Zgrada muzeja grada Bačka Palanka

Музеј града Бачка Паланка


Стална поставка Музеја града Бачка Паланка

Музеј града Бачка Паланка располаже експонатима који су изложени у оквиру следећих поставки: 

 • Археологија са палеонтологијом,
 • Историја,
 • Етнологија,
 • Грађанска соба,
 • Нумизматика,
 • Сувенирница,
 • Галерија старих слика,
 • Учионица грађанске школе,
 • Легат Жељка Дрљаче,
 • део посвећен Подунавским Швабама.

Музеј града Бачка Паланка садржи и Дечји клуб за радионичарски рад, Градску галерију за текуће изложбе и конференције, а у припреми је и Спомен соба знаменитих суграђана.

(Музеј града Бачка Паланка, Трг братства јединства 21)

Посебни програми Музеја града Бачка Паланка

Изложба костима: „Твоја рука у мојој“

У току трајања Манифестације „Музеји за 10“ у Музеју града Бачка Паланка посетиоци ће моћи да погледају изложбу костима „Твоја рука у мојој“ аутора Тијане Сићевић, дипломираног примењеног уметника и мастер уметника сценског дизајна.

Костими који ће бити изложени рађени су за истоимену позоришну представу која је на репертоару позоришта Мадленијанум. Позоришна представа „Твоја рука у мојој“ је истинита прича о једном од највећих светских књижевника Антону Чехову и његовој жени славној глумици Олги Книпер.

Радионица: „Лепота кроз векове“

15. мај од 17.00 до 18.00 часова

У Музеју града Бачка Паланка биће одржана радионица „Лепота кроз векове“. На овој радионици присутни ће моћи да науче да праве златне маске, златне креме и златно млеко које су користиле египатске краљице: Хатшепсут (1.473 п.н.е – 1.458 п.н.е.) прва жена фараон, Нефертити (1.353 п.н.е – 1.336 п.н.е.) чије име значи „лепотица је стигла“ и Нефертари (рођена 1.300 п.н.е.), супруга и главна жена Рамзеса II.

Све што полазници буду направили на овој радионици, уз стручну помоћ медијаторке Драгане Јанковић, моћи ће да понесу својој кући.

Радионица: „Одећа кроз векове“ у Музеју Бачка Паланка

15. мај од 18.00 до 19.00 часова

У Музеју Бачка Паланка биће реализована и радионица на којој ће деца моћи да науче како се креирају костими као и други дизајнерски одевни предмети. Деца ће проћи кроз цео процес израде одеће, од инспирације до реализације.

Уколико желите да креирате као познати модни дизајнери, научите да радите радне, уметничке и техничке скице можете да се пријавите за ову радионицу. Радионицу ће водити Тијана Сићевић, дипломирани примењени уметник и мастер уметник сценског дизајна.

Презентација  електронске публикације „50 година рок музике у Бачкој Паланци“

15. мај од 19.00 до 20.00 часова

У Галерији Музеја града биће одржана презентација електронске публикације „50 година рок музике у Бачкој Паланци“. Издање ће након тога бити доступно у виду електронске књиге преко интернета.

 

Logo Muzeja Bačka Palanka

Радно време у току Манифестације:

Радно време Музеја је од 7.00 до 14.00 часова и на основу заказивања туристичких група поподне и за време викенда.

Адреса:

 • Трг братства јединства 21, 21400 Бачка Паланка

Сајт: Музеј града Бачка Паланка