Градски музеј Сомбор


 

Стална поставка Градског музеја Сомбор

Градски музеј Сомбор је регионални музеј комплексног типа који прати причу од неолита до почетка 20. века. Броји око 40.000 предмета од којих је део смештен у више збирки по одељењима:

  • археолошко,
  • нумизматичко,
  • етнолошко,
  • историјско одељење са музејском јединицом у Бездану Музеј Батинске битке,
  • ликовно одељење са завичајном збирком и збирком примењене уметности и са Галеријом савремене уметности и збирком „Ликовна јесен“.

 

Посебни програми Градског музеја Сомбор

Манифестација: „Дани египатске уметности у Сомбору“

од 30. октобра до 15. новембра

Амбасадор Египта у Београду Његова Екселенција Амр ел Гувејли отворио је у Градском музеју Сомбор манифестацију „Дани египатске уметности“ изложбом „Шапат долине Нила”, на којој су изложена 22 предмета из староегипатске збирке сомборског музеја.

Део изложбеног програма су и изложбе фотографија староегипатског накита, исламске уметности и калиграфије, које посетиоци током наредне две недеље могу погледати у музеју, од 30. октобра до 15. новембра, у оквиру манифестације Музеји за 10.

Осим изложбе староегипатске збирке сомборског музеја, део манифестације су и пројекције савременог египатског филма (уторак, среда, четвртак и петак од 17.00 часова) пројекције се одржавају у Галерији савремене уметности.

Манифестацију су подржали Град Сомбор, Амбасада Арапске Републике Египат, Музеј афричке уметности у Београду и Градски музеј Сомбор.

Староегипатска збирка Градског музеја Сомбор поклон је Јаноша Фернбаха из 1899. године када је предмете Историјском друштву Бачко-бодрошке жупаније даривао. Збирку чини 16 амулета, једна минијатурна статуа, ниска од 211 перли, козметичка посуда, посуда за шминку за очи и ушапти фигурина спорне аутентичности. Предмети углавном припадају првом миленијуму пре нове ере и првим вековима нове ере, највећим делом су израђени од фајанса.

 

Радно време:

  • од уторка до петка од 08 до 19 часова,
  • субота и недеља од 09 до 13 часова


Адреса: 

  • Трг Републике 4, Сомбор


Сајт: Градски музеј Сомбор —