Zgrada Muzeja u Jevremovoj 21

Музеј Вука и Доситеја


 

Музеј Вука и Доситеја посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу.

Старија и богатија је Вукова збирка. Оформљена још крајем 19. века, када је Вукова кћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила његову заоставштину Краљевини Србији. У збирци се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа.

За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема јер су уништени у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела.

Посебан музеј посвећен двојици великана отворен је 28. фебруара 1949. године у једној од најстаријих стамбених зграда у Београду, у којој је једно време била Велика школа, с обзиром на то да је Доситеј Обрадовић био један од њених идејних твораца, а Вук Караџић један од ученика.

Muzej Vuka i Dositeja u okviru Narodnog muzeja u Beogradu
Музеј Вука и Доситеја

Вођење кроз Музеј Вука и Доситеја

Вођење кроз поставку 11. и 13. новембра у 16 часова

У саставу Народног музеја је и једини музеј посвећен двојици великана просветитељства у Србији – Вуку Караџићу и Доситеју Обрадовићу. У једном од најстаријих здања у Београду, познатом као Доситејев лицеј, у непосредној близини Студентског парка, у Господар Јевремовој 21 смештен је Музеј Вука и Доситеје.

Током вођења кроз сталну поставку у којој су изложени лични предмети Вука Караџића вредни портрети српских уметника, као прва издања двојице књижевника, може се доћи до занимљивих сазнања.

(Музеј Вука и Доситеја, Господар Јевремова 21, Београд)

Посебни програми Музеја Вука и Доситеја

Музеј из школске клупе

Изводи се уз Power Point презентацију са репродукцијама и фотографијама уз директна усмена објашњења кустоса који ће ученике провести кроз причу. На крају, ученици ће моћи да поставе додатна питања.

Трајање: 20 минута

Видео радионице

Изводе се уз директно приказивање експоната и објашњавање задатака. Ученици ће пратити видео радионицу, а по њеном завршетку могу да приступе изради цртежа, скулптуре или другог производа радионице.

Трајање: 20 минута

Заказивање термина врши се слањем упита на електронску адресу edukacija@narodnimuzej.rs

Стојимо вам на располагању за сва питања, предлоге и сугестије.


 

Музеј из школске клупе 1 – 4. разред

Ко је био Вук Караџић?

Ко је био Вук Караџић? Посматрајући и разговарајући о одабраним, личним предметима Вука Караџића који се налазе у збирци Музеја Вука и Доситеја, одгонетнућемо ово питање, али и научићемо зашто нам је Вук важан. 

Предмети: Свет око нас, природа и друштво, српски језик, народна традиција

Видео радионица: „Музеј Вука и Доситеја/ Басне у сликама

У оквиру кратког вођења ученици ће чути о значају Вука и Доситеја, при чему ћмо пажњу скренути на значај прикупљања басни. Читаћемо их, а потом и у групама и илустровати. 

Предмети: Српски језик, свет око нас


 

Музеј из школске клупе 5 – 8. разред

Музеј Вука и Доситеја

Смештен је у једној од најстаријих кућа у Београду. На вођењу ћете сазнати зашто је баш у тој кући смештен музеј посвећен Вуку Караџићу и Доситеју Обрадовићу, али и детаље о њиховом животу и раду.

Предмети: Историја, српски језик, ликовна култура

Видео радионица: „Музеј Вука и Доситеја – Како ја видим Вука и Доситеја

Након упознавања са одређеним предметима са поставке нацртаћемо кратак стрип о Вуку, Доситеју или згради Музеја, о ономе што смо запамтили као најупечатљивије после приче.

Предмет: Српски језик

 


Музеј из школске клупе – средња школа

Музеј Вука и Доситеја

Музеj je смештен у једној од најстаријих кућа у Београду. На вођењу ћете сазнати ко је некада живео у кући, када је у њој отворена Велика школа, али и детаље о животу и раду Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Предмети: Историја, ликовна култура, српски језик

 

Адреса:

  • Господар Јевремова 21, Београд

Сајт: Народни музеј у Београду