Zgrada, Nacionalni park Đerdap, "Muzeji za 10", 2021. godine

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ у Доњем Милановцу

Стална поставка – „Национални парк Ђердап“


Национални парк Ђердап – Стална поставка у Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу приказује геолошку грађу подручја, разноврсност и богатство живог света, најзначајније културно-историјске знаменитости, као и туристичке атракције највећег националног парка у Србији и Геопарка Ђердап.

Obeležavanje 45 godina od proglašenja Nacionalnog parka Đerdap i 30 godina od osnivanja JP Nacionalni park Đerdap
Обележавање 45 година од проглашења Националног парка Ђердап и 30 година од оснивања ЈП „Национални парк Ђердап“

Геолошко и богатство живог света подручја Ђердапа документују фото илустрације, узорци стена, минерала, фосила, као и препарати риба, птица и сисара, примерци гљива, инсеката и хербарски материјал. Културно наслеђе и традиционални живот становништва у Ђердапу приказују документарне фотографије и етно експонати, а видео материјалима представљене су најатрактивније локације и вредности Парка.

Изложене експонате прате објашњења на српском и енглеском језику, а тактилну поставку  намењену слабовидим и слепим особама текстови на Брајевом писму. С обзиром да нема архитектонских баријера, поставка је доступна за особе у инвалидским колицима.

Визуелно-текстуални и мултимедијални приказ јединствености подручја Ђердапа има за циљ повећање свести о потреби еколошког приступа појединаца и друштва у очувању природног окружења, геолошког наслеђа и културне баштине.

Посебни програми

 

На Ти са Националним парком Ђердап

Разноврсност природних вредности, богатство и разноликост биљног и животињског света, атрактивни геолошки локалитети и културно-историјске знаменитости особености су које подручје Ђердапа чине јединственим.

У 17. Европској ноћи музеја, у суботу 15. маја, на Инстаграм страници Националног парка Ђердап (Djerdap National Park) онлајн ћемо вас провести кроз сталну поставку Центра за посетиоце. Ако будете са нама тачно у подне сазнаћете више о једном од најлепших географских подручја Европе, највећем природњачком и археолошком музеју у природи Европе, о подручју са највећим бројем историјских споменика из времена римског лимеса на Дунаву, Ђердапској клисури – најдужој композитној долини Европе, подручју са највећим, најстаријим и најбоље израженим збегом реликтне флоре, фауне и вегетације, вредном природном наслеђу, о најлепшем делу тока Дунава, митовима и легендама, свему што Ђердап чини јединственим и посебним.

Изложба „Ђердап Унеско геопарк за почетнике“

12., 13., 14., 17. и 18. мај 2021. године у 12 часова.

ЈП „Национални парк Ђердап“ који је носилац активности првог геопарка у Србији, Ђердап Унеско геопарка, манифестацију Музеји за 10 обележиће посебно креираном Фејсбук изложбом која ће током трајања манифестације бити објављивана на Фејсбук и Инстаграм страници Ђердап Унеско геопарка. Фејсбук изложба „Ђердап Унеско геопарк за почетнике“ биће у форми плаката и приказаће најзначајније објекте геолошког, природног и културног наслеђа који су били пресудни да ово подручје буде проглашено првим геопарком у Србији и постане део Унеско светске мреже геопаркова.

Nacionalni park Đerdap - logo

Радно време у току Манифестације:

  • сваког радног дана од 7 до 15 часова;
  • поподне и у дане викенда уз претходну најаву.

Адреса: 

  • Краља Петра Првог 14а, Доњи Милановац


Сајт:  Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ у Доњем Милановцу