Галерија Матице српске


Стална поставка Галерије Матице српске

Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталих у периоду од XVI до XXI века, представља један од најбогатијих уметничких музеја у земљи. По значају и целовитости издвајају се збирке сликарства, графике и цртежа XVIII, XIX и XX века, које кроз сталну поставку илуструју настанак и развој српске уметности новијег доба и указују на положај и место националне културе у европском контексту.

Zgrada Galerije Matice srpske u Novom Sadu
Галерија Матице српске

Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске

Стална поставка „Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске“ кроз одабир репрезентативних дела – иконе, религиозне композиције и портрете – приказује ликовну поетику традиционалног зографског, ранобарокног и репрезентативног високог и каснобарокног српског сликарства XVIII века.

Umetnost XIX veka u Galeriji Matice srpske
Стална поставка уметности XIX века

Људи и догађаји. Слика прошлости

Стална поставка српске уметности XIX века под називом „Људи и догађаји. Слика прошлости“ кроз уметничка дела приказује људе и догађаје значајне за историју српског народа тога доба, као и тематску и естетску опредељеност српске уметности којом се потврђује њен значај и место у контексту европске уметности XIX века.

Модернизми – континуитети и сучељавања“ у Галерији Матице српске

Стална поставка „Модернизми – континуитети и сучељавања“ представља уметничка дела од утемељене традиције Паје Јовановића до „самоубиства слике“ Миће Поповића. Српска модерна уметност прешла је дуг развојни пут током XX века, а нека од горућих питања на том путу савладавали су уметници попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других чија су дела изложена у поставци.

Umetnost XX veka u Galeriji Matice srpske
Стална поставка уметности XX века

Током Mанифестације, посетиоци ће имати прилику да уживају и у изложбамаСлике великих формата – Сведочанство епохаи Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941).

(Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад)

Посебни програми Галерије Матице српске

Промоција књиге: „Чишћење слика и других полихромних површина

12. мај у 19.00 часова

Књига „Чишћење слика и других полихромних површина“ једна je од ретких написаних у четири руке у богатој издавачкој делатности Галерије Матице српске у области конзервације и рестаурације. Настала је као резултат сарадње два аутора потпуно различитих стручних оријентација, који су нашли заједничко поље интересовања у примени науке у заштити културног наслеђа.

Iz izdavačke delatnosti Galerije Matice srpske - knjiga "Čišćenje slika i drugih polihromnih površina"
Промоција књиге „Чишћење слика“

Конзерватор-рестауратор Галерије Матице српске др Даниела Королија Црквењаков и хемичар др Слободан Гаџурић, обоје и професори Универзитета у Новом Саду, написали су књигу која спаја природне и хуманистичке науке. Са пажљиво одабраним примерима из рада конзерваторског одељења Галерије, као и из праксе европских институција с којима је Галерија Матице развила стручну сарадњу у области конзервације.

На промоцији ће говорити:

 • др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС,
 • проф. др Сања Подунавац Кузмановић, хемичарка,
 • мр Данило Вуксановић, виши конзерватор и
 • аутори књиге.

Предавање: „Париз Саве Шумановића

13. мај у 19.00 часова

Поводом обележавања 125. година од рођења Саве Шумановића, стручним предавањем Станиславе Јовановић Миндић, кустоскиње Галерије Матице српске, биће указано на сусрете уметника и француске престонице –  Париза који је у периоду након Првог светског рата привлачио и окупљао бројне српске уметнике.

У овом граду, који је нудио један другачији доживљај живота и уметности, се први пут нашао и Сава Шумановић 1921. године. Шумановић је насликао низ слика инспирисаних француском престоницом од урбаних мотива, до препознатљивих симбола града.

Stručno predavanje u GAleriji Matice srpske - Sava Šumanović u Parizu
Предавање „Париз Саве Шумановића“

Како су протекли његови боравци у Паризу, са каквим се изазовима суочавао, која места је обилазио? Кроз примере слика из галеријске колекције биће указано на Шумановићеве сусрете са „градом светлости“ и његов однос према француској култури и уметности.

Представа: „Две жене и један рат“ у Галерији Матице

14. мај у 19.00 часова

Представа о пријатељском односу два народа, српског и америчког током Великог рата, најкритичнијег периода наше историје, а која се огледа кроз судбину двеју жена, које су вишегодишњим, страственим залагањем за Србију шириле дипломатску мисију широм света, настала је кроз сарадњу Дома Јеверема Грујића и Америчке амбасаде у Србији.

Прича прати животе Американке – Мабел Данлоп Гордон Грујић, удатe за српског дипломату, Славка Грујића, и Српкиње – Јелене Лозанић, касније удате за највећег америчког добротвора српског народа Џона Фротингама. Обе имају две домовине – Србију и Америку. Оне су прави пример заборављених српских хероина, потиснуте у тишину и заборав, што нас је подстакло да их поново оживимо у нашем сећању.

 • Улоге: Марија Бергам, Вјера Мујовић и Петар Милићевић
 • Текст: Јелена Кајго
 • Режија: Алек Цонић
Marija Bergam, Vjera Mujović i Petar Milićević u predstavi "Dve žene i jedan rat" u Galeriji Matice srpske
Представа „Две жене и један рат“

Европска ноћ музеја у Галерији Матице

15. мај од 10.00 до 22.00

Комуникација, интеракција, иновативност и доступност садржаја представљају окоснице разноврсног програма Европске ноћи музеја у Галерији. Програм је креиран са идејом указивања на неопходност остваривања богатсва тумачења, доживљаја и приступа уметности, пред којом смо сви једнаки.

Сатница програма у Галерији Матице српске:

у 11.00 часова

Креативна радионица за децу: „Када уметница свој лик дочара

На креативној радионици Када уметница свој лик дочара бавићемо се приказивањем себе, својих особина и осећања, кроз уметност. Посматрајући аутопортрете уметница које су себе приказивале у различитим просторима и из различитих углова, разговараћемо о променама које примећујемо на њиховим приказима. Уочићемо и промене које настају када их приказују други уметници.

Ноћ музеја, Креативна радионица за децу

У креативном делу радионице, деца ће нацртати себе и свог друга или другарицу, истичући особине које највише запажају.

Линк за пријаву попуните ОВДЕ


у 12.00 часова

Промоција књиге: „Ђура Јакшић. Између мита и стварности

Монографска студија Ђура Јакшић. Између мита и стварности, ауторке др Снежане Мишић пред стручну и ширу јавност доноси живот и дело сликара и песника Ђуре Јакшића. Ђура Јакшић је уметник који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности XIX века.

Kњигa: „Ђура Јакшић. Између мита и стварности

Она обухвата уметникова трагања и надања, идеале и разочарења посматране кроз призму друштвене, културне и политичке историје Европе. Комплексна монографија није само прича о животу Ђуре Јакшића, с описима његових слика и анализом вербално-визуелног прожимања у његовом стваралаштву. Она је и слика времена у коме је стварао, политичких прилика и културолошких утицаја и веза са европском уметношћу.

На промоцији ће говорити:

 • др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС,
 • проф. др Игор Борозан, историчар уметности,
 • проф. др Мирјана Д. Стефановић, историчарка књижевности и
 • др Снежана Мишић, ауторка.

у 14.00 часова

Реконзервација – Музејски разговори

У оквиру пројекта Реконзервација у Галерији Матице српске биће одржани трећи Музејски разговори. Идеја је покретање дискусије између представника ширег круга заинтересованих страна када је очување уметничких дела у питању. Поред музејских стручњака, студената историје уметности и конзервације, разговор о грађанским портретима из XVIII века је отворен и за ширу јавност.

Ноћ музеја, Реконзервација у Галерији Матице српске

С обзиром на то да је у колекцији Галерије Матице српске велики број портрета прошао конзерваторски третман, сусрет је осмишљен ради преиспитвања старе конзерваторске праксе, утврђивања нових препоручених метода и остваривања дијалога и дефинисања тема које треба даље развијати, све на добробит културног наслеђа.


у 17.00 часова

Драмска радионица за тинејџере: „Драма у Галерији

Идеја драмске радионице је да млади „оживе“ уметничка дела, и на тај начин пробуде креативност и интересовање за уметност и културу. Драмски педагози уз помоћ музејских едукатора, издвојиће уметничка дела из Галеријске колекције, која ће бити повод за драмску игру и учење.

Радионица је осмишљена како би младима приближила и упознала их са уметницима, сликарским темама, мотивима, као и друштвено-политичким околностима унутар којих настају.

Ноћ музеја у Галерији Матице српске, Радионица: „Драма у Галерији

Драмска радионица намењена је младима узраста од 10 до 16 година, а водитељи су:

 • Христина Муратиду, доцент на Академији уметности у Новом Саду,
 • Армин Јоха Хаџимусић, глумац и драмски педагог, као и
 • Јелена Бобић, музејски едукатор ГМС.
Noć muzeja u Galeriji Matice srpske, Predavanje Različiti u jednakosti, Muzeji za 10, 2021
Ноћ музеја, Предавање: „Различити у једнакости кроз уметност

у 19.00 часова

Предавање: „Различити у једнакости кроз уметност

Сви смо различити по више основа и на пуно тема, али нас уметност, кроз стварање и/или уживање у њој, чини да будемо једнаки. С једне стране смо исти у праву на лепоту, а с друге различити у стварању, инспирацији и доживљају. Важно је истаћи да смо пред уметничким делом сви једнаки без обзира на који начин га посматрамо, или слушамо о њему.

Предавање Марије Вребалов Ђорђевић, саветнице за универзални дизајн и приступачност, биће посвећено друштвеној улози установа културе у омогућавању различитости и богатства доживљаја и приступа уметности.


у 21.00 час

Стручно тумачење изложбе: „Идентитет(и). Представе женa у српском сликарству (1918 –1941)

Ауторским тумачењем мср Николе Ивановића, кустоса Галерије Матице српске, биће указано на основну идеју и концепт изложбе Идентиетет(и) посвећене проблемима разумевања и репрезентације неколико најчешће спомињаних идентитета: националог, класног, родног, сексуалног, али и питањем конструисања сопства унутар српског сликарства.

Ауторско тумачење Идентитета

Тумачење одабраних уметничких дела, насталих у периоду између два светска рата, биће посвећено разумевању сложености идентитетских односа на свим друштвеним и уметничким релацијама – приватним, јавним, колективним, личним. На овај начин биће начињен путоказ кроз лавиринт позиција, улога и стања које особа заузима у дефинисању себе и других, али и постављено питање: Може ли нам уметност помоћи да боље разумемо себе и свет око себе?

Породични дан у Галерији Матице – Авантура за велике и мале

16. мај од 10.00 до 22.00 часа

Поучени искуствима која су нас током претходне године усмерила на наше ближње, подстакла на присност и поново указала на вредности породице, одлучили смо да наставимо да негујемо ову повезаност и креирали посебан породични програм у Галерији Матице српске.

Avantura za velike i male u Galeriji Matice srpske - Porodični dan
Породични дан у Галерији Матице српске

Родитељи, старатељи, баке и деке заједно са децом, користећи специјални штампани породични водич Новосадске уметничке кроз игру улога и занимљиве игре, задатке и различите тематске целине посматрањем уметничких дела која се чувају у Галерији Матице српске, откриваће приче о Новом Саду и његовом богатом културном наслеђу.

 

Концерт The Howlite

17. мај у 19.00 часова

У синергији уметности, простора, светла и слободних музичких импровизација чланови састава The Howlite истражују какав “материјал“ настаје када начин рада није оптерећен покушајима укалупљивања у један музички жанр и када инспирација креће од уметничких дела.

У јединственом, сценски режираном простору Галерије Матице српске, извођачи ће пред публику донети нове музичке импровизације. Оне које настају у тренутку, њиховом међусобном интеракцијом, као одговор на неколико уметничких дела из Галеријске колекције.

Sastav "The Howlite" u prostoru Galerije Matice srpske
Концерт „The Howlite“ у Галерији Матице српске

Амбијент, светлост, линије, боје, џез, слободна импровизација и савремена музика подстаћи ће публику на потпуно нов, другачији и неухватљив уметнички доживаљај који ће разиграти њихове мисли и осећања.

Музичари:

 • Дуња Црњански, клавир и
 • Марко Чурчић, бас гитара, електроника

 

Промоција књиге: „Југославија на Венецијанском бијеналу (19381990) Културне политике и политике изложби

18. мај у 19.00 часова

Едиција „Уметност и историја” Галерије Матице српске има за циљ да укаже на везе историјских и друштвених прилика са једне и уметности са друге стране. У оквиру едиције публикована је књига Југославија на Венецијанском бијеналу (1938–1990) – Културне политике и политике изложби. Ауторка је др Ане Ереш.

Кроз разговор о књизи биће указано на њен пионирски подухват заснован на до сада необрађеној архивској грађи из Архива Венецијанског бијенала и Архива Југославије. Али и на значај анализе званичних наступа у Југословенском павиљону на међународној уметничкој изложби Бијенале у Венецији.

Dr Ana Ereš i promocija knjige_"Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu" u Galeriji Matice srpske
Промоција књиге: „Југославија на Венецијанском бијеналу“

Публика ће имати прилику да чује више о културно-политичким позицијама југословенских држава на међународном нивоу, као и начинима прихватања модернизма унутар мреже уметничких институција у Југославији.

На промоцији ће говорити:

 • др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске,
 • историчарке уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић и други
 • Ана Ереш, ауторка.

Радно време Галерије Матице српске у току Манифестације:

 • од 10 до 22 часа
 • 15. мај од 10 до 22 часа

Адреса: 

 • Трг галерија 1, Нови Сад

Сајт: Галерија Матице српске