Музеј Војводине


Стална поставка Музеја Војводине „Војводина од праисторије до средине 19. века“

Археологија

Музеј Војводине, путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказао је период од палеолита до касног средњег века како би се дочарао начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.

Историја

Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.

Етнологија

Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu na adresi Dunavska 35
Зграда Музеја Војводине

СТАРА ГРАДСКА УЛИЦА

Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.

Музеј присаједињења 1918.

Аустријско-турски ратови који су се водили на Балканском полуострву, покренули су масовне сеобе Срба са Косова и Метохије, односно Старе Србије према северу и западу у аустријско царство, где су населили просторе у којима су од давнина живели њихови сународници. У позиву на борбу против Турака, аустријски цар Леополд I обећао je Србима заштиту и посебне привилегије.

Борба Срба за привилегије, тј. за име и веру, временом се проширила на захтев за политичко-територијалном аутономијом. На самом почетку српског народног покрета, на Мајској скупштини у Сремским Карловцима (15. маја 1848), проглашена је Српска Војводовина, изабран патријарх и војвода.

Prisajedinjenje 1918, Muzej Vojvodine u Dunavskoj 35 u Novom sadu
Музеј присаједињења 1918.

У револуционарним догађајима који су захватили Аустријско царство избио је рат Аустријанаца и Мађара. Срби су стали на страну аустријског цара, који их је после окончања ратног сукоба „наградио“ са територијалном круновином у оквиру Хабзуршког царства коју је назвао Војводство Србија и Тамишки Банат.

сваког радног дана од 09 до 19 часова

(Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад)

Стална поставка Музеја Војводине „Војводина у 20. веку“

Обавештавамо Вас да ће наша стална поставка „Војводина у 20. веку“ у Дунавској 37 бити затворена у току маја због реконструкције

Стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године.

Izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" prikazuje političku i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine
Стална поставка Музеја Војводине – изложба „Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина“

Први светски рат представљен је изложбом „Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина“ путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини  уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави.

Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.

Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.

сваког радног дана од 09 до 19 часова

(Музеј Војводине, Дунавска 37, Нови Сад)

Muzej Vojvodine - muzej kompleksnog tipa nalazi se u Dunavskoj ulici broj 35-37 u Novom Sadu
Музеј Војводине у Дунавској 37

Медицинска музејска збирка – Пастеров завод, депанданса Музеја Војводине

Изложба Музеја Војводине: „Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц – оснивачи микробиологије у Новом Саду“

Влада краљевине СХС одмах по ослобођењу, од 1919. године оснива низ превентивно-медицинских установа широм земље укључујући и новоослобођене крајеве.

Под надзором Здравственог одсека за БББ Министарства народног здравља, чији је шеф био др Лаза Марковић, уз помоћ начелника Министарства др Андрије Штампара, зида се нова зграда за Пастеров завод и поставља се др Адолф Хемпт за првог директора.

У нову зграду се усељава и Бактериолошки завод под управом др Петра Шварца и почињу заједнички плодоносан рад на увођењу микробиолошких анализа и производњи вакцине против беснила.

Посебно детаљно биће приказан живот и рад оснивача завода др Адолфа Хемпта (1874-1943.), рођеног Новосађана и творца најбоље модификације Пастерове антирабичне вакцине.

Веома важну улогу имао је и др Петар Шварц (1890-1981), као оснивач савремене микробиолошке, серолошке и биохемијске лабораторије.

(Изложба о оснивачима микробиологије у Новом Саду, др Адолфу Хемпту и др Петру Шварцу биће део сталне поставке Медицинске музејске збирке – Пастеров завод, депанданса Музеја Војводине)

(КБЦ Војводине, Хајдук Вељкова 1, Нови Сад)

 

Посебни програми Музеја Војводине

Изложба: Карловачка гимназија као чувар културне баштине

13. мај у 19 часова

Музеј Војводине у сарадњи са Карловачком гимназијом представиће јавности у мају месецу текуће године изложбу Карловачка гимназија као чувар културне баштине.

Прва српска православна гимназија у Хабзбуршкој монархији (некада звана и Илирска гимназија) која је основана после Темишварског сабора 1791. године у Сремским Карловцима, прослављаће свој јубилеј (230 година постојања) 2021. године.

Неколико година касније, 1853. основана је и библиотека школе која данас баштини раритетна издања. Најстарија ботаничка збирка у Србији, Волнијев хербаријум је културно добро од изузетног значаја које баштини Карловачка гимназија. Настао је 1797. године и садржи 7.000 ексиката или примерака биљака. Од тога је 200 у центуријама, књигама од сто страна са 100 врста биљака (сврстане у две центурије).

Ово драгоцено културно наслеђе Карловачке гимназије биће изложено и представљено јавности, као и музеалије у вези са Карловачком гимназијом које се налазе у Музеју Војводине.

Модерним музеолошким приступом збиркама Карловачке гимназије формиран је наратив пријемчив за градску публику и омладину, који ову цењену школску установу представља као чувара културног блага, упознајући нас уједно и са и њеним историјатом.

 

Изложба: Константин Костић – народни трибун 1918.

Публици ће кроз 150 одабраних музејских предмета (већи део из колекције др Десанке Костић) бити приказано верско, доброчинско, просветно, културно, историографско и политичко деловање проте Константина.

Приказаће се и туробне године пред и током Великог рата (посебно у драматичним месецима: октобар-децембар 1918) и борбе за национални опстанак и еманципацију Срба у Аустро-Угарској монархији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији.

У друштву са унуком Константина Костића др Десанком Костић

15. мај у 20 сати

Стручно вођење кроз изложбу.

Изложба: Музеј као инспирација – Музеј у оку студената Академије уметности у Новом Саду

Отварање 12. маја у 12 часова

Музеј Војводине и Академија уметности у Новом Саду покренули су  још једну заједничку акцију! Студенти Департмана за примењене уметности и дизајн – модул Графички дизајн, након обиласка поставке Музеја Војводине, имали су задатак да инспирисани екпонатима осмисле решење за нови визуелни идентитет Музеја Војводине.

Који су експонати заголицали машту студената можете видети током шетње кроз нашу сталну поставку.

Изложба: Музеј као инспирација – трансформација атријума Музеја Војводине

Отварање 15. маја у 18 часова

Изложба је резултат сарадње Музеја Војводине и Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду. Студенти мастер студија, под руководством проф. др Дарка Ребе, израдили су идејна решења за трансформацију атријума Музеја Војводине.

На изложби су представљена решења студенткиња: Петре Јовановић, Јоване Радуловић, Милице Ковачевић и Аготе Кереши које будући атријум виде као мултифункционални простор намењен различитим музејским активностима али и предаху и уживању запослених и свих других корисника и посетилаца Музеја.

Изложба: Тако су говорили наши преци

Отварање изложбе 14. мај у 14 часова

Излoжбa, Српског националног савјета Црне Горе, кoja je вeћ oбишлa вишe грaдoвa, прeвaсхoднo имa истoриjски кaрaктeр, aли њeн циљ je дa oсaврeмeни и aктуализуje знaмeнитe истoриjскe личнoсти и пojeдинe истoриjскe пeриoдe српскoг нaрoдa, кроз цитате знаменитих Срба из Црне Горе.

Едукативни програми Музеја Војводине

Луткарска представа: Театрић Музеја Војводине – „Откуд шлем у бабиној башти?

среда 12. мај у 11 часова

субота 15. мај у 11 и 18 часова

Да ли сте чули причу да је једна бака копајући башту нашла два позлаћена римска шлема? Откуд  они у њеној башти? Да ли је то случај за истраживање или можда за полицију? Шта мислите где се сада налазе ти шлемови и коме припадају? Да ли баки јер су у њеној башти нађени или је то културна баштина и припада свима нама?

Ако имате идеју о решењу ове мозгалице, дођите у Музеј Војводине, погледајте луткарску представу и послушајте причу кустоса на сталној поставци музеја. Програм је намењен деци од 4 до 10 година, као и за родитеље, баке и деке…

Због тренутне епидемиолошке ситуације у могућности смо да на представу  примимо 15 гледалаца, тако да Вас молимо да се пријавите на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Породични дан у Музеју Војводине и радионица за децу: „А где сам ту ја?“

18. мај у 11 и 18 часова

Како би изгледао Ваш породични живот да сте се родили, на пример у камено доба, какве би Вам биле играчке да живите у бронзано доба, како би проводили слободно време у да живите у средњем веку или да сте се родили пре 150 година у неком војвођанском селу…

Дођите да заједно тражимо одговоре.

А затим, у заједничком креативном раду са својим родитељима, сетите се својих предака израђујући Ваше породично стабло.

Због тренутне епидемиолошке ситуације у могућности смо да примимо на радионицу само три породице, тако да Вас молимо да се пријавите на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Играоница Музеј будућности

Недеља 16. мај у 11 часова

Како ће изледати Музеј за 100 година? Шта ће све моћи да се види у њему? Како изгледа Музеј будућности у очима деце узраста од 5 до 10 година?

Хајде да се дружимо и осмислимо Музеј будућности…

Стручна вођења током Манифестације „Музеји за 10“

  • Среда, 12. мај,

18 часова – Археологија, Дунавска 35,

  • Четвртак, 13. мај,

18 часова – Историја, Дунавска 35,

  • Петак, 14. мај,

18 часова – Етнологија, Дунавска 35,

  • Субота, 15. мај,

19 часова – Музеј присаједињења 1918, Дунавска 35,

  • Понедељак, 17. мај,

од 9 до 19 часова – У друштву кустоса

  • Уторак, 18. мај

од 9 до 19 часова – У друштву кустоса

Због тренутне епидемиолошке ситуације у могућности смо да примимо 15 посетилаца, тако да Вас молимо да се пријавите на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • 15. мај до 22 часа

Адреса: Дунавска 35-37, Нови Сад


Сајт: Музеј Војводине