостална изложба цртежа „INNERSPECTED 2“ коју сачињавају ликовни путописи и мапе Миле Гајин, aka Mila Issaya, визуелне уметнице, отворена је за публику у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, у оквиру манифестације „Музеји за 10“, од петка 14. маја.

Догађај ће бити представљен посетиоцима без свечаности отварања, од 17 до 19 часова, у складу са здравственим препорукама и мерама заштите.

Илустрација, Мила Гајин

Изложба траје до 1. јуна 2021. године. Поставка обухвата илустрације, слике и цртеже мањег до средњег формата, својеврсне ликовне мапе и путописе забележене у Француској и на Тајланду, изведене у комбинованим техникама на папиру које укључују туш, перо и четкице, лавирање, акварел и акрил, колаж, угљен…

(у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Самостална изложба икона „Српски Светилници“ ауторке Јелене Хинић

Изложба ће бити отворена током маја месеца

Самостална исзложба икона мср Јелене Хинић, примењеног уметника и историчара уметности, под називом „Српски Светилници“, односно, светитељи српског рода.

На изложби ће бити представљене иконе и цртежи  различитих формата, од  13 х 17 цм  до 50 х 70цм, настале као део процеса израде икона за Хорос Храма Светог Саве који је реализован 2020. године. Иконе су рађене јајчаном темпером на дрвеним плочама  са различитим врстама позлате.

(у галерији Ранчићеве куће, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Ликовна радионица за децу „Српски Светилници“ 

15. мај од 11 до 12.30 часова

Ликовна радионица „Српски Светилници“  намењена је за децу основношколског узраста и реализоваће се у сарадњи са ОШ „Илија Гарашанин“ Гроцка. Тема је усклађена са истоименом поставком икона у галеријском простору Установе током трајања манифестације. Ликовни сарадници и педагози су: Марион Дедић, дипл. сликар и мср Јелена Хинић, примењени уметник и историчар уметности, аутор актуелне изложбене поставке.

(башта Ранчићеве куће, Мајевичка 9, Гроцка)

Онлајн диван – трибина  „Београд за почетнике“ под називом „Музеји за 10“ са гостом проф. др Оливером Томићем 

Планирана је дигитална диван-трибина којом ће Центар за културу затворити програм манифестације, са специјалним гостом – еминентним историчарем уметности др Оливером Томићем, који ће говорити о највећем благу које чувају домаћи музеји „Музеји за 10“. Дигитална трибина у сарадњи са Смиљаном Попов, „Београд за почетнике“ одржаће се у Центру за културу Гроцка и пратити онлајн у складу са здравственим препорукама.

Овај иновативни концепт дигиталне трибине биће реализован у Ранчићевој кући. Помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“; техничка платформа:„OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије;

Подршка: Општина Гроцка.

(Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Виртуелне 3Д презентације културних добара општине Гроцка

дигитална е-промоција током трајања Манифестације

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, што је последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Дигитални 3Д садржај биће доступан на сајту Центра за културу Гроцка, и страницама на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл.

Програм је реализован у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital“ студијом за дигиталне технологије.

Доступни 3Д садржаји:

  • 3Д Ранчићеве куће у Гроцкој,
  • Касно-римска гробница у Брестовику и
  • Легат др Александра Костића.
Grocka na Dunavu
Гроцка на Дунаву

Пројекција филма „Грочанске приче“ аутора Небојше Илића Илкета

Филм ће бити емитован за Ноћ музеја, 15. маја од 21 час путем видео-линка доступног на ФБ страни Центра за културу Гроцка, у сарадњи са Центром за културу Власотинце, домаћином пројекције.

У оквиру догађаја, учесници и реализатори документарно-туристичког филма из 2019. године, награђеног на домаћим и иностраним фестивалима у протеклом периоду, испричаће своје утиске – то су Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, Милина Косановић, професорка Високе туристичке школе струковних студија у Београду, Небојша Илић Илке, сниматељ из Центра за културу Власотинце, уједно аутор и режисер филма.

Документарно- туристички филм ГРОЧАНСКЕ ПРИЧЕ, аутора власотинчанина Небојше Илића, обухвата културне и туристичке атракције Гроцке у око 25 минута трајања. Приказује зелене и воћне грочанске панораме крај реке, винчанску културу, Грочанску чаршију, Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића у Гроцкој и летњиковац у Дубочају, Касноримску гробницу у Брестовику, ресторан Виногради, Огледно добро Радмиловац…

„Туристички филм о Гроцкој“

Како се наводи у синопсису „Туристички филм о Гроцкој“ допушта вам да без журбе уживате у атмосфери ове сликовите варошице, и да слушајући приче људи из овог места о богатом културном наслеђу и природним лепотама пожелите да је и сами посетите…“.

Аутор је сниматељ у културном центру Власотице и иза себе има низ запажених документарних остварења. „Грочанске приче“ реализовао је у сарадњи са Високом туристичком школом струковних студија у Београду, а међу домаћинима и учесницима су Центар за културу Гроцка, Музеј града Београда, Пољопривредни факултет и породица Михајловић из Гроцке.

Филм је добио бројна признања на фестивалима, од којих извајамо: Награду студената Високе туристичке школе струковних студија у Београду на СИЛА ФЕСТ-у, 11. Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма у Великом Градишту (2019.); Специјалну награду из Солина у Хрватској где је одржан Међународни фестивал туристичког филма (2020.); Прву награду за “Туристичко представљање животног простора Гроцке са околином“ на 15. Међународном фестивалу документарног филма „Златна Буклија“ (2020.) у Великој Плани…

Logo Centra za kulturu Grocka

Радно време у току Манифестације:

Центар за културу Гроцка

  • од понедељка до петка од 09 до 16 часова
  • субота од 10 до 16 часова

Библиотека „Илија Гарашанин”

  • од понедељка до петка од 08 до 20 часова
  • субота од 08 до 14 часова


Адреса: 

  • Библиотека „Илија Гарашанин” у Гроцкој, Булевар ослобођења 11
  • Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9


Сајт: Центар за културу Гроцка