Музеј позоришне уметности Србије


Музеј позоришне уметности Србије, редовни и ревносни учесник манифестације „Музеји за 10“ ове године, услед пандемије изазване вирусом COVID-19, на жалост није у могућности да понуди обиље разноврсних програма, како је то до сада чинио.

Посетиоцима манифестације, Музеј позоришне уметности Србије ће понудити нову изложбену поставку.

Посебни програми Музеј позоришне уметности Србије

 

Изложба: МАДАМ БАТЕРФЛАЈ – ЈЕДАН ВЕК У БЕОГРАДУ

Изложба поводом 100 година од оснивања Опере Народног позоришта у Београду, аутор др Јелица Стевановић

Народно позориште у Београду је основано 1868. године као драмски театар, али од првог дана развија тесну везу са музичком уметношћу. Инструментална и вокална музика су биле саставни део многих представа, а обичај је био и да се поједине нумере изводе публици пре почетка представе и између чинова, односно између два или три краћа комада која су играна као целовечерњи програм.

Понекад су извођене увертире и други одломци из популарних оперских и оперетских партитура. Током следећих деценија развија се тзв. „музичка грана“ Народног позоришта, захваљујући којој су до Првог светског рата на сцену постављана све захтевнија музичко-сценска дела, чија круна је била премијера Вердијевог Трубадура, 24. априла 1913.

Премијера Мадам Батерфлај Ђакома Пучинија – 11. фебруара 1920. године

Долазак руских уметника после Октобарске револуције, омогућио је формирање сталног оперског ансамбла, крајем 1919. године, и успостављање редовног оперског репертоара, премијером  Мадам Батерфлај Ђакома Пучинија, 11. фебруара 1920. године. Прва премијера овог ансамбла је била у „привременој сали у Манежу“, јер реконструкција зграде код Споменика још није била завршена.

Дириговао је Станислав Бинички, представу је режирао Рудолф Фејфар, а сценограф је био наш чувени сликар Јован Бијелић. Представа је у континуитету играна све до Другог светског рата, преко 130 пута.

И у периоду од 1944. до данас, Мадам Батерфлај је скоро непрекидно на репертоару. Прва послератна премијера је била 19. јула 1945. године (изведена преко 120 пута), следећа поставка се надовезала без паузе у извођењу, 9. фебруара 1963. (са обновом из 1974. године, доживела је 60 реприза). Поставка чија премијера је била 14. децембра 1984. и даље је на репертоару, преко три и по деценије.

У јубиларној, 100. години рада Опере Народног позоришта, Мадам Батерфлај је прославила свој златни јубилеј 111. извођењем ове дуговеке поставке. 

Осим изванредних домаћих сопрана, у насловној улози су гостовале и бројне врсне уметнице из земље и иностранства.

Пучинијева Мадам Батерфлај, једно од најпопуларнијих дела оперске литературе, несумњиво је и један од најомиљенијих наслова београдске оперске публике, о чему најбоље сведочи цео век континуираног извођења.
Адреса: 

  • Господар Јевремова 19


Сајт: Музеј позоришне уметности Србије