Галерија савремене ликовне уметности Ниш


Посебни програми

 

5. НИШКИ САЛОН 12/2

12. новембар  – 12. децембар Галерија савремене ликовне уметности Ниш

Изложба НИШКИ САЛОН је као годишња изложбена манифестација уврштена у програм рада Галерије савремене ликовне уметности 2016. године са намером да поспеши креативну сарадњу, мобилност и комуникативност између уметника, критичара и установе. Овогодишњи Салон је пети по реду.

Изложба подразумева ангажовање два селектора од којих свако била по шесторо ументика. Селектори самостално одређује концепт свог ауторског пројекта тако да изложба такође пружа могућност дијалога, поређења и сучељавања критичарске мисли селектора кроз појединачне одговоре  уметника.

Селектори овогодишњег Салона су: Данијела Пурешевић (историчар уметности, ликовни критичар и уредник Редакције за културу ТВ Београд (РТС) и Миодраг Анђелковић (магистар графике из Ниша, аутор бројних приказа изложби и текстова публикованих у каталозима).

Niški salon, Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Нишки салон

Концепт Динијеле Пурешевић базира се на геолошком појаму  – антропоцен, и подразумева радове шесторо аутора који на различите начине илуструју статус човека и његову интеракцију са окружењем у савременом тренутку. У заступљеним радовимауметници испитују: тачку ослонца савременог човека у епохи временског убрзања (Здравко Јоксимовић), међуоднос човека и природе кроз стварни и виртуелни простор (група диСТРУКТУРА), баве се археологијом геолошког слоја ког дефинише бетон (Иван Петровић), патологијом односа појединца и властодршца (Бојан Радојчић), питањем граница и ограђивања индивидуалног простора (Никола Марковић) и судбином човечанства које је досегло до обале митолошке реке Стикс (Јелена Шалинић Терзић).“

Миодраг Анђелковић се определио за уметнике широког генерацијског распона и различитих стилских одредељења којима је заједничко поверење у сликарство и слику као традиционални медиј. У његовој селекцији су: Здравко Вајагић, Станко Зечевић, Александар Цветковић, Милан Туцовић, Братислав Башић и Милица Лилић. Њихови ликовни изрази припадају различитим видовима фигуративног и асоцијативног сликарства.

Награда Нишког салона 12/2 о којој ће одлуживати посебно именован, трочлани жири, биће додељена 12. новембра.

Посетиоци су дужни да поштују превентивне епидемиолошке мере.

(Официрски дом, Орловића Павла бб)

Изложба: „Нити игре“

3. – 18. новембар

Настојећи да идентификује и критички преиспита позицију човека у данашњем свету, уметница различитим значењским нивоима упозорава на орвеловско друштво контроле и надзора, постављајући универзална питања смисла егзистенције. Сопствена размишљања о друштву и међуљудским односима актикулише кроз привидну конструкцију ведрог призора, неочекиване сценографије ( предимензионирани флорални мотиви, најчешће кактуси наглашених бодљи и играчке у виду животиња) са дозом опорости и сарказма, алудирајући на констрасти привидног и суштинског у савременом свету.

Postavka izložbe Sanje Madžarević, Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Поставка изложбе Сање Маџаревић

Сања Маџаревић је рођена 1991. У Чачку. Дипломирала је на Факултету ликвоних уметности у Београду 2015. Године у класи проф. Анђелке Бојовић. Члан је УЛУС-а од 2016. Године. До сада  је реализовала 8 самосталних изложби.

(Павиљон у Тврђави, Добричка 2)

Посетиоци су дужни да поштују превентивне епидемиолошке мере.

Официрски дом

Радно време:

  • Од 10 до 20 часова,
  • У Ноћи музеја, 14. новембра до 22 часа.


Адреса: Орловића Павла бб

 

Пављон у Тврђави

Радно време:

  • од 12 до 17 часова,
  • у Ноћи музеја до 22 часа.


Адреса: Добричка 2


Сајт:  Галерија савремене ликовне уметности Ниш