Narodni muzej Kragujevac, Umetnička galerija

Narodni muzej Kragujevac

Stalna postavka – Narodni muzej Kragujevac


Narodni muzej Kragujevac, Umetnička galerija
Umetnička Galerija

Umetnička Galerija


Zbirka slikarstva: „20. vek slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja“

Autora  muzejskog savetnika – istoričara umetnosti Tatjane Milosavljević i višeg kustosa- istoričara umetnosti  Spomenke Kovačić- Gužvić, Narodni muzej Kragujevac.

Među tehnikama dominira ulje na platnu, dok su radovi u akvarelu, temperi, akrilu i mešanim tehnikama malobrojniji. Ukupno 48 slika od 40 autora čine pregled slikarstva iz Zbirke koji u hronološkom rasponu od 1919. do 1998. godine koji se bazira na delima koja mogu pružiti uvid u promene koje su obeležavale i srpsko slikarstvo.

(Umetnička Galerija, Vuka Karadžića 1, Kragujevac)

Kuća Prote Miloja Barjaktarovića


Izložba „Gradski život u Kragujevcu u drugoj polovini 19. veka“

Autora muzejskog savetnika – etnologa Nataše Nikolić

Uređenje kuće preko ambijentalnih rešenja dopunjeno je sa odevnim i upotrebnim predmetima iz svakodnevnog života i prikazuje život jedne tipične porodice građanskog društva druge polovine 19. veka. Ambijentalnom postavkom obuhvaćene su tri prostorije: kuhinja, ženska ili spavaća soba i muška ili salonska soba.

(Kuća Prote Miloja Barjaktarovića, Svetozara Marković 21, Kragujevac)

Galerija Nikole Koke Janković


Izložba: „Nikola Koka Janković. Živeti umetnost“

Autora višeg kustosa-istoričara umetnosti Katarine Babić

U okviru monografske izložbe retrospektivnog karaktera „Nikola Koka Janković. Živeti umetnost“ predstavljena su najreprezentativnija dela iz veoma vredne zbirke vajarevog legata.

Galerija Nikole Koke Janković, Narodni muzej Kragujevac
Galerija Nikole Koke Janković

Postavka je tematski koncipirana formiranjem celina poput portreta, javnih spomenika, ratnika, majki i sitne plastike. Prikazan je sveobuhvatni presek vajarskog opusa akademika Nikole Koke Jankovića jednog od najznačajnijih i najuspešnijih srpskih skulptora druge polovine 20. veka.

Narodni muzej u Kragujevcu realizovao je virtuelnu prezentaciju Galerije Nikole Koke Janković, koja radi u okviru pomenutog muzeja.

Prezentaciju možete pronaći na klikom na link.

(Galerija Nikole Koke Janković, ul.Slobode bb, Kragujevac)

Stara skupština


Izložba: „Put stvaranja moderne srpske državnosti“

Autora Roksande Aleksić i Miloša Jurišić

Realizaciju izložbe finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja RS.

(Stara skupština, Kosovska 2 (u porti Stare crkve), Kragujevac)

Posebni programi – Narodni muzej Kragujevac

 

Izložba: Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala

Otvaranje izložbe 14.05.2021. godine u 12 sati.

Sreten Stojanović (1898-1960) je bio svestran umetnik širokih kreativnih mogućnosti koji se pored skulpture bavio slikarstvom (često u funkciji skulpture) i crtežom. Po oceni kritičara Stojanović je pre svega monumentalista, drugi izdvajaju figurine i sitnu plastiku, dok većina smatra da je najznačajniji doprinos umetnosti dao u psihološkom portretu čiji je tvorac. Skulpturu je studirao u Beču i kod poznatog vajara Burdela u Parizu, gde su već njegovi prvi radovi bili zapaženi.

Po dolasku sa usavršavanja iz Pariza u Beograd , Sreten Stojanović  se pridružio vajarima koji su u srpsku skulpturu uneli svežiji dah tokom „konstruktivističke“ treće decenije, ali se uskoro okreće realističkom pristupu sa laganim proplamsajima modernizma koji će negovati do kraja života.

Ne obazirući se na one koji su ga smatrali anahroničnim, Stojanović je svoje studente među kojima je bio i Kragujevčanin Nikola Koka Janković, potonji ugledni profesor i akademik, u čijem legatu se održava izložba njegovog nekadašnjeg profesora, učio da promišljaju i stvaraju kao oni sami, kako žele, ali je bio kritičan prema epigonstvu i pomodarstvu. Stvaralaštvo Sretena Stojanovića, odraz snage i doslednosti, rafinirano u materiji i poetičkim varijacijama realizma, u samom je vrednosnom vrhu srpske plastičke misli, pa će i on, sa tim atributima, ostati vidno zabeležen u istoriji naše moderne umetnosti.

(Galerija Nikole Koke Janković, ul.Slobode bb, Kragujevac)

Izložba: „Hoću i ja da znam“

subota, 15.maj, otvaranje u 19h

U okviru projekta, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, pod nazivom „Hoću i ja da znam“, koji je prilagođen osobama sa invaliditetom (gluvim i nagluvim;  slepim i slabovidim), biće otvorena izložba,  o Dvorskom kompleksu u Kragujevcu, u  XIX veku, pedagoškog odeljenja. Na izložbi će biti prikazana skenirana dokumenta Državnog arhiva Srbije, iz perioda prve i druge vladavine  kneza Miloša i Mihaila  Obrenović; predmeti iz  XIX veka, iz zbirki Odeljenja za istoriju Narodnog muzeja u Kragujevcu; taktilna tabla, skenovi konaka, članova porodice Obrenović… Izložba govori o Prvoj prestonici moderne Srbije,  životu Miloša Obrenovića, kao i o dešavanjima u Kragujevcu tokom XIX veka.

Autor: Katarina Đurić, kustos pedagog-nosilac projekta

(Amidžin konak, Vuka Karadžića 1, Kragujevac)

Izložba: „Braća Musići“

subota, 15. maj

Preuzimanje izložbe „Braća Musići“, autora dr Ljubiše Vasiljević, muzejskog savetnika-arheologa, iz Narodnog muzeja u Kruševcu. Otvaranje u Noći muzeja.

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • radnim danima od 09-16 časova
  • subota, 15.05.2021, od 18-24 časa
  • nedelja, 16.05.2021, neradni dan

 

Adresa:

  • Knez Mihailov konak, Vuka Karadžića 1, Kragujevac
  • Amidžin konak, Vuka Karadžića 1, Kragujevac
  • Umetnička Galerija, Vuka Karadžića 1, Kragujevac
  • Kuća Prote Miloja Barjaktarovića, Svetozara Marković 21, Kragujevac
  • Mali likovni salon, Nikole Pašića 10 (pasaž Robne kuće), Kragujevac
  • Stara skupština, Kosovska 2 (u porti Stare crkve), Kragujevac
  • Galerija Nikole Koke Janković, ul.Slobode bb, Kragujevac

 

Sajt: Narodni muzej Kragujevac