Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac Raška


Stalna postavka Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac Raška


Spomen sobaRaška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915″ 

od 10 do 20 časova.

Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac Raška: Sled istorijskih događaja pretvorio je Rašku u jesen 1915. u privremenu ratnu prestonicu Kraljevine Srbije.

Krajem oktobra, u Rašku je prispela Vlada, Vrhovna komanda, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici savezničkoh diplomatskih misija, te činovnici važnijih državnih namesništava.

Za sedište Vlade bila je određena kuća uglednog i imućnog Raščanina Ljubomira Kursulića, smeštena na samom ulazu u grad iz pravca Kraljeva. Vlada je u njoj boravila 13 dana, to jest do 12. novembra i za to vreme održala 11 sednica na kojima su, osim svakodnevne analize spoljnopolitičke i situacije na bojištu, donete i neke od, pokazaće se kasnije, sudbonosnih odluka po sudbinu srpske države.

Memorijal „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915“

U čast 100-te godišnjice boravka Vlade Kraljevine Srbije u Raški, 2015. godine, otvoren je memorijal – trajna postavka u kojoj se pored brojnih fotografija,  rekonstruisanih uniformi i drugih relevantnih detalja, našao i prostor posvećen slavnoj heroini Prvog svetskog rata, Milunki Savić, koja potiče iz ovih krajeva (Jošanička Banja), kao i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

(Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška, Ibarska 6 )

Memorijalna soba Milunke Savić u Jošaničkoj Banji

Od 10 do 14 časova.

U okviru Memorijalnog kompleksa, podignutog 1995. godine u čast najveće srpske heroine, otvorena je 2020. stalna izložbena postavka „Memorijalna soba Milunke Savić“.  Izložba je multimedijalnog karaktera i čine je brojne fotografije, dokumenta, predmeti, filmska i arhivska građa koji osvetljavaju lik i delo narednika Srpske vojske, poreklom iz sela Koprivnica kod Jošaničke Banje.

Postavka

Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik sačinjen od fotografija iz različitih perioda Milunkinog života, a  one iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. Drugi segment postavke su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski koji dočaravaju uslove u kojima je Milunka ratovala. Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata (vojne uniforme, zastave, oružje…), fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

(Jošanička Banja)

Posebni programiCentra za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac Raška

 

Izložba: Reciklaža igre

12. maj 2021. godine u 19:30 časova

Izložba Reciklaža igre predstavlja seriju radova iz istoimenog  ciklusa umetnika Ivana Kocića. Brojna dela ukazuju na iscrpan rad, a u stvari „Ivan je pronašao način da nikada ne prestane da se igra stvarajući upečatljive, trodimenzionalne ženske portrete sačinjene od neprerađenih dečjih uspomena. Njegovi radovi pričaju priču o detinjstvu, igri i opominju na prolaznost ali i našu lakomislenost kojom velikom brzinom konzumiramo predmete. Uklopljeni tehnikom asamblaž, nekada voljeni objekti dečje igre intervencijom umetnika postaju prelepi ženski portreti.“

Autor izložbe: Ivan Kocić, master zidnog slikarstva (Fakultet primenjenih umetnosti Beograd)

Posetioci centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Posetioci Galerije

(Galerija Centara za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška, Ibarska 6)

Predavanje: Srpsko viteštvo srednjeg veka

14. maj 2021. godine u 19:30 časova

Kao jedno od najvažnih obeležja veštine ratovanja ali i čitave srednjovekovne epohe, viteštvo u Srbiji ima bogatu tradiciju. Oklopljeni konjanik bio je vrhunski ratnik tog doba, a kultura viteških turnira, dvoboja, grbova, bogato izrađenih mačeva, šlemova i drugih delova ratničke opreme oslikavaju ideje i estetiku društva u kome su takvi ratnici uživali najviši ugled. Za srednjovekovnog čoveka viteštvo je ipak predstavljalo pre svega ideju duhovnog razvoja ličnosti, pa njegovu suštinu treba tražiti u etici i načelima tadašnjeg društva i hrišćanske civilizacije.

Kroz istražene primere iz srpske srednjovekovne prošlosti, mogu se pratiti sva važna obeležja srednjovekovnog viteštva, od njegovog nastanka do pred kraj srednjeg veka i prepoznati dometi i podvizi koji su u okviru njega ostvareni.

Predavač: Marko Aleksić, magistar arheologije (Filozofski fakultet u Beogradu 2006), završio je i postdiplomske studije kulture (AAOM, Beograd 2002). Stekao je zvanje kustosa u Narodnom muzeju u Beogradu i istraživač saradnik je u Arheološkom insitutu SANU.

(Galerija Centara za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška, Ibarska 6)

Koncert: Muzika za klavir i violončelo

15. maj 2021. godine u 18:00 časova

Na koncertu će biti izvedena odabrana dela klasične i filmske muzike.

Stalna muzejska postavka, Centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Stalna muzejska postavka

Izvođači: Bojana Šumanjski, pijanistkinja i Đorđe Milošević, violončelista.

(Staro – tursko kupatilo, Jošanička Banja)

 Radionica: Vrlina u nevolji zablista

 Utorak 17. maj 2021. godine u 10:00 časova

Učesnici radionice će kroz priču o Velikom ratu, Milunki Savić i njenom životnom putu, uz zanimljive aktivnosti, upoznati i vrednosti – vrline koje se zapažaju u ličnosti i delovanju najveće srpske heroine. Cilj radionice je, u vremenu koje karakteriše kriza uzora, najčešće onih iz virtuelnog sveta, i urušeni sistem vrednosti, da kroz svetli primer iz istorije ukaže i pokuša da podstakne učesnike da razmišljaju o pravim vrednostima pa i da ih uvide u sebi. Na drugoj strani, kroz svođenje priča na određene fotografije, predmete i primere vrlina, deca će putem asocijacija lakše zapamtiti detalje iz Milunkinog života i Velikog rata.

Nakon vođenja kroz izložbu o Milunki Savić deca će dobiti radni materijal (radna sveska, sličice, lepak) u kom će povezivati priču iz vođenja, kratak tekst i sličice koje će lepiti na odgovarajuća mesta tako da svaka sličica bude asocijacija na određeni detalj iz Milunkinog života koji pokazuje određenu njenu vrlinu.

Izlpožbena postavka, Centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Izložbena postavka

Radionica je namenjena deci uzrasta od  11 do 14 godina. Zainteresovani se mogu prijaviti na telefon 061/3110983.

Radionica je namenjena deci uzrasta od  11 do 14 godina. Radionicu vodi: Danijela Matović, koautorka izložbe o Milunki Savić.

(Memorijalna soba Milunke Savić u Jošaničkoj Banji)

centar za kulturu obrazovanje i informisanje gradac
Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška

 

Radno vreme:

  • Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije“ – od 10 do 20 časova
  • Memorijalna soba Milunke Savić u Jošaničkoj Banji – od 10 do 14 časova

Adresa:

  • Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška, Ibarska 6
  • Memorijalna soba Milunke Savić, Jošanička Banja


Sajt: Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška