Музеј града Новог Сада

Стална поставка Музеја града Новог Сада


Централна зграда Музеја Новог Сада на Петроварадинској тврђави


Изложба: „Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века“

Музеј града Новог Сада – Изложба Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју.

Пореклом из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и илуструју начин живота и културу становања Новосађана. Посетиоци имају прилику да виде богате колекције намештаја, сребра, порцелана, стакла, тепиха, икона, портрета, и осталих предмета из грађанских новосадских породица.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Велики ратни бунар

Велики ратни бунар, ремек-дело војне архитектуре и грађевинарства, доступан је посетиоцима из изложбеног простора у приземљу зграде Музеја града Новог Сада. Саставни је део јединственог водоопскрбног система Тврђаве и интегрални део Подземних војних галерија. У случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије XVIII века.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Оружје и војна опрема из Првог светског рата“

Изложба Оружје и војна опрема из Првог светског рата – из збирки Музеја града Новог Сада приређена је поводом обележавања 100 – годишњице од почетка Првог светског рата. На поставци је презентован део богатог фонда Историјског одељење Музеја града Новог Сада, у оквиру ког се чувају колекције ватреног и хладног оружја и разнa војна материјална средства из периода пре и за време Првог светског рата.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Шта чини град…“

Изложбу чини избор предмета из различтих збирки и колекција на тему шта чини град. На поставци су предмети који дочаравају почетке и развој трговине, занатства, школства, друштвеног живота… у Новом Саду.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Збирка стране уметности – Музеј града Новог Сада


Стална поставка „Легат др Бранка Илића“

Легат др Бранка Илића новосадског лекара и колекционара представља највреднију колекцију стране уметности на подручју Војводине. На поставци су изложена дела ликовне и примењене уметности, настала у Европи и Азији између 15. и 20. века. Посетиоцима се пружа могућност да добију сазнања о стиловима из прошлости и бројним уметничким радионицама.

(Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад)

Zbirka strane umetnosti
Збирка стране уметности

Завичајна збирка у Сремским Карловцима


Сталну поставку чине следеће целине:

  • ентеријер свечане трпезарије палате „Илион“, некадашње резиденције баронске породице Рајачић;
  • „Археолошко наслеђе Сремских Карловаца“ са инсталацијом неолитске куће од прућа и глине назване „неолитски кибицфенстер“;
  • „Сеоска соба и кухиња с краја 19 и почетка 20 века“;
  • „Из историје Сремских Карловаца, Карловачке гимназије и Богословије“;
  • „Грађански живот“ (која обухвата и намештај архитекте Владимира Николића, легат Ангелине Николић, професорице Карловачке гимназије као и део трпезарије из виле краљевског намесника Раденка Станковића у Чортановцима).

(Завичајна збирка Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци)

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima
Завичајна збирка у Сремским Карловцима

Посебни програми Музеја града Новог Сада

Изложба: „Кретање простора“

Аутор: Ђорђе Лазић Ћапша, академски вајар

У Атријуму централне зграде Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави постављена је несвакидашња амбијентална изложба, која се састоји од уметничких инсталација израђених од природних материјала, са већ препознатљивим ауторским печатом уметника и то у виду употребе природних пигмената, апстрактних пиктураланих система знакова и геометријских форми. Визуелно и тематски генерисани у једну целину, поменути елементи сугеришу вишедимензионалну комплексност простора.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Карловачки дан од сна“

Аутор: Бранислав Вулековић

У завичајној збирци Сремски Карловци постављена је изложба Карловачки дан од сна – Слике Бранислава Вулековића. На изложби су представљене слике са мотивима Сремских Карловаца, аутора Бранислава Вулековића, поклоњене Музеју Новог Сада.

Бранислав Вулековић је рођен 13. маја 1936. године у Кацабићу код Лесковца. Академију ликовних уметности завршио је у Београду 1960. године у класи професора Марка Челебоновића и Недељка Гвозденовића. Члан је УЛУС-а, а потом и УЛУВ-а од 1968. године. Први пут је самостално излагао 1962. године у Сремским Карловцима. Учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Активно је суделовао у раду многих ликовних колонија. Радио је као професор ликовног васпитања у Учитељској школи у Сремским Карловцима, затим као саветник за ликовно васпитање у Педагошком заводу Војводине у Новом Саду, и као школски надзорник у Министарству просвете. Добитник је више награда и признања, од којих су најзначајније „Искра културе“ Културно-просветне заједнице Војводине (1990) и „Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије (1990). 

(Завичајна збирка Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16)

Отварање изложбе: „Сенке успомена“ у Музеју Новог Сада

14. мај у 12 часова

Аутор: Лазар Ђембера, академски сликар

Изложба Сенке успомена у Музеју Новог Сада, аутора Лазара Ђембера, академског сликара,  представља несвакидаши спој филмског  и сликарског платна. На изложби ће бити изложено 30-ак портрета наших знаменитих уметника.

Лазар је обдарен талентом за ликовну уметност, што су још у раној младости схватили не само његови  родитељи, већ и шира јавност којој је још као дете скренуо пажњу на несумњив таленат. Његов животни пут и школовање било је већ тада предодређено, те је после основне школе уписао Средњу уметничку школу у Новом Саду, а по успешном завршетку исте, Академију Лепих Уметности у Фиренци.

Све је то проткано радом у породичној радионици која се и данас бави сликарством, иконописом и фрескописом. У Фиренци је учествовао на неколико колективних изложби, а мисли да је његов велики успех био што је успео да научи колеге студенте и професоре на Академији шта је то фреска на платну. Данас са уживањем ради портрете глумаца који су  готово од ране младости његови нераздвојни пријатељи, заправо филмски ликови које су играли.

(Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад)


Радно време током Манифестације:

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави

  • од 9 до 17 часова,
  • 15. маја од 9 до 20 часова

Адреса: Тврђава 4, Петроварадин

Збирка стране уметности

  • од 10 до 18 часова,
  • 15. маја од 10 до 20 часова

Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Завичајна збирка Сремски Карловци

  • од 9 до 17 часова

Адреса: Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

Сајт: Музеј града Новог Сада