Народни музеј Врање

Стална поставка Народног музеја у Врању


Народни музеј Врање је смештен  у  Пашиним конацима. Саградио га је паша Рауф бег Џиноли  1765. године. У првој згради или  Селамлеку  све до 2017. године  била је постављена стална поставка са експонатима из археолошке и етнолошке збирке из периода  од праисторије до  данашњих дана.

Ове године посетиоци Манифестације “Музеји за 10“ неће бити у прилици да погледају сталну поставку.

Pašini konaci, Narodni muzej Vranje
Пашин конак

Народни музеј Врање, у оквиру конкурса “Градови у фокусу“ за пројекат “Старо, старо ми дајте, оно што мирише на сув босиљак“ у 2020. години за иновирање и враћање музејске сталне поставке, финансиски је подржало Министартво културе и информисања Републике Србије.

(Народни музеј Врање, Пионирска 1)

Музеј-кућa „Бора Станковић“


После ревитализације  и санације Музеј-куће “Бора Станковић“ у Врању, стална поставка је враћена до краја августа 2018. Свечано је отворне за посетиоце 6. новембра 2018. године  на којој су присуствовали градоначелник Врања др Слободан Миленковић и Министар за културу господин  Владан Вукосављевић. Кућа има статус споменика културе од великог значаја. Саграђена је  око 1855. године уштеђевином  Борине бабе Злате.

Саграђена је у балканско орјенталном стилу и у њој се родио  Бора Станковић 1876. године. После бабине смрти Бора је кућу продао и она је све до 1964. године припадала породици Поповић, када је кућа  откупљена од стране СО Врање , уређена анбијентално и званично отворена за посетиоце 18. јуна 1967. године.

Кућа има трем или “ајет“- уређен је з свечане прилике, како је изгледао у летњим данима. Ту је софра и столица троношка.Сталну поставку  чини: Гостинска соба- раније је свака кућа у Врању имала гостинску собу.

Кућа Боре Станковића

То је била  најлепша и најпространија соба. Ту се није боравило и увек је била намештена и спремна за госте.Ова просторија уређена је по опису из  Борине приповетке “Увела ружа“ и других дела.Поред зида су миндерлуци, на зиду са источне стране, иконостас њихове кућне славе Св. Николе. Ту је витрина са  Бориним књигама, старинско оглдало, зидни сат и сандук за одела.

Посуђе које се налази на рафовима у гостинсккој  и баба Златиној соби, користило се усвечаним приликама, кад дођу гости. Покућство у овој соби је мешавина старо-српског и турско источњачког порекла, како се користило у Врању у 19. веку.Баба Златина соба-   ту је разбој и  гвоздени кревет. Где је старица шила, ткала и бринула о свом унуку.

Народни музеј Врање – Спомен соба  Боре Станковића/његова радна соба/ пројектом  “Осавмењавање сталне поставке Спомен собе Музеј куће Боре Станковића“подржаног  од стране Министарства културе и информисања Републике Србије  у области  музејског наслеђа добила  “Ново рухо“  отворена  за посетиоце  у оквиру програма обележавања Дана Врања 142. годишњица  ослобођења Врања од Турака / 30. јанауара 2020. године,На отварању говорили Зорица Јовић,Градска већница за културу и Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање.

Одаја или кућа је  у време Станковићевог детињства   била кухиња која се користила у зимско доба године. Данас су ту изложени : Борин дивит, табакера,  тапија о наслеђу куће, признаница о њеној продаји из 1898. године писане Борином руком,  Баба Златино либаде, кецеља Борине мајке Васке и ланац од сата  његовог оца Стојана.

Дворишна зграда- такође има трем или ајет и служила је као летња кухиња, и називали су је летња “кућа“. Ту  је изложено посуђе за свакодневну употребу. У дворишту и данас  постоје сведоци Бориног детињства; бунар, лозница /винова лоза/, дуд и старо стабло шимшира.

Из калдрмисног сокака-улице  која носи назив Борине бабе Злате  кроз  дрвену капију  улази се у двориште калдрмисано са кућом  у орјенталнобалканском стилу, са малим доксатом , “ајетом“, и над подрумом  виновом лозом. Са лев стране је велики бокор  старог зеленог шимшира, и стари бунар испред куће. У централном делу дворишта је  стари шамдуд и даље се стиже до  летње кухиње. Ограђена је високим зидовима.

(Музеј кућа Бора Станковић, Баба Златина бр. 9)

Посебни програми

Изложба слика Добрија Стојановића

12. мај 2021. у 19:00 сати

Поводом манифестације “Музеји за 10“ у великој сали  биће отворена изложба слика Добрија Стојановића, уметника из Београда избор дела из будућег  поклон- легата.

Добри Стојановић-биографија

Рођен у Кални код Власотинца 1943. године.Завршио  Академију примењених уметности у Београду 1969. године, на истом факултету и постдипломске студије 1972. године. Као стипендиста  Белгијске владе, специјализирао је графику на l’Ecole Nationale Superieure “La Cambre“ у Бриселу 1973. године. Као стипендиста шпанског Министарства културе,  крајем 1986. године одлази у  Мадриду и  на Facultad  de Bellas Artes током 1987. усавршава сликарство.

Сликарство  је учио у класи  професора Миодрага Вујачића- Мирског и професора Божидара Џмерковића, а специјализирао у  у класи професора Agustin Ubeda-Romero у Мадриду. Графику  је учи о у класи  професора Божидара Џмерковића  и професора Милорада Јанковића-Доце, а усавршавао у атељеу  професора Marchoul  у Бриселу. Предавао је   на Факултету примењене уметности на Катедри  сликарства и цртања.

Поред сликарства, цртежа и графике бавио се мозаиком, таписеријом, теоријом уметности,сценографијом, илустровањем књига. Живи и ради у Београду.

Biografija slikara Dobrog Stojanovića, Izložba. Narodni muzej Vranje, Manifestacija Muzeji za 10 2021. godine

На адресу Народног музеја у Врању је у марту 2019. године пристигла пошиљка  у виду писма сликара  Добрија Стојановића са жељом да своја делакоја се налазе у његовом атељеу поклони Музеју/Одељењу историје уметности.Кустос збирке  посето је атље почетком 2020. године понудио фому Уговора о поклону али због епидемиолошке ситуације до реализације изложбе слика и поклон легата   доћиће  у оквиру  програма  манифестције“ Музеји за  10“.

Део цитата писма Добрија Стојановића упућеног  Народном музеју Врање 2019. године

“…дозвољавам себи слободу  да свој дугогодишњи рад понудими дарујем вашем граду Врању.Реч је о поклон-легату мојих радова-слика, уља на платну, цртежа, акварела, пастела и графика у боји изведене  у класичним техникама старих мајстора….Зашто баш граду Врању разлог је што ми је  овај град из више разлога драг…Прво, посебно и због великог  поштовања нашег  великана Борисава Станковића, барда изузетног дела у књижевности код нас и у свету. Други разлог  је што сам рођен недалеко од Врања у селу Кална –Власотинце…“

(Велика сала Галерије Народног музеја у Врању , ул. 29. новембар бб. , Врање)

Изложба концептуалног накита ”Једно лице и цртице” Тамаре Зечевић

13. мај 2021. у 19:00 сати

Поводом манифестације “Музеји за 10“ у малој сали биће отворена изложба концептуалног накита “Једно лице и цртице“ Тамаре Зечевић, из Београда.

Кроз ауторско вођење уметница ће упознати публику не само са својим уметничким пројектом већ и са концептуалним накитом као једном недовољно познатом формом уметности у нашој земљи. Након ауторског вођења публика може узети учешће у програму тако што ће на припремљеним анкетним листовима записати своје утиске (анонимне или потписане које ће ауторка након завршетка целокупног програма учинити доступним у онлајн презентацији пројекта).

Помоћу својих мобилних телефона, учитавањем QР кода публика може да преузме и чита е-књигу уметничког пројекта о концептуалном накиту.

Публици ће такође бити доступан и видео рад Радише Никодијевића-Трчање за културом настао по текстовима ауторке и у изведби глумице Ирене Тепшић.

Тамара Зечевић-биографија

Рођена у Београду 1981. године. Дизајном и израдом накита бави се од 2010. године. Дизајнира и прави ручно рађени уметнички и концептуални накит израђен у једном примерку традиционалним златарским и другим техникама, од сребра, месинга, бакра и алтернативних материјала. Као члан УЛУПУДС-а у статусу је самосталног уметника, вајара од 2018. године. Члан је удружења уметника концептуалног накита NOT ONLY DECORATION  из Аустрије и Precious Collective, Велике Британије.

Од 2011. године одржала је седам самосталних изложби и учествовала на преко четрдесет групних жирираних изложби у више градова Србије али и у Швајцарској, Немачкој, Пољској, Финској, Француској, Холандији и Мађарској…Била је учесник више интернационалних уметничких пројеката. Држи радионице и предавања из области концептуалног и савременог уметничког накита, дизајна и техника израде накита.

О изложби:“Једно лице и цртице“ – Народни музеј Врање

„Једно лице и цртице“ је самостални уметнички пројекат концептуалног накита. Иако у свету постоји од шездесетих година XX века, ова уметничка форма коју уметница представља недовољно је позната у нашој земљи.

Оно по чему се овај накит издваја је то што он обједињује уметнички концепт у виду писане речи и сам рад. Корелација уметничког концепта и рада, у овом случају два неодвојива дела целине, готово увек превагњује у корист концепта тако да он диктира све важне елементе самог рада чак до те мере да може обесмислити основне и најчешће перципиране елементе накита у традиционалном смислу (естетско и функционално).

Црта, односно линија, основни је ликовни елемент у ликовним уметностима. Црта се, поред тога што постоји у ликовној уметности (изведена на некој подлози или у материјалу), у књижевности дефинише као краће прозно дело које описује један догађај. У пројекту “Једно лице и цртице” поред преиспитивања момента преплитања црте у ликовном и књижевном смислу, уметница преиспитује и преплитање маште и стварности, прошлости и садашњости, личног и општег тренутка. Цртице говоре о њеном детињству и импресијама које су имале пресудни утицај на њен садашњи живот, о значају вредности материјалног и нематеријалног, страховима и храбрости, преиспитивању сопственог женског бића, будућности и прошлости.

(Мала сала Галерије Народног музеја у Врању , ул. 29. новембар бб. , Врање)

Радионица за децу “Чему накит служи? Нове идеје!”

14. мај у 10:00 сати

Радионица намењена деци (10-15 година) у трајању од 90 минута за укупно 10 полазника.

Кроз одговоре на питања шта је накит и чему накит служи полазници ће научити да представе и заокруже своју идеју, дефинишу улогу материјала и приступа у извођењу својих првих концептуалних радове накита.

Након завршетка радионице полазницима ће бити уручене дипломе. Радионицу води Тамара Зечевић.

(Мала сала Галерије Народног музеја у Врању ,29. новембар бб.)

“Уметник пред вама”

15. мај у 13:00 часова

На платоу испред зграде Народног музеја Врање уметница Тамара Зечевић ће демонстрирати употребу традиционалних техника обраде метала у изради једног комада уметничког накита пред публиком. Након завршетка израде ауторско дело заједно са сертификатом уметница ће поклонити за збирку Народног музеја у Врању.

(Плато испред зграде Народног музеја Врање, Пионирска 1)

“Вече  старих Врањских песама“

15. мај у 20:00 часова

(Двориште  Музеј –куће “Боре Станковића, Баба Златина бр. 9)

Народни музеј Врање

Адреса: Пионирска 1

 

 Галерије Народног музеја Врање

Радно време:

  • Понедељак- петак 08:00 −16:00 часова
  • Субота-недеља 10:00 – 14:00 часова

Адреса: 29. новембра бб

 

Музеј кућа Бора Станковић

Радно време:

  • Понедељак- петак 08:00 −16:00 часова
  • Субота-недеља 09:00 – 13:00 часова

Адреса: Баба Златина бр. 9


Сајт: Народни музеј Врање