Музеј града Новог Сада

Стална поставка Музеја града Новог Сада


Централна зграда

Радно време: од 9 до 17 часова


Изложба: „Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века“

Музеј града Новог Сада – Изложба Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја града Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју. Пореклом из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и илуструју начин живота и културу становања Новосађана. Посетиоци имају прилику да виде богате колекције намештаја, сребра, порцелана, стакла, тепиха, икона, портрета, и осталих предмета из грађанских новосадских породица.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Велики ратни бунар

Велики ратни бунар, ремек-дело војне архитектуре и грађевинарства, доступан је посетиоцима из изложбеног простора у приземљу зграде Музеја. Саставни је део јединственог водоопскрбног система Тврђаве и интегрални део Подземних војних галерија. У случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије XVIII века.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Оружје и војна опрема из Првог светског рата“

Изложба Оружје и војна опрема из Првог светског рата – из збирки Музеја града Новог Сада приређена је поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата. На поствци је презентован део богатог фонда Историјског одељење Музеја града Новог Сада, у оквиру ког се чувају колекције ватреног и хладног оружја и разнa војна материјална средства из периода пре и за време Првог светског рата.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Шта чини град…“

Изложбу чини избор предмета из различтих збирки и колекција на тему шта чини град. На поставци су  предмети који дочаравају почетке и развој трговине, занатства, школства, друштвеног живота… у Новом Саду.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Збирка стране уметности


Стална поставка „Легат др Бранка Илића“

Легат др Бранка Илића новосадског лекара и колекционара представља највреднију колекцију стране уметности на подручју Војводине. На поставци су изложена дела ликовне и примењене уметности, настала у Европи и Азији између 15. и 20. века. Посетиоцима се пружа могућност да добију сазнања о стиловима из прошлости и бројним уметничким радионицама.

(Збирка стране уметности, Дунавска 29)

Завичајна збирка у Сремским Карловцима


Сталну поставку чине следеће целине: ентеријер свечане трпезарије палате „Илион“, некадашње резиденције баронске породице Рајачић; „Археолошко наслеђе Сремских Карловаца“ са инсталацијом неолитске куће од прућа и глине назване „неолитски кибицфенстер“; „Сеоска соба и кухиња с краја 19 и почетка 20 века“; „Из историје Сремских Карловаца“, Карловачке гимназије и Богословије“; „Грађански живот“ (која обухвата и намештај архитекте Владимира Николића, легат Ангелине Николић, професорице Карловачке гимназије као и део трпезарије из виле краљевског намесника Раденка Станковића у Чортановцима).

(Завичајна збирка Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16)

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima
Завичајна збирка у Сремским Карловцима

Посебни програми

Изложба: „Кретање простора“

Аутор: Ђорђе Лазић Ћапша, академски вајар

У Атријуму централне зграде Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави постављена несвакидашња амбијентална изложба, која се састоји од уметничких инсталација израђених од природних материјала, са већ препознатљивим ауторским печатом уметника и то у виду употребе природних пигмената, апстрактних пиктураланих система знакова и геометријских форми. Визуелно и тематски генерисани у једну целину, поменути елементи сугеришу вишедимензионалну комплексност простора.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба: „Великани у граду светлости“

У простору Збирке стране уметности (Дунавска 29) постављена је изложба коју чине радови великих српских уметника чији је живот и рад нераскидиво повезан са градом светлости – Паризом. Посетиоци су у прилици да виде репрезентативна и ванвременска дела Петра Лубарде, Владимира Величковића, Петра Омчикуса, Љубе Поповића, Бате Михајловића и Милоша Шобајића.

Zbirka strane umetnosti
Збирка стране уметности

(Збирка стране уметности, Дунавска 29)

Изложба: „Карловачки дан од сна“

Аутор Бранислав Вулековић

У завичајној збирци Сремски Карловци постављена је изложбаКарловачки дан од сна-Слике Бранислава Вулековића.На изложби су представљене слике са мотивима Сремских Карловаца, аутора Бранислава Вулековића, поклоњене Музеју града Новог Сада.

Бранислав Вулековић је рођен 13. маја 1936. године у Кацабићу код Лесковца. Академију ликовних уметности завршио је у Београду 1960. године у класи професора Марка Челебоновића и Недељка Гвозденовића. Члан је УЛУС-а, а потом и УЛУВ-а од 1968. године. Први пут је самостално излагао 1962. године у Сремским Карловцима. Учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Активно је суделовао у раду многих ликовних колонија. Радио је као професор ликовног васпитања у Учитељској школи у Сремским Карловцима, затим као саветник за ликовно васпитање у Педагошком заводу Војводине у Новом Саду, и као школски надзорник у Министарству просвете. Добитник је више награда и признања, од којих су најзначајније „Искра културе“ Културно-просветне заједнице Војводине (1990) и „Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије (1990). 

(Завичајна збирка Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16)

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави
Радно време током Манифестације:

  • од 9 до 17 часова,
  • у суботу 14. новембра од 9 до 22 часа.

Адреса: Тврђава 4, Петроварадин

Збирка стране уметности
Радно време током Манифестације:

  • од 10 до 18 часова,
  • суботу 14. новембра од 10 до 22 часа.

Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Завичајна збирка Сремски Карловци
Радно време током Манифестације:

  • од 9 до 17 часова,
  • у суботу 14. новембра од  9 до 22 часа

Адреса: Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

Сајт: Музеј града Новог Сада