Галерија легата Николе Коке Јанковића у Крагујевацу

Галерија легата Николе Коке Јанковића у Крагујевцу

Стална поставка – Галерија легата Николе Коке Јанковића


Галерија легата Николе Коке Јанковића основана је у оквиру Народног музеја у Крагујевцу са циљем да чува, проучава, излаже и тумачи уметничка дела из заоставштине вајара, једног од најзначајнијих представника реалистичког приступа југословенскe скулптурe после 1950. године.

Galerija Nikole Koke Janković, Narodni muzej Kragujevac - stalna postavka
Стална поставка Галерије

Изложба: „Никола Кока Јанковић. Живети уметност“

Аутора вишег кустоса-историчара уметности Катарине Бабић

Стална поставка „Никола Кока Јанковић. Живети уметност“ ретроспективног је карактера и пружа свеобухватни пресек разноврсног и богатог уметничког опуса академика Јанковића. Најрепрезентативнија дела настала током седам деценија дугог уметничког опуса приказана су у тематски конципираним целинама попут портрета, јавних споменика, ратника, мајки и ситне пластике.

Posetioci Galerija Nikole Koke Janković, Narodni muzej Kragujevac
Посетиоци

Приказан је свеобухватни пресек вајарског опуса академика Николе Коке Јанковића једног од најзначајнијих и најуспешнијих српских скулптора друге половине 20. века.

Народни музеј у Крагујевцу реализовао је виртуелну презентацију Галерије Николе Коке Јанковић, која ради у оквиру поменутог музеја.

Презентацију можете пронаћи кликом на линк.

(Галерија Николе Коке Јанковић, ул.Слободе бб, Крагујевац)

Посебан програм

Изложба: Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала

Отварање изложбе 14.05.2021. године у 12 сати.

Сретен Стојановић (1898-1960) је био свестран уметник широких креативних могућности који се поред скулптуре бавио сликарством (често у функцији скулптуре) и цртежом. По оцени критичара Стојановић је пре свега монументалиста, други издвајају фигурине и ситну пластику, док већина сматра да је најзначајнији допринос уметности дао у психолошком портрету чији је творац. Скулптуру је студирао у Бечу и код познатог вајара Бурдела у Паризу, где су већ његови први радови били запажени.

По доласку са усавршавања из Париза у Београд , Сретен Стојановић  се придружио вајарима који су у српску скулптуру унели свежији дах током „конструктивистичке“ треће деценије, али се ускоро окреће реалистичком приступу са лаганим пропламсајима модернизма који ће неговати до краја живота.

Не обазирући се на оне који су га сматрали анахроничним, Стојановић је своје студенте међу којима је био и Крагујевчанин Никола Кока Јанковић, потоњи угледни професор и академик, у чијем легату се одржава изложба његовог некадашњег професора, учио да промишљају и стварају као они сами, како желе, али је био критичан према епигонству и помодарству. Стваралаштво Сретена Стојановића, одраз снаге и доследности, рафинирано у материји и поетичким варијацијама реализма, у самом је вредносном врху српске пластичке мисли, па ће и он, са тим атрибутима, остати видно забележен у историји наше модерне уметности.

(Галерија Николе Коке Јанковић, ул.Слободе бб, Крагујевац)

Радно време у току Манифестације:

  • радним данима од 09-16 часова
  • субота, 15.05.2021, од 18-24 часа
  • недеља, 16.05.2021, нерадни дан

 

Адреса:

  • Галерија Николе Коке Јанковић, ул.Слободе бб, Крагујевац

 

Сајт: Народни музеј Крагујевац