Народни музеј Врање

Стална поставка Народног музеја у Врању


Народни музеј Врање је смештен  у  Пашиним конацима. Саградио га је паша Рауф бег Џиноли  1765. године. У првој згради или  Селамлеку  све до 2017. године  била је постављена стална поставка са експонатима из археолошке и етнолошке збирке из периода  од праисторије до  данашњих дана. Због реконструкције и ревитализације зграде  средствима  додељеним на конкурсу Министарства културе и информисања РС “Градови у фокусу“ за 2017. годину  пројектом “Врањском калдрмом“ за рестаурацију и санацију  зграде Селамлука и Музеј –куће “Бора Станковић“  стална поставка је    склоњена у депо Музеја.

Ове године посетиоци Манифестације “Музеји за 10“ неће бити у прилици да погледају сталну поставку.

Pašini konaci, Narodni muzej Vranje
Пашин конак

Народни музеј Врање, у оквиру конкурса “Градови у фокусу“ за пројекат “Старо, старо ми дајте, оно што мирише на сув босиљак“ у 2020. години за иновирање и враћање музејске сталне поставке, финансиски је подржало Министартво културе и информисања Републике Србије.

(Народни музеј Врање, Пионирска 1)

Музеј-кућa „Бора Станковић“


После ревитализације  и санације Музеј-куће “Бора Станковић“ у Врању, стална поставка је враћена до краја августа 2018. Свечано је отворне за посетиоце 6. новембра 2018. године  на којој су присуствовали градоначелник Врања др Слободан Миленковић и Министар за културу господин  Владан Вукосављевић. Кућа има статус споменика културе од великог значаја. Саграђена је  око 1855. године уштеђевином  Борине бабе Злате. Саграђена је у балканско орјенталном стилу и у њој се родио  Бора Станковић 1876. године. Посе бабине смрти Бора је  кућу продао и она је све до 1964. године припадала породици Поповић, када је кућа  откупљена од стране СО Врање , уређена анбијентално и званично отворена за посетиоце 18. јуна 1967. године. Кућа има  трем или “ајет“- уређен је з свечане прилике, како је изгледао у летњим данима. Ту је софра и столица троношка.Сталну поставку  чини: Гостинска соба- раније је свака кућа у Врању имала гостинску собу.

Кућа Боре Станковића

То је била  јалепша и најпространија соба.Ту се није боравило и увек је била намештена и спремна за госте.Ова просторија уређена је по опису из  Борине приповетке “Увела ружа“ и других дела.Поред зида су миндерлуци, на зиду са источне стране, иконостас њихове кућне славе Св. Николе. Ту је витрина са  Бориним књигама, старинско оглдало, зидни сат и сандук за одела. Посуђе које се налази на рафовима у гостинсккој  и баба Златиној соби, користило се усвечаним приликама, кад дођу гости. Покућство у овој соби је мешавина старо-српског и турско источњачког порекла, како се користило у Врању у 19. веку.Баба Златина соба-   ту је разбој и  гвоздени кревет. Где је старица шила, ткала и бринула о свом унуку.

Спомен соба  Боре Станковића/његова радна соба/ пројектом  “Осавмењавање сталне поставке Спомен собе Музеј куће Боре Станковића“подржаног  од стране Министарства културе и информисања Ребублике Србије  у области  музејског наслеђа добила  “Ново рухо“  отворена  за посетиоце  у оквиру програма обележавања Дана Врања /дана142. годишњица  ослобођења Врања од Турака / 30. јанауара 2020. године,На отварању говорили Зорица Јовић,Градска већница за културу и Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање.

Одаја или кућа- је  у време Станковићевог детињства   била кухиња која се користила у зимско доба године. Данас су ту изложени : Борин дивит, табакера,  тапија о наслеђу куће, признаница о њеној продаји из 1898. године писане Борином руком,  Баба Златино либаде, кецеља Борине мајке Васке и ланац од сата  његовог оца Стојана.

Дворишна зграда- такође има трем или ајет и служила је као летња кухиња, и називали су је летња “кућа“. Ту  је изложено посуђе за свакодневну употребу. У дворишту и данас  постоје сведоци Бориног детињства; бунар, лозница /винова лоза/, дуд и старо стабло шимшира. Из калдрмисног сокака-улице  која носи назив Борине бабе Злате  кроз  дрвену капију  улази се у двориште калдрмисано са кућом  у орјенталнобалканском стилу, са малим доксатом , “ајетом“, и над подрумом  виновом лозом. Са лев стране је велики бокор  старог зеленог шимшира, и стари бунар испред куће. У централном делу дворишта је  стари шамдуд и даље се стиже до  летње кухиње. Ограђена је високим зидовима.

(Музеј кућа Бора Станковић, Баба Златина бр. 9)

ШОСО „Вуле Антић“


Школа за основно и средње образовање ученика свих врста сметњи у интелектуалном развоју,место где се наши ученици оспособљавају за самостални живот професионално,социјално и емоционално.У саставу школе организован је припремно-предшколски програм као и продужени боравак ученика .

Школа ради по редовном плану и програму ,али наши ученици стичу васпитање и образовање на основу тимски израђених планова усклађених психофизичким могућностима ученика.Деца се укључују у припремни предшколски програм,могу да наставе школовање, најпре, у основној школи која траје осам година у два циклуса, а затим и у средњој школи , за сада, два подручја рада-Текстилство и кожарство и Машинство и обрада метала, у двогодишњем и трогодишњем образовању. У школи се може и ванредно завршити школовање.

Monografija ŠOSO "Vule Antić", Narodni muzej Vranje

Дефектолози наше школе годинама уназад пружају подршку ученицима из редовних школа који у нашу школу долази на групне или индивидуалне третмане,неколико дана недељно ,у зависности од потреба ученика. Школа је 25. окробра 2020.године прославила 50 година постојања ,живота и рада у њој. Тим поводом објављена је Монографиjа школе. Промоција Монографије је одржана у Галерији Народног музеја у Врању-23.10.2020.и пропраћена изложбом дечијих радова који су изложени у фоајеу Галерије Народног музеја у Врању.

Галерија Народног музеја Врање

Посебни програми

 

Program Narodnog muzeja Vranje u toku Manifestacije "Muzeji za 10"
Програм Народног музеја Врање у току Манифестације „Музеји за 10“

Ново рухо Музеј куће-осавремењавање сталне поставке спомен собе Музеј-куће Боре Станковића

09.-15. новембра

Отворена за посетиоце 30. јануара 2020. године поводом Дана Врања у оквиру програма обележавања 142. годишњице ослобођења Врања од Турака пројекат финансиски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

(Музеј кућа Бора Станковић, Баба Златина бр. 9)


Изложба “Винчанска жена-богиња, мајка, мит“

09. 11. 2020. од 13 часова

Отварање изложбе “Винчанска жена-богиња, мајка, мит“ у сарадњи са Народним музеје Ниш, Велика сала Галерије Народног музеја Врање.

Аутори изложбе су археолог Татјана Трајковић Филиповић- кустос Народног музеја Ниш,  археолог Јулка Кузмановић Цветковић- музејскисаветник Народног музеја Топлице у Прокупљу, историчар  Александар Никезић  из Центра за културу Алексинац и археолог Петар Миливојевић  из Археолошког института у Београду.

О изложби и пројекту:

Значај пројекта: Винчанска жена-мит, богиња , мајка огледа се у сарадњи четири институција: два регионална музеја: нишког и прокупачког, као и Завичајног музеја Жупе у Александровцу и Културног центра у Алексинцу који у оквиру своје делатности имају и археолошку збирку.

Циљ пројекта је да се посетиоци изложбе кроз поставку неолитских фигурина,културних предмета  и осталог пратећег археолошког материјала детаљније упознају са друштвеним, привредним, култним, естетским и утилитарним обележјима и  тежњама неолитске популације на простору северне области централног Балкана.Та енергија усмерена ка стварању  практичних и корисних предмета каналише се до невероватног уметничког изражавања кроз фигуралну пластику као и дубоки религиозни однос према природи, непознатом и свему  што је окружавало живот и мисао неолитског човека, водећи посетиоца корак по корак кроз неолит. Битна за публику обухваћена пројектом јесте прилика за упознавање са веровањем, духовним и друштвеним живоом винчанског човека, као и са локалним специфичносима у силу и форми неолитских фигура. Пројекат  и изложба  финансирани су  средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложбу “Винчанска жена-мит,богиња, мајка“ прати монографија  “Познонеолитска и раноенеолитска фигурална пластика из северне области централног Балкана“, аутора  Петара Милојевића, Татјане Трајковић Филиповић, Јулке Кузмановић Цветковић, Александара Никезића, Сање Црнобрње Красић, Јелене Милојевић и Магдалене Селаковић.

Приликом отварања изложбе 9. новембра биће приређена ревија праисторијске одеће са детаљима и оригиналним решењима. У току трајања изложбе  биће одржане радионице за децу, осмишљене од аутора изложбе  и музејског едукатора.

(Велика сала Галерије Народног музеја Врање, 29. новембра бб)

Изложба’’Нове аквизиције Народног музеја Врање 2015-2019“

09. 11. 2020.

Изложбу  представљају дела 23 аутора: Милоша Ђорђевића, Милоша Томића, Жељке Момиров, Косте Бунушевца,Драгана Здравковића,Перице Донкова,Групе “Шкарт и Драгана Протића Проте, Мрђана Бајића, Душана Оташевића, Милете Продановића, Зорана Вранешевића, Марка Црнобрње, Александра Тодоровића, Габриела Глида, Михаела Милуновића, Слободанке Ступар, Вјере Дамјановић, Владимира Перића, Драгослава Крнајског, Марије Драгојловић, Нине Тодоровић и Весне Зарев откупљена  пројектно и финансиски подржане  на конкурсу Министарства културе и информисање у периоду од 2015 до 2019. године и тако омогућили осавремењавање ликовне збирке Одељења историје уметности Народног музеја у Врању.

(Мала сала Галерије Народног музеја Врање, 29. новембра бб)

Изложба дечијих радова

Поводом обележавања 50 година постојања и рада Школе “Вуле Антић“у Врању, отворена 25. 10. 2020. године.


(Фоаје Галерије Народног музеја, 29. новембра бб)

Народни музеј Врање

Адреса: Пионирска 1

 

 Галерија Народног музеја Врање

Адреса: 29. новембра бб

 

Музеј кућа Бора Станковић

Радно време:

  • Понедељак- петак 8:00 −20:00 часова
  • Субота-недеља : 9:00 – 13:00 часова

Адреса: Баба Златина бр. 9


Сајт: Народни музеј Врање