Ulaz u zgradu, Narodni muzej Leskovac

Народни музеј Лесковац

Стална поставка


Градска кућа


Народни музеј Лесковац – У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се и ГРАДСКА КУЋА, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку. У њој можете погледати поставку која приказује начин уређења куће у првој половини ХХ века.

Gradska kuća, Narodni muzej Leskovac 2021
Градска кућа

Дечји музејон

У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

Muzejon Gradske kuće, Narodni muzej Leskovac
Музејон

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Текстилни музеј у Стројковцу


Да би се боље упознали са почецима развоја лесковачке текстилне индустрије и разлогом због ког је Лесковац био називан Српски Манчестер, посетите ТЕКСТИЛНИ МУЗЕЈ у селу Стројковцу.

Tekstilni muzej u Strojkovcu, Narodni muzej Leskovac
Текстилни музеј у Стројковцу

Смештен је у згради старе воденице у којој је отворена прва фабрика гајтана 1884. године и поред воденице чува чаркове и калеме за уплетање гајтана и друге предмете који причају причу о историји текстилне индустрије у Лесковцу.

Апликацију Лесковац – Српски Манчестер можете пронаћи овде.

Nova stalna postavka "Leskovac -srpski Mančester" u Narodnom muzeju Leskovca
Нова стална поставка – Лесковац српски Манчестер

(Текстилни музеј, село Стројковце)

Археолошки локалитет Царичин град


Посебан део сталне поставке посвећен је Археолошком локалитету ЦАРИЧИН ГРАД из VI века који се налази на 30 километара од Лесковца, а за који се претпоставља да је то Јустинијана Прима, град који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, византијски цар, реформатор и стратег.

Cari;in grad, Narodni muyej Leskovac 2021.
Царичин град

(Царичин град, 16230, Лебане)

Посебни програми – Народни музеј Лесковац

 

У складу са епидемиолошком ситуацијом програми се могу реализовати уз поштовање мера. У случају забране кретања програми се одлажу.

Апликација „Одлучи се за игру, преузми Музејоницу и сазнај нешто ново“

12. – 18. мај

Народни музеј у Лесковцу богатији је за још једну мобилну апликацију. Овог пута је реч о Андроид апликацији намењеној пре свега младима, али и свима који се тако осећају, која на занимљив и креативан начин инспирише на посету Народном музеју у Лесковцу.

Muzejonica, Narodni muzej Leskovac 2021.
Музејоница

То је интерактивна игра у оквиру које се корисници на индиректан начин упознају са предметима из музеја и културном баштином лесковачког краја. Апликација са пригодним именом „Музејоница“ позива кориснике да сложе слагалицу, споје два иста предмета у чак три нивоа и обуку лутку. Музејоница је бесплатна мобилна апликација и може се преузети путем Гугл Плеј продавнице. Прилагођена и деци и младима са инвалидитетом.

Апликацију можете наћи овде.

Породични програм

12. – 18. мај, од 10 дo 16 часоваВреме трајања је од 45 мин до 1 сат

Породични програм Градска кућа је васпитно-образовни програм Дечјег музејона. Намењен је деци узраста од 5 до 11 година који заједно са члановима породице могу да проведу своје слободно време у музеју – Градској кући и откривају како је некада живела богата градска породица у Лесковцу.

Porodični program Narodnog muzeja u Leskovcu 2021.
Породични програм

Током обиласка поставке Градске куће, деца добијају илустровану публикацију са задацима и разговарају са музејским педагогом. Сви чланови породице забављају се, помажу деци у решавању задатака, траже скривене предмете и проводе пријатне тренутке у Музеју.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Онлајн радионица „Музејски круг пријатељства“

14. мај, 10 – 11 часова

Радионица  је намењена деци средњошколског узраста и одраслима са потребом за посебном друштвеном подршком. Радионица се организује преко интернет платформе ЗООМ. Циљ радионице је да се учесници упознају са културном баштином нашег краја, шире своје видике и стичу нова пријатељства. На радионици се упознају са бројним музејским предметима изложеним на сталним поставкама музеја кроз епизоде анимираног серијала за децу „Музејска азбука“, разговорима са кустосима и бројним задацима.

(Зоом платформа)

Vođenje kroz izložbu u Gradskoj kući koja je deo Narodnog muzeja u Leskovcu
Вођење кроз изложбу

Едукативни серијал „Азбука на другачији начин“

15. мај, 20 – 21 час

Онлајн програм:

„Музејска азбука“ је едукативни серијал у коме децу упознајемо сапредметима из нашег културног наслеђа на несвакидашњи и забаван начин. Путем забавних илустрација деци се приближава прича о предметима из богате збирке Народног музеја у Лесковцу.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

„Обоји свет бојама музеја“

Петак 14.мај од 10 до 16 часова; субота  15. мај  од 18 до 22 часа

Музејска бојанка  „Обоји свет бојама музеја“  пуна је предмета из богатог фонда музеја. Деца која посете Дечји клуб народног музеја поред осталих интерактивних музејских игара могу се забавити и бојећи  бојанке музеја.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Радно време у току Манифестације:

  • 12. – 18. маја 2021. од 10 до 16 часова
  • 15. маја од 18 до 22 часа

Адреса:

  • Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац;
  • Градска кућа – Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац;
  • Текстилни музеј, село Стројковце
  • Царичин град, 16230, Лебане

Сајт: Народни музеј Лесковац