Muzej u Smederevu

Stalna postavka Muzeja u Smederevu


Muzej u Smederevu – Stalna postavka Muzeja u Smederevu od ove godine nudi dve tematske izložbe:

Prvi sprat: Izložba Smedrevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture

je stalna postavka Muzeja u Smedrevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji XV veka, despotu Đurđu Brankoviću i ”prokletoj” Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom prvom i drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz smedrevske Tvrđave do sada.

Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje. Izložba Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture jesastavni deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Drugi sprat: Izložba Gvožđe, grožđe i urbane vibracije

Na izložbi nove stalne postavke Muzeja u Smederevu predstavljene su tri tematske celine koje predstavljaju prepoznatljive markere Smedereva i smederevskog kraja  – Grožđe,Gvožđe i Urbane vibracicije.  Na prvi pogled potpuno različiti, ovi segmenti su isprepletani kako u istoriji, tako i u identitetskim praksama žitelja Smedereva i njegove okoline.

Kroz tekstove, muzejske predmete, fotografije, dokumentarnu i likovnu građu publika će moći da se upozna sa  vinogradarstvom i vinarstvom smederevskog kraja, najznačajnijim momentima i glavnim činiocima industrijalizacije u Smederevu  kao i sa razvojem gradske kulture i formiranjem urbanog gradskog jezgra u Smederevu tokom 19. i prvih decenija 20. veka.

Posebni programi

KOLEKCIJA DECENIJA

06.04.2021. do 21.05.2021.

Umetnice i umetnici: Biljana Đurđević, Nina Ivanović, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Neda Kovinić, Karsten Konrad, Milorad Mladenović, Dragoljub Raša Todosijević, Milica Tomić, Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)

Duša trpi bol postojanja u nesigurnom svetu sigurnost sanja.“

(Brigita Međo)

Izložba i istraživački rad Kolekcija decenija temelje se na umetničkim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon. Izložbu realizuje Muzej u Smederevu u okviru sektora Gradske galerije savremene umetnosti u periodu od 06.04.2021. do 21.05.2021. godine. Prostorno i tematski izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima gledamo i pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u doba pandemije, u otežanim uslovima rada sa kojima se i dalje suočavamo.

Radovi prikazani na ovoj izložbi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena. Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, koji se ne koriste standardno kao izlagački. Takvim postupkom, uvođenjem šireg prostornog okvira u postavku, omogućujemo više persepktiva gledanja i ispitujemo pojam distance, koji u ovom slučaju može da bude pozicija iz koje se drugačije i iz različitih uglova sagledavaju umetnički radovi i prostorna dramatugija izložbe, galerije ali i samog muzeja.

Nepraktične žene, Muzej u Smederevu
Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo) 2012., Kolekcija Oktobarski salon

Izložbu osmislili: Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić

Kolekcija Oktobarski salon osnovana je 2012. godine na osnovu poklona umetnica i umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima izložbe Oktobarski salon, od 2004. godine, a na inicijativu Kulturnog centra Beograda. Najveći deo Kolekcije dobio je svojstvo pokretnog kulturnog dobra, a 153 umetnička dela ukupno 104 umetnice, umetnika i umetničkih grupa nalaze se u jedinstvenom informacionom sistemu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stavralaštva. Kolekcija nastavlja da raste zahvaljujući poklonima i otkupima.

Izložba se realizuje u saradnji sa umetnicama, umetnicima, umetničkim grupama

Kulturnim centrom Beograda

Muzejem u Smederevu, sektor Gradska galerija savremene umetnosti

Podrška: Grad Smederevo i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu

 

Radno vreme:

  • radnim danima 08:00 – 17:00 sati
  • vikendom 10:00 – 15:00 sati


Adresa: Omladinska 4, Smederevo

Sajt: Muzej u Smederevu