Спомен-збирка Павла Бељанског


Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског

 

Спомен-збирка Павла Бељанског представља дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, у јединственој поставци чији је концепт осмислио сам Павле Бељански.

Spomen-zbirka Pavle Beljanski - zgrada
Спомен збирка Павла Бељанског

Ремек-дела попут Црвене терасе (1920) Милана Миловановића, Купачице (1929) Јована Бијелића, Доручка на трави (1927) Саве Шумановића, Старог Бара (1949) Пеђе Милосављевића или Жетве (1930) Милана Коњовића, само су мали део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Иве Куртовића.

SZPB - Stalna postavka
Стална поставка

Осим дела из легата Павла Бељанског, изложбену целину употпуњују још два сегмента: Меморијал Павла Бељанског и Меморијал уметника.

Memorijal Pavle Beljanski kao segment izložbene celine SZPB
Меморијал Павла Бељанског

Посебне целине сталне поставке чине и садржаји намењени слепима и слабовидима „Додирни и осети“, и глувим и наглувим особама, са апликацијом на знаковном језику Музеј за све“, проширеном тумачењима за децу и пратећом публикацијом, Уметност као знак“.

Dodirni i oseti - postavka namenjena slepim, slabovidim, i gluvim i nagluvim osobama - Spomen-zbirka Pavle Beljanski
Тактилна поставка „Додирни и осети“
Muzej za sve - aplikacija
Апликација „Музеј за све“

Публици је такође доступна поставка кратких филмова, уз 10 дела из колекције (пројекат Музеј младих).

Muzej mladih u SZPB
„Музеј младих“ поставка кратких филмова

* За потребе особа са инвалидитетом на улазу у музеј постављена је прилазна рампа.

(Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

Посебни програми Спомен-збирке Павла Бељанског

Изложба „Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника“

од 12. до 18. маја од 10 до 22 часа

Изложба „Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника“, ауторке Марте Ђармати, је један од програма којим Спомен-збирка Павла Бељанског обележава педесет година постојања Меморијала уметника и шездесет година од отварања музеја за јавност.

Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања. Концепти и поставке овог простора мењани су више пута током пет деценија његовог постојања, али се основна идеја истицања сећања на личности уметника из колекције Бељанског одржала до данас.

Поставка приказује портрете или аутопортрете свих тридесет и пет стваралаца чија су дела заступљена у овој колекцији, као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот.

50 godina Memorijala umetnika - izložba Likovi i ličnosti u SZPB
Изложба „Ликови и личности“

Део изложбе посвећен је ранијим поставкама одржаним у овом простору, а пред публиком је први пут представљена и нова интерактивна апликација за децу и младе, посвећена Меморијалу уметника.

Изложба траје од 8. априла до 1. августа 2021. године.

Аутопортрети и портрети из Ликовне збирке

Предавање: др Ана Ереш

12. мај у 18 часова

Уз тумачење на знаковном језику

Нина Барановски, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик

Аутопортрети и портрети уметника заступљених у колекцији Павла Бељанског неизоставан су део Ликовне збирке Спомен-збирке и саставни сегмент изложбе „Ликови и личности“.

О свом виђењу сликарских аутопортрета и портрета уметника-пријатеља, као активних актера модерности који указују на различите аспекте модерног друштва, говориће историчарка уметности др Ана Ереш, научни сарадник на Одељењу за историју уметности, Филозофског факултета у Београду и ауторка једног од текстова у каталогу пратеће публикације.

Autoportreti i portreti - postavka u Spomen-zbirci Pavle Beljanski
Поставка аутопортрета и портрета

Милан Миловановић

Филмско вече

13. мај у 18 часова

У оквиру програма изложбе Ликови и личности, на којој је Аутопортретом из 1902. године представљен и сликар Милан Миловановић, захваљујући подршци Програмског архива Радио-телевизије Србије биће приказан документарни портрет овог уметника, из серијала Сликари и вајари.

Autoportret, 1902, Milan Milovanović, SZPB
Милан Миловановић, Аутопортрет (1902), СЗПБ

Милан Миловановић, (19. октобар 1876 – 15. август 1946), један је од најзначајнијих представника импресионистичких тенденција у Србији. Као ликовни педагог васпитавао је генерације младих уметника, бавио се и рестаурацијом фресака и сликањем иконостаса, а повремено и ликовном критиком.

Поред поменутог Аутопортрета, још четири дела Милана Миловановића налазе се у колекцији Павла Бељанског: Мотив из Београда и Поглед на Авалу из 1909, као и Параклис манастира Савине и чувена Црвена тераса, из 1920. године.

Сновиђења – Вече музике за флауту Хермана Бифтинка

Концерт

14. мај у 20 часова

Трио „ФЛАРТ“, који сачињавају Маријана Јосиповић Мирковић – флаута, Јелена Крмпотић-Борбељ – флаута и  Филип Милисављевић – клавир, заједно са гостима концерта, наступиће у оквиру манифестације Музеји за 10. На програму су дела композитора Хермана Бифтинка посвећена флаути.

Koncert tria FLART u SZPB
Концерт у СЗПБ

ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

15. мај од 10 до 22 часа

Изложбе током Европске Ноћи музеја:

  • Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског
  • Додирни и осети (тактилна поставка)
  • Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Evropska Noć muzeja - Muzeji za 10
Европска ноћ музеја у СЗПБ

Програм и сатница

Радионица Графика је боља уз игру линија и поља

од 11 до 12.30 часова

Радионица за децу са Соњом Ардан

У оквиру изложбе „Ликови и личности“ приказан је „Портрет сликара Љубе Ивановића“ (1934), рад Бограна Шупута, у техници линорез. Анализирајући игру светлих линија и тамних поља којом је обликован портрет, деца ће имати прилике да се опробају у техници графике. На тај начин створиће свој свет, по узору на уметнике из музејске колекције.

Дечја радионица/изложба У сусрет рођендану – журка на Тргу галерија

од 12.30 до 14 часова

Као одговор на изазов за прикључивање прослави шездесет година од отварања музеја, Спомен-збирка за најмлађу публику организује рођенданску журку на Тргу галерија.

Сваки рад на тему сакупљања и рођендана поклоњен „чика Паји“, уједно ће бити и улазница. Учесници програма су малишани из четири вртића ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад, чији ће завршни радови красити поставку на Тргу. Инспирацију за своје радове пронашли су у публикацији „У сусрет рођендану“.

Rođendanska žurka na Trgu galerija - SZPB
„Журка на Тргу галерија“

Јавни час

Театар младих „Мишоловка“, пројекат Музеј младих

Поводом обележавања Европске ноћи музеја, у Спомен-збирци Павла Бељанског ће бити одржан јавни час у организацији Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада. Час се одржава у склопу припрема младих глумаца за нову представу „Пријатељ уметника“, коју реализују у сарадњи са Спомен-збирком, као део пројекта „Музеј младих“. Премијера представе биће одржана у јуну, поводом обележавања годишњице рођења Павла Бељанског.

Javni čas - Teatar mladih "Mišolovka u Spome-zbirci Pavla Beljanskog
Театар младих „Мишоловка“

*Улаз је бесплатан, уз обавезно пријављивање, због ограниченог броја места. Присуство можете пријавити позивом на бројеве телефона: 021 528 185 и 021 472 99 66.

Ноћ књига

од 17 до 22 часа

музејски каталози, плакати, разгледнице и сувенири у понуди.

Noć knjiga u Spomen-zbirci Pavle Beljanski - Muzeji za 10
Ноћ књига

Међународни дан музеја

18. мај у 18 часова

Соба уметника – Reimagine  

Ауторско тумачење изложбе и промоција апликације Соба уметника  

Поводом Међународног дана музеја, Марта Ђармати, ауторка изложбе Ликови и личности, представиће поставку којом Спомен-збирка обележава педесет година постојања Меморијала уметника и шездесет година од отварања музеја.

Као одговор на овогодишњу тему манифестације, „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), публика у Спомен-збирци ће уживати и у едукативној „виртуелној шетњи“ кроз интерактивну апликацију Соба уметника, посвећену Меморијалу уметника.

Соба уметника обилује задацима и питалицама са темама о уметности, подједнако привлачећи одрасле, колико и децу и младе, којима је превасходно намењена. Апликација је реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

Радно време у току Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 10 до 22 часа,
  • 15. мај од 10 до 22 часа


Адреса:

  • Трг галерија 2, Нови Сад


Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског