Музеј у Смедереву

Стална поставка Музеја у Смедереву


Музеј у Смедереву – Због реконструкције Стална поставка није доступна посетиоцима, али је доступна тематска изложба „Оставштина Милана Јовановића Стојимировића у Етнолошкој збирци Музеја у Смедереву“, (отворена 17.7.2020.)

Посебни програми

 

Изложба:  Оставштина Милана Јовановића Стојимировића у Етнолошкој збирци Музеја у Смедереву“.


Од 09. до 15. новембра од 10 часова.

Изложбом и пратећим каталогом Музеј у Смедереву по први пут стручној и широј јавности представља целокупан фонд предмета из колекције Милана Јовановића Стојимировића са којима је формирана етнолошка збирка и који и данас чине њен саставни део. Предмети који чине ову колекцију разноврсни су како по својој функцији тако и према материјалима и техникама израде. Предмети потичу из различитих епоха и са разних простора.

Најбројнију групу предмета чини бакарно посуђе, а у стилски најлепше и највредније спада сребрна гарнитура за послуживање, као и неколико примерака накита. Највећи број ових музеалија је ушао у етнолошку збирку као део конфисковане имовине 1945. године и чини основ формиране збирке. Откупљени, поклоњени и тестаментом завештани предмети чине мању групу предмета.

Виртуелна изложба „Моји школски дани – неформална историја школства у Смедереву до 2000-те године“

09. новембар од 10 часова.

Партиципативна виртуелна изложба „Моји школски дани – неформална историја школства у Смедереву до 2000-те године“.

У септембту месецу Музеј у Смедереву је позвао суграђане да учествују у креирању новог музејског програма „Моји школски дани“. Грађани су позвани да на фејсбук страници МОЈИ ШКОЛСКИ ДАНИ – СМЕДЕРЕВО поделе фотографије из школе, са екскурзија, школских летовања и зимовања, али и друге фотографије које их подсећају на школовање, наставнике, другове, места окупљања.

Од понедељка, 9. 11. све пристигле фотографије биће доступне на виртуелној изложби на сајту Музеја у Смедереву.

 

Радно време:

  • радним данима од 10 до 17 часова
  • викендом од 10 до 15 часова


Адреса: Омладинска 4, Смедерево

Сајт: Музеј у Смедереву