Narodni muzej Kruševac

Stalna postavka Narodnog muzeja u Kruševcu


Narodni muzej Kruševac – Stalna postavka obuhvata hronološki opseg od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, sve do sredine XX stoleća.

Organizovana u dva nivoa reprezentativnog muzejskog zdanja, stalna postavka je raspoređena na 583 m² izložbenog prostora. Odabrani eksponati, kao i sama postavka u celini svedoče o kulturnom i istorijskom razvoju kruševačkog kraja vodeći posetioce hronološki i slikovito kroz istorijska razdoblja.

(Narodni muzej Kruševac, Trg despota Stefana 15)

Kuća Simića


Smeštena u samom gradskom centru, nadomak Spomenika kosovskim junacima, Kuća Simića spada u najstarije očuvane objekte u Kruševcu i svojom arhitekturom svedoči orijentalni izgled nekadašnje čaršije. Po stilskim odlikama, može se pretpostaviti da je građena krajem XVIII ili početkom XIX stoleća. Isprva konak begovske porodice Vrenčevića, izazivača spora koji će biti povodom prisajedinjenja grada Kneževini Srbiji (1833), kuću je otkupio knez Miloš i poklonio je svome kumu, Stojanu Simiću, jednoj od najmarkantnijih ličnosti srpske političke istorije XIX veka. Stalna postavka u Kući Simića ima za cilj da odabirom predmeta iz muzejskih zbirki prikaže deo porodičnog života u kruševačkoj varoši kroz enterijer jednog građanskog doma na prelazu iz XIX u XX vek. Redovnim programskim aktivnostima, koji se umnogome realizuju u saradnji sa građanstvom, Kuća Simića nastoji da afirmiše duh nekadašnje varoši, apostrofirajući gradski život i kulturu na razmeđu vekova.

(Kuća Simića, Majke Jugovića 2)

Umetnička galerija


(Umetnička galerija, Majke Jugovića 12)

Posebni programi

 

Izložba: „Kraljev ađutant – GENERAL DUŠAN D. KRSTIĆ“

U Velikoj, svečanoj dvorani Narodnog muzeja Kruševac upriličena je izložba predmeta i arhivalija iz zaostavštine generala Dušana D. Krstića (Kruševac 1889-Niš 1981), učesnika balkanskih i prvog svetskog rata, ađutanta NJ. V. kralja Aleksandra Prvog i ličnog prijatelja predsednika Francuske Republike, Šarla de Gola. Izložba o ovoj jedinstvenoj ličnosti  realizovana je pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Kraljev ađutant
Kraljev ađutant

(Narodni muzej Kruševac, Trg despota Stefana 15)

Izložba: „Više od igre – dečje igre nekad i sad“

Na desetine tekstova o pomalo zaboravljenim dečjim igrama iz 20. veka, fotografije koje ilustruju dečje rođendane, okupljanja i najbezbrižniji deo života, ali i same igračke koje su obeležile odrastanje različitih generacija u Kruševcu.

Automobilčići, klikeri, barbike, praćke, domine, hula-hop, rolšue, porculanske lutke, biće zajedno sa pričama o „žmurki“, „između dve vatre“, „neka bije, neka bije“ – deo jedinstvene izložbe na jesen, koja će, sva je prilika, biti otvorena u skladu sa posebni epidemiološkim pravilima.

(Kuća Simića, Majke Jugovića 2)

Izložba: „(SAMO)IZOLACIJA“

Ove jeseni, Kruševljani će moći da pogledaju 60. jubilarnu Oktobarsku izložbu pod nazivom “(Samo)izolacija”. Izloženo je 35 radova 18 umetnika, različitih tehnika, a otkupna nagrada pripala je Zoranu Komatinoviću za rad Paris 2.

Ovim tematskim okvirom ukazujemo na poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu samoizolacije istučući lična iskustva i moguće aspekte sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samoizolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinelo je stvaranju individualnih interperetacija proisteklih iz novonastale situacije.

(Umetnička galerija, Majke Jugovića 12)

 

Narodni Muzej Kruševac

Radno vreme:

  • Od 08 do 20 časova svakog dana

Adresa: Trg despota Stefana 15

 

 

Kuća Simića

Radno vreme:

  • od 8 do 15 časova radnim danima i subotom

Adresa: Majke Jugovića 2

 

 

Umetnička galerija

Radno vreme:

  • od 8 do 16 časova radnim danima

Adresa: Majke Jugovića 12


Sajt: Narodni muzej Kruševac