Muzej pozorišne umetnosti Srbije


Muzej pozorišne umetnosti Srbije, redovni i revnosni učesnik manifestacije „Muzeji za 10“ ove godine, usled pandemije izazvane virusom COVID-19, na žalost nije u mogućnosti da ponudi obilje raznovrsnih programa, kako je to do sada činio.

Posetiocima manifestacije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije će ponuditi novu izložbenu postavku.

Posebni programi Muzej pozorišne umetnosti Srbije

 

Izložba: MADAM BATERFLAJ – JEDAN VEK U BEOGRADU

Izložba povodom 100 godina od osnivanja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, autor dr Jelica Stevanović

Narodno pozorište u Beogradu je osnovano 1868. godine kao dramski teatar, ali od prvog dana razvija tesnu vezu sa muzičkom umetnošću. Instrumentalna i vokalna muzika su bile sastavni deo mnogih predstava, a običaj je bio i da se pojedine numere izvode publici pre početka predstave i između činova, odnosno između dva ili tri kraća komada koja su igrana kao celovečernji program.

Ponekad su izvođene uvertire i drugi odlomci iz popularnih operskih i operetskih partitura. Tokom sledećih decenija razvija se tzv. „muzička grana“ Narodnog pozorišta, zahvaljujući kojoj su do Prvog svetskog rata na scenu postavljana sve zahtevnija muzičko-scenska dela, čija kruna je bila premijera Verdijevog Trubadura, 24. aprila 1913.

Premijera Madam Baterflaj Đakoma Pučinija – 11. februara 1920. godine

Dolazak ruskih umetnika posle Oktobarske revolucije, omogućio je formiranje stalnog operskog ansambla, krajem 1919. godine, i uspostavljanje redovnog operskog repertoara, premijerom  Madam Baterflaj Đakoma Pučinija, 11. februara 1920. godine. Prva premijera ovog ansambla je bila u „privremenoj sali u Manežu“, jer rekonstrukcija zgrade kod Spomenika još nije bila završena.

Dirigovao je Stanislav Binički, predstavu je režirao Rudolf Fejfar, a scenograf je bio naš čuveni slikar Jovan Bijelić. Predstava je u kontinuitetu igrana sve do Drugog svetskog rata, preko 130 puta.

I u periodu od 1944. do danas, Madam Baterflaj je skoro neprekidno na repertoaru. Prva posleratna premijera je bila 19. jula 1945. godine (izvedena preko 120 puta), sledeća postavka se nadovezala bez pauze u izvođenju, 9. februara 1963. (sa obnovom iz 1974. godine, doživela je 60 repriza). Postavka čija premijera je bila 14. decembra 1984. i dalje je na repertoaru, preko tri i po decenije.

U jubilarnoj, 100. godini rada Opere Narodnog pozorišta, Madam Baterflaj je proslavila svoj zlatni jubilej 111. izvođenjem ove dugoveke postavke. 

Osim izvanrednih domaćih soprana, u naslovnoj ulozi su gostovale i brojne vrsne umetnice iz zemlje i inostranstva.

Pučinijeva Madam Baterflaj, jedno od najpopularnijih dela operske literature, nesumnjivo je i jedan od najomiljenijih naslova beogradske operske publike, o čemu najbolje svedoči ceo vek kontinuiranog izvođenja.
Adresa: 

  • Gospodar Jevremova 19


Sajt: Muzej pozorišne umetnosti Srbije