Muzej grada Novog Sada

Stalna postavka Muzeja grada Novog Sada


Centralna zgrada

Radno vreme: od 9 do 17 časova


Izložba: „Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka“

Muzej grada Novog Sada – Izložba Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka na jedinstven način pruža mogućnost posetiocima Muzeja grada Novog Sada da se upoznaju sa predmetima likovne i primenjene umetnosti iz Odeljenja za kulturnu istoriju. Poreklom iz bogatih novosadskih kolekcija i porodičnih zaostavština, izloženi eksponati prikazuju razvoj grada od 18. do sredine 20. veka i ilustruju način života i kulturu stanovanja Novosađana. Posetioci imaju priliku da vide bogate kolekcije nameštaja, srebra, porcelana, stakla, tepiha, ikona, portreta, i ostalih predmeta iz građanskih novosadskih porodica.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Veliki ratni bunar

Veliki ratni bunar, remek-delo vojne arhitekture i građevinarstva, dostupan je posetiocima iz izložbenog prostora u prizemlju zgrade Muzeja. Sastavni je deo jedinstvenog vodoopskrbnog sistema Tvrđave i integralni deo Podzemnih vojnih galerija. U slučaju velike opsade, mogao je celu tvrđavu da snabdeva pitkom vodom. Građen je tokom druge decenije XVIII veka.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: „Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata“

Izložba Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata – iz zbirki Muzeja grada Novog Sada priređena je povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Na postvci je prezentovan deo bogatog fonda Istorijskog odeljenje Muzeja grada Novog Sada, u okviru kog se čuvaju kolekcije vatrenog i hladnog oružja i razna vojna materijalna sredstva iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: „Šta čini grad…“

Izložbu čini izbor predmeta iz različtih zbirki i kolekcija na temu šta čini grad. Na postavci su  predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zanatstva, školstva, društvenog života… u Novom Sadu.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Zbirka strane umetnosti


Stalna postavka „Legat dr Branka Ilića“

Legat dr Branka Ilića novosadskog lekara i kolekcionara predstavlja najvredniju kolekciju strane umetnosti na području Vojvodine. Na postavci su izložena dela likovne i primenjene umetnosti, nastala u Evropi i Aziji između 15. i 20. veka. Posetiocima se pruža mogućnost da dobiju saznanja o stilovima iz prošlosti i brojnim umetničkim radionicama.

(Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29)

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima


Stalnu postavku čine sledeće celine: enterijer svečane trpezarije palate „Ilion“, nekadašnje rezidencije baronske porodice Rajačić; „Arheološko nasleđe Sremskih Karlovaca“ sa instalacijom neolitske kuće od pruća i gline nazvane „neolitski kibicfenster“; „Seoska soba i kuhinja s kraja 19 i početka 20 veka“; „Iz istorije Sremskih Karlovaca“, Karlovačke gimnazije i Bogoslovije“; „Građanski život“ (koja obuhvata i nameštaj arhitekte Vladimira Nikolića, legat Angeline Nikolić, profesorice Karlovačke gimnazije kao i deo trpezarije iz vile kraljevskog namesnika Radenka Stankovića u Čortanovcima).

(Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16)

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima
Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima

Posebni programi

Izložba: „Kretanje prostora“

Autor: Đorđe Lazić Ćapša, akademski vajar

U Atrijumu centralne zgrade Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljena nesvakidašnja ambijentalna izložba, koja se sastoji od umetničkih instalacija izrađenih od prirodnih materijala, sa već prepoznatljivim autorskim pečatom umetnika i to u vidu upotrebe prirodnih pigmenata, apstraktnih pikturalanih sistema znakova i geometrijskih formi. Vizuelno i tematski generisani u jednu celinu, pomenuti elementi sugerišu višedimenzionalnu kompleksnost prostora.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: „Velikani u gradu svetlosti“

U prostoru Zbirke strane umetnosti (Dunavska 29) postavljena je izložba koju čine radovi velikih srpskih umetnika čiji je život i rad neraskidivo povezan sa gradom svetlosti – Parizom. Posetioci su u prilici da vide reprezentativna i vanvremenska dela Petra Lubarde, Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Ljube Popovića, Bate Mihajlovića i Miloša Šobajića.

Zbirka strane umetnosti
Zbirka strane umetnosti

(Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29)

Izložba: „Karlovački dan od sna“

Autor Branislav Vuleković

U zavičajnoj zbirci Sremski Karlovci postavljena je izložbaKarlovački dan od sna-Slike Branislava Vulekovića.Na izložbi su predstavljene slike sa motivima Sremskih Karlovaca, autora Branislava Vulekovića, poklonjene Muzeju grada Novog Sada.

Branislav Vuleković je rođen 13. maja 1936. godine u Kacabiću kod Leskovca. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1960. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića i Nedeljka Gvozdenovića. Član je ULUS-a, a potom i ULUV-a od 1968. godine. Prvi put je samostalno izlagao 1962. godine u Sremskim Karlovcima. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Aktivno je sudelovao u radu mnogih likovnih kolonija. Radio je kao profesor likovnog vaspitanja u Učiteljskoj školi u Sremskim Karlovcima, zatim kao savetnik za likovno vaspitanje u Pedagoškom zavodu Vojvodine u Novom Sadu, i kao školski nadzornik u Ministarstvu prosvete. Dobitnik je više nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije „Iskra kulture“ Kulturno-prosvetne zajednice Vojvodine (1990) i „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1990). 

(Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16)

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi
Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od 9 do 17 časova,
  • u subotu 14. novembra od 9 do 22 časa.

Adresa: Tvrđava 4, Petrovaradin

Zbirka strane umetnosti
Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od 10 do 18 časova,
  • subotu 14. novembra od 10 do 22 časa.

Adresa: Dunavska 29, Novi Sad

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci
Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od 9 do 17 časova,
  • u subotu 14. novembra od  9 do 22 časa

Adresa: Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

Sajt:Muzej grada Novog Sada