Музеј Понишавља у Пироту

Стална поставка Музеја Понишавља у ПиротуМузеј Понишавља у Пироту – Стална поставка Музеја, под називом Стара кућа Пирота, смештена је у објекту  који потиче из средине 19. века и налази се у улици Николе Пашића, 49. Због свог културно-историјског значаја ужива статус споменика културе од изузетног значаја. Музејска поставка приказује ентеријере домова богатих пиротских трговаца у периоду под Турцима и касније, почетком 20. века.

Izložba starih foto-aparata, Muzej Ponišavlja
Изложба старих фото-апарата

Ове године саставни део обиласка поставке чини и демонстрација ткања пиротског ћилима. Посетилац приликом обиласка има прилику да се заједно са аутентичном пиротском ткаљом, опроба у ткању пиротског ћилима.

Пиротски Музеј располаже са још једном сталном поставком. У простору Пиротског града налази се Стална археолошка поставка којаће бити доступна посетиоцима радним данима у времену од 8.00 до 15.30.  Експонати изложени у витринама јесу специфични предмети материјалне културе пиротског краја од млађег каменог доба до савременог.

Stalna arheološka postavka Muzeja Ponišavlja
Стална археолошка поставка

Посебни програми

Изложба: „(Не)брига о културном наслеђу“

12. мај 2021. у 12.00

Отварање изложбе фотографија под називом (Не)брига о културном наслеђу. Изложбом ће бити представљени најуспешнији радови пристигли на традиционални конкурс за најбољу фотографију, (Не)брига о културном наслеђу. Поставку чини 44 фотографија, од скоро 200 пристиглих на конкурс. Такође, поделиће се награде и похвале најбољим радовима.  На сајту и фејсбук старници Музеја биће доступан видео материјал који се односи на Конкурс.

Posetioci Muzeja Ponišavlja u Pirotu

(У простору Пиротског града)

Е музе(ј)оница

12. – 18. мај 2021.

Током манифестације на Фејсбук страници и сајту Музеја биће могуће свакодневно пратити прилоге који се односе на ранију изложбену делатност Музеја, као и прилоге на локалном дијалекту. Такође, публици ће, од стране кустоса бити представљани занимљиви  предмети, који нису део стале поставке.

Радионица „Венци“

15. мај 2021. од 12.00 до 14.00

Антистрес Радионица под називом – Венци-  замишљена као породично дружење уз  бојење платна мотивима са пиротског ћилима. Шара венци у тумачењу  пиротског ћилима значи радост и срећу, како  појединца  тако и породице. Осликавање платна на тему ћилима, цвећа, венaца цвећа,  уз дружење  на отвореном простору  музејског комплекса у улици Николе Пашића.

Radionica "Venci", Muzej Ponišavlja u Pirotu

(Николе Пашића  49)

Напомена–  У време одржавања манифестације Музеји за 10, у комплексу Музеја Понишавља у улици Николе Пашића, као и у Пиротском граду, изводиће се грађевински радови. Уз већ постојеће хигијенско здравствене мере због пандемије, надамо се да ово неће бити још један ограничвајући фактор у извођењу програма.

 

Радно време у току Манифестације:

  • 12., 13., 14., 17. и 18. мај 2021. од 8.00 до 17.00;
  • 15. мај 2021. од 9.00 до 14. 30.


Адреса: Николе Пашића  49


Сајт: Музеј Понишавља у Пироту