Muzej Horeum Margi-Ravno Ćuprija

Stalna postavka Muzeja Horeum Margi-Ravno u Ćupriji


Muzej Horeum Margi-Ravno Ćuprija – Stalna postavka Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ Ćuprija čine eksponati arheološke, istorijske, numizmatičke i etnografske zbirke, sa akcentom na arheološku, obzirom da se muzej nalazi na arheološkom lokalitetu Horreum Margi (1-4.v.n.e.). Pored kamene plastike sa gore pomenutog lokaliteta, arheološku postavku čine i eksponati sa neolitskog arheološkog lokaliteta Stublina (3500-5000 god. p.n.e.) koji je takođe u teritorijalnoj nadležnosti Muzeja.

Muzejska postavka, Hureum Margi-Ravno, Ćuprija

Posebni programi

 Arheološka radionica „Mali istraživači

12. i 14. maj 2021. od 13-16 sati

Radionica arheologije i konzervacije za decu školskog uzrasta koja bi se sastojala iz dva dela. Prvi, praktični, bi se sastojao iz upoznavanja dece sa arheologijom kroz konzervatorski tretman predmeta. Drugi, teorijski deo bi se odnosio na prezentaciju lokalnog kulturnog nasleđa sa posebnim akcentom na negativnu pojavu divljih iskopavanja i njihovom negativnom dejstvu.

Izložba proširene stvarnosti antičkog grada „Horreum Margi“

15. maj 2021, od 18-23 sati (Evropska Noć Muzeja)

Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horreum Margi biće postavljena u stalnoj postavci muzeja i pružiće posetiocima jedinstvenu priliku da se sa eksponatima upoznaju na jedinstven i zanimljiv način, kao i da steknu sliku o mogućem izgledu antičkog grada Horreum Margi kroz digitalnu rekonstrukciju mogućeg izgleda grada.

Digitalizacija Muzeja Hureum Margi - Ravno u Ćupriji

Izložba dela iz umetničke zbirke muzeja

18. maj 2021. od 18 sati

Otvaranje izložbe „Umetnička zbirka muzeja“ u okviru koje će posetioci po prvi put moći da vide dela umetnika koja se čuvaju u umetničkoj zbirci muzeja. Izložbu čine dela 27 autora. Značajan segment ove postavke je svakako kolekcija radova autora koji su učestvovali na konkursu „ Matiću u čast“ kao i dela troje dobitnika nagrade „Matiću u čast.

Radno vreme:

  • radnim danima od 08 do 20 časova


Adresa: 

  • Jovana Kursule 2, Ćuprija


Sajt: Muzej „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji