Народни музеј Крушевац

Стална поставка Народног музеја у Крушевцу


Народни музеј Крушевац – Стална поставка обухвата хронолошки опсег од праисторије, преко антике и средњег века, кроз раздобље турске превласти и обнове српске државности, све до средине XX столећа.

Организована у два нивоа репрезентативног музејског здања, стална поставка је распоређена на 583 m² изложбеног простора. Одабрани експонати, као и сама поставка у целини сведоче о културном и историјском развоју крушевачког краја водећи посетиоце хронолошки и сликовито кроз историјска раздобља.

(Народни музеј Крушевац, Трг деспота Стефана 15)

Кућа Симића


Смештена у самом градском центру, надомак Споменика косовским јунацима, Кућа Симића спада у најстарије очуване објекте у Крушевцу и својом архитектуром сведочи оријентални изглед некадашње чаршије. По стилским одликама, може се претпоставити да је грађена крајем XVIII или почетком XIX столећа. Испрва конак беговске породице Вренчевића, изазивача спора који ће бити поводом присаједињења града Кнежевини Србији (1833), кућу је откупио кнез Милош и поклонио је своме куму, Стојану Симићу, једној од најмаркантнијих личности српске политичке историје XIX века. Стална поставка у Кући Симића има за циљ да одабиром предмета из музејских збирки прикаже део породичног живота у крушевачкој вароши кроз ентеријер једног грађанског дома на прелазу из XIX у XX век. Редовним програмским активностима, који се умногоме реализују у сарадњи са грађанством, Кућа Симића настоји да афирмише дух некадашње вароши, апострофирајући градски живот и културу на размеђу векова.

(Кућа Симића, Мајке Југовића 2)

Уметничка галерија


(Уметничка галерија, Мајке Југовића 12)

Посебни програми

 

Изложба: „Краљев ађутант – ГЕНЕРАЛ ДУШАН Д. КРСТИЋ“

У Великој, свечаној дворани Народног музеја Крушевац уприличена је изложба предмета и архивалија из заоставштине генерала Душана Д. Крстића (Крушевац 1889-Ниш 1981), учесника балканских и првог светског рата, ађутанта Њ. В. краља Александра Првог и личног пријатеља председника Француске Републике, Шарла де Гола. Изложба о овој јединственој личности  реализована је покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Kraljev ađutant
Краљев ађутант

(Народни музеј Крушевац, Трг деспота Стефана 15)

Изложба: „Више од игре – дечје игре некад и сад“

На десетине текстова о помало заборављеним дечјим играма из 20. века, фотографије које илуструју дечје рођендане, окупљања и најбезбрижнији део живота, али и саме играчке које су обележиле одрастање различитих генерација у Крушевцу.

Аутомобилчићи, кликери, барбике, праћке, домине, хула-хоп, ролшуе, порцуланске лутке, биће заједно са причама о „жмурки“, „између две ватре“, „нека бије, нека бије“ – део јединствене изложбе на јесен, која ће, сва је прилика, бити отворена у складу са посебни епидемиолошким правилима.

(Кућа Симића, Мајке Југовића 2)

Изложба: „(САМО)ИЗОЛАЦИЈА“

Ове јесени, Крушевљани ће моћи да погледају 60. јубиларну Октобарску изложбу под називом “(Само)изолација”. Изложено је 35 радова 18 уметника, различитих техника, а откупна награда припала је Зорану Коматиновићу за рад Парис 2.

Овим тематским оквиром указујемо на позицију уметника и уметничког стваралаштва у периоду самоизолације истучући лична искуства и могуће аспекте сагледавања околности у којима се налазимо, или стварање сопствене самоизолације, као бег од сурове реалности. Преиспитивање ставова уметника у односу на невидљивог непријатеља (вирус) или пак видљивих друштвених феномена, допринело је стварању индивидуалних интерперетација проистеклих из новонастале ситуације.

(Уметничка галерија, Мајке Југовића 12)

 

Народни Музеј Крушевац

Радно време:

  • Од 08 до 20 часова сваког дана

Адреса: Трг деспота Стефана 15

 

 

Кућа Симића

Радно време:

  • од 8 до 15 часова радним данима и суботом

Адреса: Мајке Југовића 2

 

 

Уметничка галерија

Радно време:

  • од 8 до 16 часова радним данима

Адреса: Мајке Југовића 12


Сајт: Народни музеј Крушевац