Muzej „Ras“ u Novom Pazaru

Stalna postavka – Muzej „Ras“ u Novom Pazaru


Muzej „Ras“ u Novom Pazaru je osnovan 1953. godine na inicijativu saveta za prosvetu i kulturu SO Novi Pazar iz 1952. godine. Smešten je u centru grada, u jednoj od starih, gradskih kuća, tradicionalne arhitekture iz sredine 19. veka. Muzej je kompleksnog tipa i obuhvata stalnu postavku koju čine arheološko, istorijsko, etnološko deljenje, kao i  numizmatika i likovna i zbirka primenjene umetnosti.

Muzej „Ras“ je organizator naučnih, stručnih skupova, izložbi a zapažen po izdavačkoj delatnosti (Novopazarski zbornik). Raspolaže sa 333 m2 izložbenog prostora i sa 5.876 eksponata. Godine 2013. proglašen je za instituciju od nacionalnog značaja.

Posebni programi

Tokom trajanja Manifestacije „Muzeji za 10“ 2021.,  Muzej “Ras” će, kao i prethodnih godina, uzeti učešće u obeležavanju Manifestacije kao dobar primer institucijalne saradnje.

 U skladu sa novonastalom situacijom, naše učešće se verovatno bazirati na on lajn programima u vidu virtualnih izložbi i sličnih programa.

„Moj omiljeni eksponat“

„Moj omiljeni eksponat“ odabraće i o njemu nešto reći deca sa posebnim potrebama pri udruženju „Centar za autizam i razvojne smetnje“.

Radno vreme u toku Manifestacije

  • od 09 do 20 časova

Adresa:

  • Stefana Nemanje 20, Novi Pazar


Sajt:Muzej „Ras“