Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка


Стална поставка Центра за културу, образовање и информисање Градац Рашка


Спомен собаРашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915″ 

од 10 до 20 часова.

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка: След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије.

Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава.

За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

Меморијал „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка у којој се поред бројних фотографија,  реконструисаних униформи и других релевантних детаља, нашао и простор посвећен славној хероини Првог светског рата, Милунки Савић, која потиче из ових крајева (Јошаничка Бања), као и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6 )

Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи

Од 10 до 14 часова.

У оквиру Меморијалног комплекса, подигнутог 1995. године у част највеће српске хероине, отворена је 2020. стална изложбена поставка „Меморијална соба Милунке Савић“.  Изложба је мултимедијалног карактера и чине је бројне фотографије, документа, предмети, филмска и архивска грађа који осветљавају лик и дело наредника Српске војске, пореклом из села Копривница код Јошаничке Бање.

Поставка

Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик сачињен од фотографија из различитих периода Милункиног живота, а  оне иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација. Други сегмент поставке су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски који дочаравају услове у којима је Милунка ратовала. Трећи део поставке представља изложба предмета из периода Првог светског рата (војне униформе, заставе, оружје…), фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Le Petit Journal.

(Јошаничка Бања)

Посебни програми Центра за културу, образовање и информисање Градац Рашка

 

Изложба: Рециклажа игре

12. мај 2021. године у 19:30 часова

Изложба Рециклажа игре представља серију радова из истоименог  циклуса уметника Ивана Коцића. Бројна дела указују на исцрпан рад, а у ствари „Иван је пронашао начин да никада не престане да се игра стварајући упечатљиве, тродимензионалне женске портрете сачињене од непрерађених дечјих успомена. Његови радови причају причу о детињству, игри и опомињу на пролазност али и нашу лакомисленост којом великом брзином конзумирамо предмете. Уклопљени техником асамблаж, некада вољени објекти дечје игре интервенцијом уметника постају прелепи женски портрети.“

Аутор изложбе: Иван Коцић, мастер зидног сликарства (Факултет примењених уметности Београд)

Posetioci centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Посетиоци Галерије

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Предавање: Српско витештво средњег века

14. мај 2021. године у 19:30 часова

Као једно од најважних обележја вештине ратовања али и читаве средњовековне епохе, витештво у Србији има богату традицију. Оклопљени коњаник био је врхунски ратник тог доба, а култура витешких турнира, двобоја, грбова, богато израђених мачева, шлемова и других делова ратничке опреме осликавају идеје и естетику друштва у коме су такви ратници уживали највиши углед. За средњовековног човека витештво је ипак представљало пре свега идеју духовног развоја личности, па његову суштину треба тражити у етици и начелима тадашњег друштва и хришћанске цивилизације.

Кроз истражене примере из српске средњовековне прошлости, могу се пратити сва важна обележја средњовековног витештва, од његовог настанка до пред крај средњег века и препознати домети и подвизи који су у оквиру њега остварени.

Предавач: Марко Алексић, магистар археологије (Филозофски факултет у Београду 2006), завршио је и постдипломске студије културе (ААОМ, Београд 2002). Стекао је звање кустоса у Народном музеју у Београду и истраживач сарадник је у Археолошком инситуту САНУ.

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Концерт: Музика за клавир и виолончело

15. мај 2021. године у 18:00 часова

На концерту ће бити изведена одабрана дела класичне и филмске музике.

Stalna muzejska postavka, Centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Стална музејска поставка

Извођачи: Бојана Шумањски, пијанисткиња и Ђорђе Милошевић, виолончелиста.

(Старо – турско купатило, Јошаничка Бања)

 Радионица: Врлина у невољи заблиста

 Уторак 17. мај 2021. године у 10:00 часова

Учесници радионице ће кроз причу о Великом рату, Милунки Савић и њеном животном путу, уз занимљиве активности, упознати и вредности – врлине које се запажају у личности и деловању највеће српске хероине. Циљ радионице је, у времену које карактерише криза узора, најчешће оних из виртуелног света, и урушени систем вредности, да кроз светли пример из историје укаже и покуша да подстакне учеснике да размишљају о правим вредностима па и да их увиде у себи. На другој страни, кроз свођење прича на одређене фотографије, предмете и примере врлина, деца ће путем асоцијација лакше запамтити детаље из Милункиног живота и Великог рата.

Након вођења кроз изложбу o Милунки Савић деца ће добити радни материјал (радна свеска, сличице, лепак) у ком ће повезивати причу из вођења, кратак текст и сличице које ће лепити на одговарајућа места тако да свака сличица буде асоцијација на одређени детаљ из Милункиног живота који показује одређену њену врлину.

Излпожбена поставка, Цentar za kulturu obrazovanje i informisanje Гradac
Изложбена поставка

Радионица је намењена деци узраста од  11 до 14 година. Заинтересовани се могу пријавити на телефон 061/3110983.

Радионица је намењена деци узраста од  11 до 14 година. Радионицу води: Данијела Матовић, коауторка изложбе о Милунки Савић.

(Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи)

centar za kulturu obrazovanje i informisanje gradac
Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка

 

Радно време:

  • Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ – од 10 до 20 часова
  • Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи – од 10 до 14 часова

Адреса:

  • Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6
  • Меморијална соба Милунке Савић, Јошаничка Бања


Сајт: Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка