Градски музеј Вршац


 

Стална поставка Градског музеја Вршац – „Зграда Конкордије“

Изложбa: „Банатски колаж

Градски музеј Вршац – предмети из Етнолошке збирке вршачког музеја. Предмети ове збирке обухватају временски распон од 18. века до данас и класификовани су по областима и према функцији. Изложене су  справе и оруђа из области виноградарства и подрумарства.

"Конкордија"
Зграда Градског музеја Вршац

Изложбу красе и предмети из области покућства. Ту се истичу девојачки сандуци, предмети за осветљавање просторија и кухињске посуде. Ношње су разноврсне и чине је: мараме, везене младине капе, мушке кошуље.

Etnološka postavka Gradskog muzeja Vršac

Изложба: „Вршачка хроника“

Хроника града Вршца кроз 19. и почетак 20. века, презентована у неколко целина. Након ослобађања Баната од Османлија, град улази у нову епоху. Прати се његов плански и урбанистички развитак. Осврће се на процесе индустријализације. Покрива и области културе, свакодневног живота, спорта. Свако одељење је учестовало у избору експоната.

Изложба слика и цртежа Паје Јовановића у Градском музеју Вршац

Изложба слика и цртежа нашег чувеног сликара Паје Јовановића, најзначајнијег представника српског академскор реализма, из збирке музеја допуњена са 2 уља из колекције Епархије Банатске у Вршцу, као  и до сада неизложеним  фотографијама и личним предметима сликара.

Музеј чува репрезентативни портрет краља Александра Карађорђевића из 1930. године, изведена у техници уља на платну. Једна од највреднијих је „Вршачки триптих“. На „слици из три дела“ забележене су најважније делатности тадашњих Вршчана: виноградарство, трговина, ратарство.

"Vršački triptihon" -Gradski muzej Vršac
„Вршачки триптихон”

(Градски музеј Вршац – Зграда Конкордије,  Булевар Жарка Зрењанина 20, Вршац)

„Апотека на степеницама“ Градског музеја Вршац

„Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у Јужном Банату и једна од најстаријих у земљи. Отворена је 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, који је купио зграду 1928. године.

Као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор. Стављена је под заштиту државе 1970. године.

Apoteka na stepenicama - Vršac
„Апотека на степеницама“

Изложба: „Природњачка поставка“

Чине  је експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије.  Развијала се паралелно са развитком музеја и интензивно је прикупљана у периоду од 1906. до 1914. године, захваљујући преданом раду Феликса Милекера, који је окупио најбоље природњаке у Европи.

Prirodnjačka zbirka Gradskog muzeja Vršac u "Apoteci na stepenicama"
Природњачка збирка

Посебно дивљење изазива одлично очувана Орнитолошка збирка коју  чине препарати птица и насада. Препарати птица су у облику дермопрепарата (препарат је у природном изгледу). Палеонтолошки материјал састоји се од већег броја мамутових костију (две ћеле доње вилице) и више стотина фосила палеофлоре и фауне.

Зоолошку збирку представљају сисари. Колекција сисара је знатно мања, али са репрезентативним примерцима. Представљају типичну фауну јужног Баната.

Изложба: „Историја фармације“

У официни је сачуван комплетан намештај и инвентар настао у локалним  вршачким мануфактурама (19-20. век). У осталим просторијама изложене су апотекарске посуде, апаратуре, лабораторијско посуђе, богата збирка књига везана за апотекарство и фотографије.

Од посебног значаја су керамичке стојнице, ручна апотекарска вага, велике стојнице за прашкасте супстанце са оригинал сигнатурама из 1870., кутијице за паковање лекова, оригинал рецепти тадашњих власника, формулари рачуна за наплату.

(Зграда „Апотека на степеницама“, угао Кумановске и Стевана Немање улице, Вршац)

Objekat Gradskog muzeja Vršac -Apoteka na stepenicama

 

„Вршачки замак“

Први сачувани податак о краљевској тврђави у Вршцу потиче из 1323. године. Значај вршачке тврђаве порастао је од краја 14. века, са првим продорима Османлија у Подунавље.

Изложба у замку је привременог карактера, у питању су фотографије које прате процесе археолошког ископавања, као и саме реконструкције објекта која се одвијала у периоду од 2010 до 2015. године.

(средњевековно утврђење  на вршачком брегу)

Родна кућа Јована Стерије Поповића

Кућа је саграђена 1868. на месту старије породичне куће из 18. века у којој је рођен Јован Стерија Поповић (1806-1856). Кућу је, 1871. године, Стеријин брат Ђорђе Поповић наменио за потребе младих књижевника.

Изложбе у „Родној кући Јована Стерије Поповића

Простор је оплемењен оригиналним намештајем који је славни писац користио међу којем је и писаћи сто, на ком је писао драме и комедије. Оригинални рукописи „Покондирена тиква“, „Зла жена“, „Кир Јања“, „Лажа и паралажа“ и бројних других Стеријиних дела, налазе се у витринама у спомен-соби, а на зидовима су урамљени факсимили и документа. Ту су још и документи и фотографије и портрет Стерије који је насликао Урош Предић.

(Родна кућа Јована Стерије Поповића, Трг Светог Теодора Вршачког 11, Вршац)

Радно време Градског музеја Вршац„Зграда Конкордија“:

  • од уторка до петка од 10 до 16 часова,
  • субота и недеља од 10 до 14.

Радно време „Апотеке на степеницама“

  • субота и недеља од 10 до 14 часова.

Радно време „Вршачког замка“:

  • суботом и недељом од 10 до 17 часова,
  • радним данима по претходној најави.

Радно време „Родне куће Јована Стерије Поповића“:

  • организоване посете


Адресе: 

  • Булевар Жарка Зрењанина 20, Вршац
  • угао Кумановске и улице Стевана Немање, Вршац
  • Вршачки брег
  • Трг Светог Теодора Вршачког 11, Вршац

Сајт: Градски музеј Вршац