Народни музеј у Смедеревској Паланци

Народни музеј у Смедеревској Паланци – Историјат

Одлука среског одбора АГИТ ПРОП-а о оснивању Среског музеја из 1952. године сведочанство је о постојању потребе локалне заједнице да има своје место за уобличавање идентитета и чување трагова прошлости. Ове намере нису остварене тада, већ је своју пуну форму Музеј остварио 1966. године (31. марта), када је Скупштина општине Смедеревска Паланка донела одлуку о оснивању Народног музеја. За разлику од претходног покушаја, Музеју је додељен простор у згради Старе поште и одређен управник – Радован Милошевић.

Важан тренутак у историји Музеја представља његово пресељење у  зграду 1969. године. Нова зграда музеја је заправо објекат саграђен у првој половини деветнаестог века као породична кућа Шишковића. Ово репрезентативно здање у средишту града откупљено је за Среско начелство, а по измештању среског средишта (педесетих година двадесетог века) ту је била смештена општинска управа. Додељивање зграде Музеју представља симболички важан тренутак који указује на природу односа према наслеђу, како музејском, тако и споменичком (и сама зграда Музеја је проглашена спомеником културе).

До времена пресељења Музеј је имао само једног запосленог „који је вршио све дужности, почев од директорске, па до курирске, столарског радника и теренског прикупљача материјала“ – Радована Милошевића. Његовим нарочитим ангажовањем, а уз подршку Општине и ентузијаста прикупљен је велики број предмета, започета су истраживања и обрада материјала. Број предмета (археолошких и нумизматичких налаза, историјских докумената слика) у том периоду нарастао је на неколико хиљада. Значајна промена у музеју се догодила те 1969. године доласком нових радника који ће водити „реферате“ (данашња одељења и збирке): археологије, историје, етнологије и историје уметности.

Упоредо са организационим учвршћивањем структуре Музеја одвијала се уобличење његове форме. Данашњи изглед музеја великим делом је уобличен 1972. године након опсежне адаптације. Тада је музеј добио свој данашњи спољашњи изглед, изложбени простор на спрату и радни простор у приземљу. Кроз неколико већих интервенција и простор у приземљу претворен је у излагачки  (1991. и 2000/2001. и 2005. године), док су канцеларије, библиотека и депои, пресељени у другу зграду (Трг хероја 3).

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci
Народни музеј у Смедеревској Паланци

Из потребе локалне ликовне заједнице касних седамдестих и почетком осамдесетих година двадесетог века основана је Галерија модерне уметности (Улица Првог српског устанка 128). Након враћања институција културе у самосталне статусе  независне од Центра за културу у коме су биле здружене, почетком новог миленијума Галерија је и званично постала интегрални део Музеја. У то време, након деценија у којима су његове делатности делили сви кустоси музеја, започиње са радом у пуном капацитету и просветно-педагошко одељење.

Стална поставка Народног музеја у Смедеревској Паланци


Народни музеј у Смедеревској Паланци нема сталну поставку, већ се она, због много збирки и материјала, а објективно мало простора, базира на повременим студијским изложбама.

Посебни програми

 

Изложба: „Ретроспектива“

Тренутно је на поставци изложба Мирјане Мит – Ретроспектива, уметнице која је велики део свог радног века провела у Паланци, данас живи и ради у Кини.

Изложба: „Места на којима смо били…“

У доњој галерији, налази се археолошка изложба „Места на којима смо били…“, која представља јубилеј 50 година од првих ископавања на наша два највећа и најзначајнија локалитета – Медведњак и Селевац.

Изложба: „Триптиховање“

У Галерији савремене уметности тренутно је изложба проф. Чедомира Васића „Триптиховање“, која представља једну малу ретроспективу његовог целокупног опуса.

Разговори за 10

Разговори би се обављали на апликацији Zoom, која је у време пандемије све популарнија, а водили би се са спољним сарадницима Музеја, људима који су и наша публика, и наши сарадници. Идеја је да они кроз свој рад, публици представе и свој Музеј, те би на тај начин постигли објетивност у извештавању и представљању. Разговоре би водили кустоси. За 14.новембар, Ноћ Музеја, предвидели смо on-line представљање збирки и кустоска вођења тренутних поставки.

Понедељак 09. 11. од 18 сати

Апликација Zoom, гости: Александар Гушић, архитекта и Валетнина Талијан, графички дизајнер. Разговор води, Стеван Мартиновић, кустос-историчар уметности, директор.

Уторак, 10. 11. од 18 сати

Апликација Zoom, гости: Саша Марјановић, академски сликар у Паул Рихард Ландауер, сликар. Разговор води, Александра Гедеон, огранизатор музејских активности и др Дарко Трајановић, графички дизајнер.

Среда, 11. 11. 18 од сати

Апликација Zoom, гости: Бранислав Лазаревић, дародавац Музеја и Бојан Николић, ЦИК. Разговор води, Биљана Живковић, кустос-историчар уметности.

Четвртак, 12. 11. од 18 сати

Апликација Zoom, гости: Славиша Крстић, песник и Ненад Станојевић, ситоштампа. Разговор води, Петар Декић, виши кустос педагог.

Петак, 13. 11. од 18 сати

Апликација Zoom, гости: Петар Првуловић, одржавање информатичких система и Лазар Рашковић, одржавање информатичких система. Разговор води, Милица Стојановић, кустос-археолог.

Субота, 14. 11. од 20 сати

Апликација Zoom, стручно вођење кроз поставке свих кустоса на тему љубави, као и конеренција запослених на исту тему.

Радно време:


Адреса:

  • Трг хероја 5

Сајт: Народни музеј у Смедеревској Паланци